Tujina

Ker ne smejo igrati nogometa, so si izmislile nov šport

Quito, 03. 07. 2024 06.00 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tisa Stergel
Komentarji
20

Skorajda ni kraja na svetu, kjer ne bi poznali nogometa. Najbolj priljubljen je v Evropi, Afriki, Aziji in Južni Ameriki. Zanimiva zgodba prihaja iz ene od vasic na severu Ekvadorja. Ker nogomet lahko igrajo le moški, so si ženske na svoj način prikrojile prepoved in si izmislile svoj šport. Lahko bi rekli, da igrajo svojevrsten rokomet na nogometnem igrišču.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volja
03. 07. 2024 13.28
+1
Lepo je videti medsebojno zrelo žensko solidarnost. Iz tega se lahko marsikaj porodi za izboljšanje družbenega življenja, ...
razumi če lahko
03. 07. 2024 12.00
+2
Vsa čast pogrešam samo podporo inštituta 8 marec !
JohannDoe
03. 07. 2024 11.54
+0
Na svetu je nešteto krivic in vsaka posebej boli enako. Jaz predlagam, da bi končno presegli predalčkanje po spolu, barvi in ostalo in pričeli govoriti o krivicah, ki jih v danem okolju in trenutku vršijo močnejši nad šibkejšimi, katerekoli barve ali spola že tisti trenutek so. Sicer ne bomo nikoli presegli teh izmov in gojenja ekskluzivizma. Ženskam na razvitem Zahodu, tudi pri nas, ne gre tako slabo. V svojih rokah imate, recimo, izobraževanje, zdravstvo, sodstvo, vzgojo... dobro zastopane ste tudi v znanosti. Imamo izrazito spolno nesorazmerje v prid ženskam pri študentih na zdravniških, znanstvenih in drugih fakultetah, kar ne more biti dobro. Pa vseeno se s tem probemom ne ukvarjamo in se raje ukvarjamo s patriarhatom v Afganistanu, "fajtamo" za to s kolikimi in kom lahko ženska seksa (s komerkoli, če kdo mene vpraša, če to njej paše... jaz znam potegnit mejo) in iz tega in podobnega delamo vedno nove delitve, ki so same sebi namen, kdor more pa k temu še pristavi kak piskr. Dejanski vsakdanji problemi pa ostajajo.
_Heisenberg_
03. 07. 2024 11.14
+2
Sprejmite Islam in bo to norma v EU.
Dus Zalig
03. 07. 2024 10.50
+2
Noro! V veliko j.am. Drzavah nasploh, se posebej pa je to problem za zenske, nimajo dostopa do zdr.oskrbe, ker zivijo po odrocnih in vaseh in ker je sistem v nuli. Za kontracep.se uporabljajo naravna sredstva na zelo primit.nacin, ki je lahko tudi smrten. V Indiji ženska, ko ima menstruacijo, izolirana od druzine (pri revnih lshko to pomeni zagrajena s polivinilom v ogrado), velja za necisto. Na podezelju so v nevarnasti ored posilstvi in piki kač (velim del Indije nima urejeno kanalizacije in odoadkov in se potreba opravlja zunaj, na poljih). To je tretji svet.
yss
03. 07. 2024 09.27
+1
Kaj vsega ženske ne smejo početi na tem svetu. Te prepovedi in ovire delajo ženske samo še močnejše bolj sposobne, samo tega se moški še ne zavedajo..
Ravenstein
03. 07. 2024 10.34
+1
Ne trdim, da so te omejitve ok, vendar pa se določenih, ki so jim v prid oklepajo kot svete. Koliko žena je sposobnih v 21. stoletju pristopiti in ogvoriti moškega? A ne, to pa ni ok, moški smo lovci, bla bla. A ve ste pa živali ali kako, da se držite teh vulgarnih primitivizmov? No, zato se dandanes toliko ljudi ne najde, niso vsi moški obdarjeni na jeziku in čemu, ženska ki to bolje obvlada ne naredi koraka? Aja EGO, to pa boli, ponos največji ženski prijatelj...
aple2014
03. 07. 2024 10.44
+4
Upam da vas dela predvsem močnejše, da nas zamenjate v kakih panogah kot gradbeništvo,kamnolom,rudarstvo.... to bi bilo enkratno:))
yss
03. 07. 2024 11.23
-2
Saj so ženske tudi v teh poklicih, samo, kot arhitektje, inženirke ali vodstvene delavke, ker jih veliko več konča visoko izobraževanje, kot moških. Nižja fizična dela pač zasedajo tisti, ki te izobrazbe nimajo.
JohannDoe
03. 07. 2024 12.00
Nižje izobražene ženske pa so pač čistilke, sobarice in podobno. Večini od njih je pač to lažje kot delat v kamnolomu, gozdu ali rudniku. Plačno nesorazmerje pa izhaja tudi iz tega.
yss
03. 07. 2024 12.14
Ne vidim, da kdo brani moškim, da so čistilci in sobarji,. Vsi poklici so potrebni in najbolje, da jih zasedajo ljudje, ki se nanje spoznajo ali pa se v njih najdejo, ne glede na spol.,
Ravenstein
03. 07. 2024 12.17
Jaz poznam enega visoko izobraženega moškega, a si ga nobena ženska ne želi, še več je teh na drugi strani. Je pa sicer brezposeln. Toliko o formalni izobrazbi napram dejanskemu intelektu in sposobnosti opravljanja poklicev. Tudi pri nas so zaposlene izobražene ženske, ampak se ukvarjajo s tematiko, ki je lažja za razumevanje in ne rabijo veliko logičnega mišljenja. Skratka, če posplošim, moški še vedno zasedajo pomembnejše položaje, kot ženske, velikokrat so tudi bolje plačani, kljub nižji poziciji (ključni inženirji), ker kolikor jaz opažam se ženskam gleda čez prste in to ZELO.
yss
03. 07. 2024 12.40
Moški so v veliki vičini nagnjeni k dominiranju in podcenjevanju žensk. To kaže celotna zgodovina človeštva. Današnje ženske v zahodnem Svetu tega ne dopuščajo in ne priznavajo več, ker so si skozi izobrazbo priborile položaj, da lahko izbirajo svoje življenje. Tukaj pa se seveda lomijo kopja med spoloma, ker moški še vedno želijo svoj patriarhalni status.
JohannDoe
03. 07. 2024 13.09
A gre za to kdo komu brani? Čeprav sem prepričan da kdo kje tudi komu brani vstop v "ženski" poklic, ampak to ni poanta. Tudi ženskam praviloma nihče ne brani tega, da so gozdarke in nekatere tudi so. Ampak večina manj izobraženih žensk pač ni za to. A bi morala biti? Je s tem kaj narobe? Je z njimi kaj narobe? Vedno se namreč vrtimo okoli tega. Je z ženskami kaj narobe, če fizično ali pa po zanimanju niso primerne za težja fizična dela? Se moramo sekirat zaradi tega, ker večina manj izobraženih žensk izbere delo čistilk in ne delo polaganja asfalta? Je to problem ali težava brez katere bi nam bilo vsem lažje in lepše?
JohannDoe
03. 07. 2024 13.22
@yss Moški nagnjeni k dominiranju in podcenjevanju. Očitno mora držati vsaj to, da so moški v preseku fizično močnejši od žensk, kaj ne da? Sicer vsa ta dominacija ne bi bila mogoča in se niti ne bi razvila. Je pa vseeno malo presamozavestno trditi, da so samo moški tisti, ki so nagnjeni k dominiranju in podcenjevanju. Zgodovina ima tudi mnogo primerov in prič. Zahajamo s tem spet k ekskluzivizmu, ki je v zgodovini že neštetokrat pripeljalo družbo nazaj k izhodišču, od katerega so ljudje hoteli zbežati. Če bi imele ženske namene dejansko "čiste", kot to predstavljaš, se ne bi oklepale teh delitev po spolu in drugem. Smo samo ljudje, ki smo taki in drugačni. Ali je nekdo moški ali ženska, bel, črn ali vijoličast, ga pri tem bistveno ne opere ne krivde ne odgovornosti. Z oklepanjem tega, da si ženska in da se boriš proti moškim, ne storiš niti milimetra stran od tistega, od česar hočeš zbežati.
JohannDoe
03. 07. 2024 13.27
Aja, pa da ne bo nesporazuma. Osebno vidim in verjamem, da se večina žensk ne oklepa teh delitev po spolu, o katerih govorim. Ampak sodobni diskurz jim kakor da skuša dopovedat, da je z njimi nekaj narobe ker niso vpete v to bitko med spoloma? Ne vem, to je moje zunanje dojemanje in tudi feedback od žensk mi pogosto to potrjuje.
aple2014
03. 07. 2024 13.31
men se pa na pogled vseeno zdi da je več moških na višjih položajih kot žensk, če smo že pri izobrazbi
mmickica
03. 07. 2024 09.01
+4
Bravo punce, tako se dela!
Jožajoža
03. 07. 2024 08.06
-6
Človeška neumnost ne pozna meja
Groucho Marx
03. 07. 2024 11.18
+2
In ravno naš kvadratni joža gre napisat takšno izjavo. 🤣😅🤣😅