Tujina

Od Prigožina so se poslovili v zaprtem krogu, Putin se pogreba ni udeležil

Moskva, 29. 08. 2023 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S., K.H.
Komentarji
0

Na pokopališču v Sankt Peterburgu so pokopali Jevgenija Prigožina, vodjo ruske najemniške vojaške skupine Wagner. Prigožin je prejšnji teden umrl v strmoglavljenju letala. Medijska služba skupine Wagner je sporočila, da je pogreb potekal v zasebnem krogu. Še pred tem je ruski predsednik Vladimir Putin sporočil, da se ne namerava udeležiti pogreba svojega nekdanjega tesnega sodelavca.

Prigožinov grob
Prigožinov grob FOTO: Profimedia

"Slovo od Jevgenija Viktoroviča je potekalo v zaprtem krogu. Tisti, ki se želijo posloviti, lahko obiščejo pokopališče Porohovsko," je skupina Wagner zapisala v izjavi. Pogreb vodje ruske najemniške vojaške skupine, Jevgenija Prigožina, je bil zaprt za javnost.

Nekateri analitiki menijo, da bi lahko grob Prigožina sedaj postal romarski kraj za tisoče njegovih privržencev.

Nekateri ruski mediji so poročali, da je danes v Sankt Petersburgu potekala tudi pogrebna slovesnost za Valerija Čekalova, dolgoletnega Prigožinovega prijatelja in vodje logistike skupine Wagner, ki je bil prav tako med umrlimi v letalski nesreči.

Pogreb za Valerija Čekalova
Pogreb za Valerija Čekalova FOTO: Profimedia

Putin se ni udeležil pogreba

Iz Kremlja so danes sporočili, da se ruski predsednik Vladimir Putin ne bo udeležil Prigožinovega pogreba. "Predsednikova prisotnost ni predvidena," je na vprašanje novinarjev odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov

"O pogrebu nimamo informacij. Odločitve v zvezi s tem bodo sprejeli družinski člani in prijatelji pokojnega," je še dodal.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Putin je prejšnji teden izrekel sožalje družinam preminulih v strmoglavljenju letala in dogodek označil za tragedijo. 

Prigožina je opisal kot nadarjenega človeka, ki je v svojem življenju naredil resne napake. V Kremlju so kmalu zatem zavrnili govorice, da naj bi ruske oblasti odredile Prigožinov umor.

Prigožin je prejšnjo sredo umrl v letalski nesreči, ko je letalo z desetimi osebami na krovu strmoglavilo med letom iz Moskve v Sankt Peterburg. Umrlo je vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil med njimi tudi Prigožin, so ruski preiskovalci s pomočjo genske analize trupel, najdenih na kraju nesreče, potrdili v nedeljo.

Med ostalimi žrtvami je več vodilnih oseb v skupini Wagner: Dmitrij Utkin, ki je vodil Wagnerjeve vojaške operacije, Valerij Čekalov, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksander Totmin in Nikolaj Matusejev. Letalo sta vodila pilot Aleksej Levšin in kopilot Rustam Karimov, na krovu pa je bila tudi stevardesa Kristina Raspopova.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin FOTO: Profimedia

Strmoglavljenje se je zgodilo le dva meseca po tem, ko je Wagner pod taktirko Prigožina sprožil državni udar proti ruskim oboroženim silam, zasedel južno mesto Rostov in grozil s pohodom na Moskvo. Upor so ruske oblasti sicer uspele zatreti, Wagner in njegov vodja pa so se umaknili v Belorusijo.

Kljub temu je Putin dejal, da je bil upor "nož v hrbet". Po strmoglavljenju Prigožinovega letala pa so se pojavile špekulacije, da so bile v nesrečo in smrt deseterice vpletene prav ruske varnostne sile.