Tujina

Kam na počitnice? Talibani vabijo v Afganistan

Kabul, 21. 07. 2024 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ljudje večinoma potujejo na eksotične destinacije, na morje, v hribe, predvsem pa v varne države. Afganistan običajno ni ravno na vrhu seznama. In ko so talibani prevzeli oblast, je bilo le še malo upanja, da bo turizem v tej državi preživel. A zgodilo se je ravno nasprotno. Ne samo, da je turizem preživel, pravzaprav je doživel razcvet.

Država na križišču civilizacij – od Aleksandra Velikega in Marca Pola, pa vse do sodobnih politikov. Skoraj vsak svetovni voditelj in osvajalec je v Afganistanu pustil svoj pečat. Ostanki velikih bud v Bamijanu, modrina jezer v Band-e Amirju in osupljiv minaret Jam. Ta srednjeazijska država si je zaradi desetletja trajajočih spopadov prislužila slab sloves in od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je služila kot del hipijevske poti, tja ni zakorakalo prav dosti turistov. 

A kljub predsodkom, ki jih imajo številni, tam še zdaleč ni vse tako črno, kot se zdi. "Afganistan že 20 let ni bil tako varen," pišejo navdušeni popotniki na družbenih omrežjih. Vse več je namreč zanimanja za obisk te države, a ostaja tudi veliko vprašanj, predvsem o varnosti in o tem, komu ta razvijajoča se industrija pravzaprav resnično pomaga? Prebivalstvu, ki se zgolj bori za preživetje ali režimu, ki želi spremeniti podobo države v svojo korist?

Hazara, Afganistan
Hazara, Afganistan FOTO: Shutterstock

"Zelo ironično je videti videoposnetke na spletu, na katerih talibanski vodnik in talibanski uradnik dajeta turistom vstopnice za obisk kraja Bamijana," poudarja dr. Farkhondeh Akbari, čigar družina je pobegnila iz Afganistana v času prvega talibanskega režima. Talibani so namreč leta 2001 uničili dva v steno vklesana kipa Bude iz šestega stoletja, ko se leta 2021 znova povzpeli na oblast, pa so prišli na idejo, da bi ju obnovili.

Vse več pa je popotnikov, ki ne želijo potovati na standardne, najbolj obiskane turistične destinacije. Ena izmed takih je tudi Sascha Heeney, njen seznam držav, ki jih je obiskala, pa je precej impresiven, a tudi malce nenavaden, piše BBC. A te poti so povsem edinstvene in daleč daleč stran od hotelov s petimi zvezdicami med palmami in turkiznim morjem. 

"Afganistan je povsem surov," pravi popotniška vodnica iz Brightona. "Ne gre bolj surovo. To je lahko zelo privlačno, če želite videti pravo življenje." 

In tudi talibani, ki sicer slovijo kot sumničavi, sovražni do tujcev, niso ravno tako negostoljubni. Pozirajo skupaj s turisti, orožje imajo venomer ob sebi in pravzaprav postajajo precej popularni na družbenih omrežjih. Talibani najbrž, ker so v veliki meri izolirani in pod obsežnimi sankcijami, potrebujejo denar. In kdo ga prinaša? Turisti, katerih število se je s 691 v letu 2021 povzpelo na več kot 7000 v lanskem letu, piše AP.

Talibani v Afganistanu
Talibani v Afganistanu FOTO: AP

Večina se sicer za potovanje ne odloči v lastni režiji, temveč se pridružijo kakšni turistični agenciji, ki organizira ture po državi. Vodja direktorata za turizem talibanske vlade v Kabulu je že v začetku leta dejal, da bi si želel, da Afganistan postane turistična destinacija, predvsem pa si želi privabiti kitajski trg. Talibani, ki so nekoč vladali Afganistanu, so bili drugačni, ni jih prav dosti zanimalo, kaj si svet misli o njih. A "novi" talibani naj bi si želeli sebe predstaviti v drugi luči.

Seveda še vedno obstajajo nevarnosti pri potovanju. Ena izmed največjih pa niso talibani, temveč teroristična skupina ISIS, ki pogosto izvaja napade. Zadnji se je zgodil na tržnici v Bamijanu, kjer so umrli trije španski turisti in en Afganistanec. Del razloga za zdajšnjo varnost je tudi ta, da so bili med 20-letno vojno, ki je zajela državo po ameriški invaziji, za večino nasilja odgovorni prav talibani. A ne samo oni, tudi afganistanske sile pod vodstvom ZDA so odgovorne za velik del žrtev.

Je potovanje v Afganistanu varno za žensko?

Veliko žensk je turističnih vodnic, ki vodijo skupine v Afganistan. Podjetje Young Pioneer Tours, ki ima dolgoletne izkušnje z organizacijo počitnic v Severni Koreji in na podobnih destinacijah, celo organizira izključno ženska potovanja v Afganistan.

Stroga talibanska pravila za ženske, zaradi katerih ženske skorajda ne smejo delati, ne smejo obiskovati srednjih šol in fakultet ter celo določenih parkov, namreč ne izključujejo turistk. Vseeno pa obstajajo razlike med žensko in moškim v tej državi. "Moški se ne morejo pogovarjati z ženskami," je pojasnil eden od vodičev za BBC. "Naše turistke so imele priložnost sedeti z Afganistankami in od njih pridobiti dragocene informacije o državi in njihovem življenju."

Afganistanske ženske
Afganistanske ženske FOTO: Shutterstock

In ko se gre v drugo državo, kjer obstajajo drugačna pravila, je edino pravilno, da se ta pravila spoštuje. Vključno z načinom oblačenja in obnašanja ter tudi, s kom se lahko kdo pogovarja in s kom ne. Talibani so namreč vedno prisotni in opazujejo dogajanje.

A vendar nam posnetki, ki prihajajo iz Afganistana, nemalokrat poženejo led po žilah. Turisti namreč mislijo, da je to zaostali del sveta in da zato lahko tam počnejo, kar želijo, ker je prebivalcem tako ali tako vseeno. Mnogi se strinjajo, da gre za neetični turizem s pomanjkanjem politične in družbene ozaveščenosti. In veliko prebivalcev se ne strinja s tem. 

"Moja družina, ki trenutno nima moškega skrbnika, ne more potovati iz enega kraja v drugega," je dejal Akbari. "Govorimo o 50 odstotkih prebivalstva, ki nima nobenih pravic. Govorimo o režimu, ki je uvedel apartheid spolov."

In kljub temu, da so veseli, ker turisti kupijo nekaj v njihovih trgovinicah in na stojnicah, se bojijo, da to le vse bolj normalizira talibanski režim. A tudi bojkot države ni pravi način. In poleg tega Afganistan še zdaleč ni edina država na svetu, ki ima vlade z vprašljivimi praksami. Navsezadnje je bila omejujoča do žensk tudi Savdska Arabija, kjer je prav rastoča turistična industrija poboljšala vlogo žensk.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osservatore
21. 07. 2024 20.57
+5
Afganistanu se je potrebno že na daleč izogniti in ga popolnoma ignorirati. Naj tam talibani živijo svoje idilično življenje. Zakaj hočejo naš denar? a niso samozadostni v svoji revščini in šeriatskem pravu.
main
21. 07. 2024 20.56
+4
Nataša Pirc in Nika Kovač naj prvi probata in nam javita.
JApajaDAja
21. 07. 2024 19.27
+2
lahko pa v bangladeš...tam je radi prekomernega zaposlovanja v javnih službah mrtvih že čez 100 tistih, ki so temu nasprotovali...kdo ljubi adrenalin-nova destinacija.....
Betuul
21. 07. 2024 19.42
+4
ali pa v Džamu na budistično romanje! Zram vidiš še sv☁️nebesa!
Jermen
21. 07. 2024 19.04
+0
Vse ameriske in britanske politike v afganistan na delovno mesto turisticni vodnik ali za salter turisticno agencijo kabul kandahar
AlexReal
21. 07. 2024 18.28
+3
Za doplačilo pa te pošljejo na fronto ?
mmickica
21. 07. 2024 18.08
+1
Betuul
21. 07. 2024 18.06
+5
Pri nas bi obvezno potrebovali Talibansko varnost • Še zlasti v gorah in okolici Triglavskega zaščitenega parka! • Pol stikliv folk nebi kar tak v 🧗🏽‍♂️gore rinu pa dol z 🚁heelihopterjem;•pa tudi kopanja v sedmerih jezerih nebi bilo in smetišča okoli•Vse bi rešil v uvodu!
Betuul
21. 07. 2024 18.08
+8
Kar pojdite po Talibanskem v gore plazit v papučah gor s heelihopterjem pa dol! Prideš v prvem šusu dol k te pihnejo! Ja tudi Talibanski red pride kje prav??!
OvcjiPastir
21. 07. 2024 18.04
+5
Jaz grem takoj samo v primeru da je vrnitev domov zagotovljena.
omega _v6
21. 07. 2024 18.25
+4
Karta je enosmerna zato je dopuist ugoden!!
+0
Bikoborec
21. 07. 2024 17.57
+3
niktalop
21. 07. 2024 17.24
+21
Zakaj v Afganistan če pa lahko odpotujemo v Nemčijo, Francijo, Belgijo ali Švedsko. Povsod bomo videli bradate copatarje in zamaskirane ženske. Edina razlika med Afganistanom in evropskimi mesti je ta da po Evropi v javnosti ne nosijo kalašnikov.
Betuul
21. 07. 2024 19.39
Zdaj je moderno k Talibanom; ker pol bi klele le čakali, če je slo živ ali 🪔nazaj!
Rudar
21. 07. 2024 17.24
+8
Tako ja, na dopust v Afganistan. Pa še ženo, da bo hodla po cesti v kopalkah. Enih 5 minut mogoče....
+3
Pokrivala ne potrebuje..Dolge hlače pa obvezno!!!
Betuul
21. 07. 2024 17.56
+5
Nič drugo ne rabiš za sabo vzet za 7dni kot ene par pokrival ; superge oz obutev! Prišparaš na : dežniku, sp perilu , na troganju, vse daš v eno tik tak vrečko! Za talibana oa sabo neseš par paketov knor juh! Juuh
cekinar
21. 07. 2024 16.37
-2
Afganistan načeloma ne bi šel,bi pa šel eno deželo severno,v Kazahstan ,v deželo mojega junaka iz TV ekranov ,Borata,pa da ga spoznam,čeprav mislim da Borat živi zdejle nekje v Ameriki.
cekinar
21. 07. 2024 16.55
-2
ja,cvikam,ok.. bojim se da iz kake votline ne preži name Osama Bin Laden...Čeprav Barack Obama trdi,da so ga ubili in vrgli v morje..nič ne verjamem jenkijem.
Glavni_Baja
21. 07. 2024 17.05
-1
če bo šel, ne pozab na @Ramzes goblje ..., da te bo branu, a ne ujkaneee
main
21. 07. 2024 20.58
+1
-1
Te k vi kličete teroristi v Afganistanu...Niso teroristi ampak revolucionarji!
cekinar
21. 07. 2024 17.00
+0
teroriste so že pred več kot 5 leti pregnali pastirji v opankah nazaj v "demonkratične"ZDA.
mr.poper
21. 07. 2024 17.40
+6
Da se mene pita..
21. 07. 2024 16.34
+10
Kompas ima že pakete,vse vključeno,od ogleda makovih polj naprej...
-2
Mexico city je destilacije...Afganistan pa naj ne bi bil sam zato ker so muslimani..Ja če se ne znaš obnašati pol boljš da greš v terme.
dolgi
21. 07. 2024 16.25
+4
Ali je varno potovati skozi Afganistan? Odsvetujemo vsa potovanja v Afganistan in znotraj njega. Vsako potovanje po Afganistanu, tudi po cesti, je izjemno nevarno. Nasilni incidenti se dogajajo po vsej državi. Mejni prehodi se lahko zaprejo brez predhodnega obvestila, zlasti ko se zbirajo množice ali če obstaja nevarnost povečanega napada.pred 4 dnevi
dolgi
21. 07. 2024 16.28
+1
Kako je Mexico City za turiste? Predvsem nenasilni kriminal. Žeparske tatvine in majhne tatvine so najpogostejše težave, zlasti na območjih z veliko ljudi, kot so tržnice in v javnem prevozu. Resnejša in nasilna kazniva dejanja manj verjetno prizadenejo turiste, ki ostanejo na varnih območjih in so previdni.26. marec 2024
+0
Itak pa sami kristjanarji ki si zeli umreti pri 33ih koker Jezus.
2mt8
21. 07. 2024 16.15
+8
Na dopust z glavo, z dopusta brez glave in v zaboju
-2
A veš kok Slovencev je bilo v Afganistanu?
Glavni_Baja
21. 07. 2024 16.19
-9
cekinar
21. 07. 2024 16.19
-2
veliko,posebno tistih kiso(bili )zaposleni v vojski,mam enih 5 takih damo v našem kraju.
+1
boslo
21. 07. 2024 16.21
-1
V nato vojaški bazi je lahko kozle srat...
+1
cekinar
21. 07. 2024 16.25
+4
dokler te ne razorožijo pastirji v opankah a kamelami.
-2
Recimo syria je skorumpirana od Putina in te ubijejo sredi belega dne..Afganistan je pa demokratičen saj so nagnali vse ven.
+1
Glavni_Baja
21. 07. 2024 16.18
-6
Glavni_Baja
21. 07. 2024 16.22
-6
a zdj nis ujko, zdj si Slovenček/hlapček
+5
Glavni_Baja
21. 07. 2024 16.31
-4
ti si ujko za mene, ne deli se zdj kao Slovenčka
+4
+6
Kir hlapec je pa tok opran da ti internet plačuje?
Glavni_Baja
21. 07. 2024 16.37
-5
+4
+4
Ja maš srečo zdaj al je star pa neve ali se mu pa smiliš.
Glavni_Baja
21. 07. 2024 16.50
-5
buahahaha, ti pa si g..., Marjanović te ....
Kimberley Echo
21. 07. 2024 16.02
+2
Jaz bi pa šel. Katera letalska družba pa leti tja? Od koderkoli.
cekinar
21. 07. 2024 16.13
+6
Družba Bin Laden",via NY -wtc ali pentagon ,po želji.
boslo
21. 07. 2024 16.20
+4
dolgi
21. 07. 2024 15.52
+3
Ramzes gobji upam da greš v Afganistan in da ti pristrižejo roke in noge in te vtaknejo v košaro na kakšnem trgu v opomin tebi podobnim.
-3
Prej bojo tebe v kaki turistični destinaciji 😜
Jon Bacek
21. 07. 2024 15.46
+4
Raj za zblojene iz 8.svinjaka, Zlatana Ćordisa, Tejo Jarc in Jenulla.
dolgi
21. 07. 2024 15.51
+3