Tujina

Kdo lahko zamenja Ursulo von der Leyen (če sploh kdo)?

Bruselj, 25. 04. 2024 14.40 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ali sploh obstaja kdo, ki lahko premaga trenutno predsednico Evropske komisije in se zavihti na njen položaj? Ursula von der Leyen je namreč še vedno favoritinja za drugi mandat na čelu izvršnega organa EU, vendar je prejela tudi ogromno kritik politikov, diplomatov in drugih uradnikov. In če ne bo ona, kdo bi lahko bil naslednji predsednik oziroma predsednica Evropske komisije?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zadnje zasedanje
    01:30
    Iz 24UR: Zadnje zasedanje
  • Iz 24UR: Na vrhu seznama tudi Plenković
    02:31
    Iz 24UR: Na vrhu seznama tudi Plenković

 

Kdo, če ne Ursula, se sprašujejo mnogi, ko se hitro približuje bitka za stolček predsednika Evropske komisije. A čeprav večina prisega na to, da se bo von der Leynova spet zavihtela na prestol Evropske komisije, je možnosti več. 

Eden izmed mogočih kandidatov je Mario Draghi oziroma "Super Mario", kot ga mnogi imenujejo, ker uspešno krmari v evropski politiki. Nekdanjega italijanskega premierja in nekdanjega predsednika Evropske centralne banke sicer večkrat povezujejo z mestom predsednika Evropskega sveta, vendar bi lahko nadomestil tudi von der Leynovo. Kot piše Politico, se je Draghi vrnil v središče politike EU in pripravlja uradni načrt za večjo konkurenčnost bloka, ki ga bo predstavil takoj po volitvah v EU. Zelo blizu naj bi bil tudi francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, kar bi zagotovo pomagalo pri bitki za predsednika Evropske komisije. Macron naj bi tudi lobiral pri drugih evropskih voditeljih, da bi Draghija postavili na vodilno mesto, je že decembra poročal Reuters. A Draghi naj bi to zavrnil, češ da ga položaj ne zanima. 

Toda Draghi ne opredeljuje svoje politične pripadnosti in težko je verjeti, da bi se lahko brez tega zavihtel na vplivno mesto predsednika.  

Mario Draghi
Mario Draghi FOTO: AP

Naslednje ime je še eno, ki se pogosto pojavlja v evropski politiki. Roberta Metsola. In ker von der Leynova prihaja iz Evropske ljudske stranke (EPP), bi lahko v primeru poraza njeno mesto nasledila Maltežanka Metsola, ki prihaja iz iste stranke in je trenutna predsednica Evropskega parlamenta. Bila je tudi prva voditeljica EU, ki je obiskala Kijev po ruski invaziji, do zdaj pa je pokazala tudi močno vlogo na področju zunanje politike.

Nedavno so jo videli v družbi grškega predsednika vlade Kiriakosa Micotakisa in poljskega premierja Donalda Tuska, kar pomeni, da ima podporo na visokih položaj, navaja Politico. 

Vendar Metsola prihaja z Malte, ki je zelo majhna država tako po velikosti kot po številu prebivalcev, sama pa nima nobenih izkušenj z vodenjem. Na začetku predsedovanja zakonodajnemu organu EU je bila celo kritizirana zaradi svoje konservativne drže glede splava.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola
Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola FOTO: AP

Nato pa gremo na malce bolj neznanega imena. Francozinja Christine Lagarde, trenutna predsednica Evropske centralne banke. In ker očitno Macron tokrat ne bo podprl von der Leynove, bi prav lahko podprl ali Draghija ali Lagardovo. Kot nekdanja finančna ministrica in trenutna predsednica ECB namreč izpolnjuje vse pogoje za ta položaj. 

A Francozinja ni preveč priljubljena niti med svojimi zaposlenimi. Poleg tega nič ne kaže, da želi zapustiti vodilno mesto na ECB ali da v Franciji resno razmišljajo, da bi jo predlagali. 

Še eden izmed mogočih naslednikov von der Leynove bi lahko bil Klaus Iohannis. Romunski predsednik, ljubljenec evropskih voditeljev in velik konservativec. Večkrat sta ga pohvalila Macron in nemški kancler Olaf Scholz, ker je po ruski invaziji na Ukrajino svojo državo ohranil v prozahodnem in proevropskem taboru, česar ne moremo reči za Madžarsko, Slovaško ali Bolgarijo. Prav tako je v nasprotju s Poljsko Romunija strogo upoštevala pravila enotnega trga EU in ni enostransko uvedla omejitev za ukrajinsko žito, kar je še bolj utrdilo njihov položaj ugledne proevropske države. 

Poleg tega mnogi trdijo, da je čas, da EU vodi nekdo iz vzhodne Evrope. V tem primeru je nemško govoreči Iohannis na dobrem položaju, saj prihaja tudi iz iste politične družine (EPP) kot von der Leynova. Poleg tega je tudi volilni kongres EPP potekal prav v Iohannesovi domovini.

Iohannisu se konec leta izteka predsedniški mandat, zato je smiselno, da išče nov visok položaj. Prejšnji mesec je privolil v kandidaturo za naslednjega voditelja Nata, vendar bo to zaradi ogromne podpore nizozemskemu premierju Marku Rutteju zelo težko izvedljivo. Poleg tega so mu določeni zahodnoevropski voditelji zamerili, da skuša odvzeti Rutteju vodilno vlogo v Natu.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis FOTO: AP

Naslednji mogoč kandidat pa je kar naš sosed, hrvaški premier Andrej Plenković, ki je sicer do zdaj zanikal, da ga zanima ta položaj. 

Tudi Plenković prihaja iz EPP, izbira Hrvata za predsednika Komisije pa bi bila lahko tudi pozitivno sporočilo za države članice, ki si prizadevajo za vstop v EU. Poleg tega je Plenkovićeva nenadna napoved, da bo vodil listo kandidatov za evropske poslance hrvaške vladajoče stranke HDZ, pri nekaterih vzbudila sum, da se želi oddaljiti od domače politike.

Andrej Plenković
Andrej Plenković FOTO: AP

Še en Francoz se pojavlja na listi mogočih kandidatov, in sicer Thierry Breton, ki ima prav tako že izkušnje na vodilnih položajih, je tudi nekdanji francoski finančni minister, čeprav ne prihaja iz EPP. Breton je sicer najodmevnejši kritik von der Leynove v Bruslju. Večkrat je opozoril, da Ursula von der Leyen nima soglasne podpore za drugi mandat, poleg tega je kritiziral njeno izbiro Markusa Pieperja za odposlanca komisije MSP (mikro-, mala in srednje velika podjetja).

A je Breton skrajno nepriljubljen v najvišjih krogih EU, pa tudi v številnih državah EU. Mnogi dvomijo o njegovih dosežkih, velikokrat je označen kot predrzen, v enem izmed francoskih časopisov pa je bil opisan kot "najslabši francoski komisar v zadnjih 30 letih". 

Thierry Breton
Thierry Breton FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aleksandar1964
29. 04. 2024 10.23
Merkle se je rešila Lajnice ker je bila nesposobna in jo je poslala v EU parlament, a se je to že pozabilo. In če si nesposoben potem ne moreš biti kar naenkrat glavna v EU. Žena ima toliko masla na glavi da je to že vse postalo komedija.
zdravkob
26. 04. 2024 14.54
-1
Uh, tole pa zelo slabo kaže. Morda se še kaj spremeni, če bomo izvolili konzervativce. Teh libertarcev, ki uničujejo vse po vrsti je bilo dovolj. EU propada!
Roadkill
26. 04. 2024 12.15
+1
gnus ženska, če jo sploh lahko tako imenujemo
mitja123123
26. 04. 2024 11.22
+1
Pokvarjena, zločesta, skorumpirana, ne gre ji po mojem za denar, ker ga ima na pretek enostavno zlobna, to je to. Da ne govorimo o zgodovini njenih prednikov.....
tom74
26. 04. 2024 09.34
zoran pušenjak
26. 04. 2024 09.14
+2
Leva opcija ne sme zmagati na volitvah, ker je uničevalka evropskih narodov in kulture
DR. RNR
26. 04. 2024 10.13
+1
krpati
26. 04. 2024 09.04
+2
Ni še nobeden dosegel starostne meje za izvolitev v evropski parlament....po videnem lahko kandidirajo in uspejo le tisti z 60 leti + in dvema pokojninama ter kakšnim podjetjem iz farmacije v ozadju.....
bbb27
26. 04. 2024 08.33
+5
von dej lajna gre lahko edino v zapor še...+ polovica komisije zraven
Uporabnik1908615
26. 04. 2024 08.23
-4
daleč najbljši voditelj EU bi bil JJ, kar je že dokazal z 2x vodenjem EU, ko je bila na vrsti SLO država
zoran pušenjak
26. 04. 2024 08.18
+9
Lajnova si edino zasluži zapor zaradi korupcije, in izdaje evropskih narodov
Samo navijač
26. 04. 2024 08.10
+3
Družina Leyen je simpatizirala z nacističnim rajhom, tako da že iz nekih higieničnih razlogov se sploh nebi smela pojavljat na teh funkcijah. Sramota !!
Balki36
25. 04. 2024 21.58
+3
Kdorkoli.....magari želva....pa to
štrekeljc
25. 04. 2024 21.43
+7
Naslov ste zastavili povsem narobe. Ne kdo LAHKO zamenja, ampak MORA zamenjati!
avgust.
25. 04. 2024 21.39
+8
Samo Uršule ne več, sicer bomo spet dobili pandemijo in obvezno cepivo njenega moža.
RevenKapitalist
25. 04. 2024 21.15
+2
Ce jo bo kdorkoli zamenjal pomeni, da bo vojna in da bezi v USA kot Kurtz in ostali izdajalci in zlocinci nad narodi.
pamba
25. 04. 2024 21.09
+2
JANEZ IVAN...... ta bo pravi lo....
Bogo30
25. 04. 2024 21.02
+2
Roadkill
26. 04. 2024 12.15
the kop
25. 04. 2024 21.00
+6
manga
25. 04. 2024 21.00
+12
Kdaj začne sodni proces proti tej coprn..i ?
Betuul
25. 04. 2024 20.58
+7
Menim ; da jo bo kmalu zamenjal: vladimir vladimirovič