Tujina

Kitajska poziva k dialogu med Rusijo in Ukrajino

Peking, 21. 12. 2022 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajski voditelj Ši Džinping se je v Pekingu sestal z nekdanjim ruskim predsednikom in podpredsednikom ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrijem Medvedjevom ter ga pozval k dialogu in zadržanosti Rusije v Ukrajini, je poročala kitajska državna tiskovna agencija Xinhua. Izrazil je tudi pripravljenost za tesnejše sodelovanje z Moskvo.

"Kitajska stran je pripravljena na zbliževanje z Rusijo z namenom nenehnega spodbujanja naših dvostranskih odnosov v novi dobi," je Šijeve besede povzela kitajska državna televizija. "Kitajska namerava skupaj z Rusijo omogočiti pravičnejše in racionalnejše izvajanje globalnega upravljanja," je še dejal kitajski voditelj, poroča ruska državna tiskovna agencija Tass.

Ši je poudaril, da je Kitajska vedno ohranjala "objektivno in pravično" stališče do vojne v Ukrajini in podpirala mirovne pogovore med stranema. Izrazil je upanje, da bosta državi s "političnimi sredstvi" razrešili skupne skrbi na področju varnosti.

"Pogovori so bili izjemno koristni," je prek Telegrama sporočil Medvedjev, ki je Šiju prav tako izrazil željo po krepitvi dvostranskega sodelovanja in mu prenesel pozdrave ruskega predsednika Vladimirja Putina. Dejal je, da si Moskva želi okrepiti sodelovanje s Pekingom na področju gospodarstva, energetike, trgovine in kmetijstva. Konflikt v Ukrajini je označil za zapleteno vprašanje, vendar hkrati zagotovil, da je Rusija pripravljena reševati težave po mirni poti.

Vojski obeh držav sta medtem danes začeli skupne pomorske vaje v Vzhodnokitajskem morju, ki bodo po napovedih trajale do 27. decembra.

Medvedjev je v Pekingu vodil delegacijo vladajoče ruske stranke Enotna Rusija. Uradni obisk je potekal na povabilo Centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske. Pogovori med Medvedjevom in Ši Džinpingom so prvo osebno srečanje voditeljev vladajočih strank Rusije in Kitajske od začetka pandemije covida-19, še navaja Tass.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stanko Kodri?
21. 12. 2022 21.35
-4
Kitajska in Rusija ki trenutno najbolj ogrožata svetovni mir , poziva za k mirnemu dialogu pri razrešitvi situacije bi Ukrajini . Seveda pod Ruskimi pogoji , Kitajci pa na veliko rožljajo z orožjem okoli Taiwan ! Aja, pa oni bi določali kakšna bo nova ureditev Sveta ?? Pravi govorijo o miru. Skrivali ki ne upa z imenom in fotko objavljati ,imenovanemu Na pol ovca, pa tole. Zakaj pa bi spoštovali nek sporazum,ki ga tudi separatisti niso. Zahtevali so več avtonomije in jo dobili. Nato pa po nareku Moskve izvlekli orožje in zahtevali kar odcepitev . Normalno da Ukrajinci ne bodo kar tako prepustili države peščici zblojence. Še prebivalci tistih območij so rekli, da jih ni nihče rabil " osvobajati ". No začeli so pa Tudi z vpadom na Krim, zdaj pa kar na celo državo. Naroda ki je dal veliko znanstvenikov in kulturnikov žal ne morem več spoštovati ! Dali so preveč zločincev! So vam všeč ? Pojdite živet v Rusijo . Kaj bi Vi storili z agresorjem ki bi napadel vašo hišo? Bi ga pogostili s potico in Cvičkom?
Korintos11
21. 12. 2022 21.42
+2
Korintos11
21. 12. 2022 21.43
+2
Ti mogoče veš zakaj je v Ukrajini do vojne prišlo?
zrela hruška
21. 12. 2022 20.02
Kaj je to za en dobrovoljcek na levi!?🥴🥳🥳😅
Na pol ovca
21. 12. 2022 14.33
+2
Vedno je , tudi Rusija je to ve vsak ki nima skleroze ali pa plačan da pozabi........................ Mimogrede 24ur kdaj vam bo zraslo vsaj enačetrt jac in boste objavili kar je rekel predhodnik Zelenega torej Porošenko 2021 da sporazuma nikol niso mislil spoštovat ampak so podpisal samo da kupijo čas da jih nato pripravi in zradirajo uporne ukrajince na vzhodu, kar je Merklova 2 tedna nazaj !!!!! v intervjuju potrdila... a tu je čista tišina o tem!!! ali ko je ta isti Porošenko 2015 izjavil kako bodo sesul upornika na vzhodu z besedami: Naši otroci se po šoli lahko igrajo zunaj njihovi (vzh. ukrajinske) ne ker morajo biti v zaklonišču tako jih bomo počasi a zanesljivo uničili