Tujina

Kakšna bo politika Kamale Harris v primeru zmage?

Washington, 22. 07. 2024 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Če bo Kamala Harris nominirana za demokratsko kandidatko in izvoljena za predsednico ZDA, jo bo čakalo kar nekaj dela. Na večini področij bi verjetno Harrisova nadaljevala s podobno politiko, kot jo je imel Joe Biden, kar vključuje močno podporo ukrajinskim vojnim prizadevanjem in nadaljevanje pobude za poglobitev zavezništev v Aziji in na Pacifiku. Verjetno si od njenega morebitnega predsedstva obeta tudi Izrael.

Bo Kamala Harris ob morebitnem predsedstvu ubrala novo pot, se držala stare, že začrtane ali jo povsem spremenila? In kako bo ravnala ob vojnih stanjih v svetu? Prihodnji mesec bodo demokrati odločali koga bodo poslali v boj za predsedniški stolček in mnogi s prstom kažejo prav na Harrisovo, ki je sedaj podpredsednica ZDA. 

Glede izraelske vojne je bila Harrisova kar kritična do Izraela in morda kdaj celo bolj naklonjena stiski Palestincev, kar bi lahko pomirilo volivce, ki so zaskrbljeni zaradi Bidnove odločne podpore izraelskim vojnim prizadevanjem v Gazi, navaja Politico. "Harrisova mora prisluhniti večini ameriških volivcev in uporabiti vse vzvode administracije tudi tako, da ustavi prevoze orožja ter si prizadevati za trajno prekinitev ognja in izmenjavo talcev," je dejala Lily Greenberg Call, ki je delala kot pomočnica vodje osebja na notranjem ministrstvu.

Kamala Harris
Kamala Harris FOTO: AP

A kjer bi na eni strani pridobila simpatizerje, bi jih na drugi izgubila. Ko je še bila senatorka, je pogosto izražala manj sovražna stališča glede ameriške prisotnosti na Bližnjem vzhodu kot Biden, nekatera njena ostra stališča, med drugim do Savdske Arabije, Indije in Turčije, pa lahko nedvomno otežijo odnose z zavezniki na Bližnjem vzhodu in v Aziji. 

Preden je Harrisova postala senatorka, je svoje delo opravljala pri organih pregona. Na podpredsedniško mesto se je nato povzpela z razmeroma malo zunanjepolitičnimi izkušnjami, zaradi česar se je povsem zanašala na svoje svetovalce. "Pravzaprav nima izkušenj na področju obrambe ali zunanje politike, zato je res odvisna od svojih svetovalcev," je dejal nekdanji uslužbenec Pentagona in Nata, Jim Townsend. "Pomembno pa je, da se, po mojem mnenju, ne spušča pogosto v obrambna ali zunanjepolitična vprašanja."

A vendar popolnoma nepripravljena pač ni. Njena pestra zgodovina kot senatorke in podpredsednice, nam daje vpogled v to, kako bi Harrisova lahko pristopila k najpomembnejšim geopolitičnim izzivom. 

Na več svetovnih srečanjih je Harrisova velikokrat nadomeščala predsednika, denimo na vrhu ASEAN 2023. Prav tako se je udeležila varnostne konference v Münchnu, ko je izrazila podporo ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu

Številni trdijo, da je Harrisova zato popolnoma pripravljena na predsedovanje. Washingtonski poslanec Adam Smith, vodilni demokrat v odboru za oborožene sile predstavniškega doma, ki je podprl odprto konvencijo za izbiro Bidnovega naslednika, je dejal, da Harrisova, ki je v Münchnu zastopala Bidna, dokazuje, da je pripravljena na svetovno prizorišče. "Na münchenski varnostni konferenci je bila glavna predstavnica administracije, ki je zagovarjala našo vlogo v Ukrajini, Natu in svetu, in bila je res močna."

Njeni zagovorniki pravijo tudi, da se zelo pozna čas, ki ga je preživela pod vodstvom Bidna. "Štiri leta se je učila od njega, ki je en najboljših zunanjepolitičnih strokovnjakov, kar smo jih kdajkoli imeli," je dejal nekdanji uradnik administracije, ki je za Politico govoril pod pogojem anonimnosti.

Podpora Ukrajini skoraj zagotova?

Kako se bo torej znašla na svetovnem političnem prizorišču, kjer vsaka odločitev privleče za sabo kup posledic? Če najprej pogledamo vojno v Ukrajino, gre pričakovati, da jo bo še naprej podpirala in nadaljevala Bidnovo politiko. Še junija je bila Harrisova prisotna na vrhu za mir v Ukrajini, kjer se je že šestič srečala z Zelenskim in izrazila močno podporo Kijevu. Harrisova je letos v intervjuju za NBC News dejala, da lahko Ukrajina še naprej računa na podporo Washingtona, medtem ko se vojna vleče. "Ukrajina potrebuje našo podporo," je dejala. "In mi jo moramo dati."

In če si glasen podpornik Ukrajine, se seveda spodobi, da si kritičen do ruskega predsednika Vladimirja Putina. Harrisova je Putina obtožila za smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ruske napade kritizirala kot "zločin proti človečnosti" in se zaobljubila, da bo od oblasti v Moskvi zahtevala odgovornost.

Zelenski v ameriškem kongresu
Zelenski v ameriškem kongresu FOTO: AP

"Vsi, ki ste zagrešili te zločine, in vaši nadrejeni, ki ste pri tem sodelovali, boste odgovarjali," je leta 2023 v Münchnu dejala Harrisova. In ostra je bila tudi do predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ki je zagrozil da bo ZDA umaknil iz Nata. In seveda je izjavo povezala s Putinom, ki ji ni najljubši. Trump naj bi namreč spodbujal Putina, naj napade zahodne zaveznike.

Podpora Izraelu ni zagotovljena

Glede vprašanja Izraela in Palestine se stvari malce obrnejo. Harrisova je namreč kot senatorka podprla rešitev z dvema državama in Abrahamove sporazume. Kot podpredsednica je menila tudi, da mora Bidnova administracija zavzeti odločnejše stališče do izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Javno se je Harrisova pojavila kot ena prvih visokih voditeljev v administraciji, ki je marca pozvala k takojšnji začasni prekinitvi ognja. 

Območje Gaze in konflikt je večkrat opisala kot "humanitarno katastrofo" za nedolžne civiliste. Nekdanji Bidnov politični svetovalec na ministrstvu za izobraževanje, ki je odstopil ravno zaradi izraelske administracije, je dejal, da je optimističen, da bo Harrisova pripravljena razmišljati o spremembah politike, ki bodo bolj osredotočene na palestinske človekove pravice. 

Je pa Harrisova leta 2015 podprla sporazum z Iranom o skupnem celovitem akcijskem načrtu, ki naj bi omejil jedrski napad Teherana. Glede Savdske Arabije se je pridružila progresivcem pri zakonodaji, ki omejuje prodajo orožja in vojaško pomoč Rijadu zaradi njegove vloge v jemenski državljanski vojni in umora savdskega novinarja in kolumnista Džamala Hašodžija. Podprla je tudi zakonodajo o spominu za armenski genocid, ki je že stoletje vir napetosti med Turčijo in Armenijo, obema članicama Nata.

Ostra politika do Kitajske?

Kako pa bo Harrisova pristopila do vzpenjajoče se velesile, za katero marsikdo pravi, da bo kmalu največje gospodarstvo na svetu? Kot senatorka je denimo kritizirala pristop Trumpa do Pekinga in med podpredsedniško razpravo leta 2020 takratnemu podpredsedniku Mikeu Penceu dejala, da je Trump izgubil "trgovinsko vojno" in da njegove carine škodujejo ameriškemu gospodarstvu. 

Harrisova je bila tudi večkrat odkrita pri občutljivih vprašanjih, ki se pojavljajo med ZDA in Kitajsko. Trump je podpisal zakon, ki ga je predstavila skupaj s senatorjem Marcom Rubijem in je spodbujal človekove pravice v Hongkongu ter sankcioniral hongkonške uradnike, vpletene v "spodkopavanje temeljnih svoboščin in avtonomije" na tem ozemlju. Leto pozneje je Harrisova s predlogom zakona o politiki človekovih pravic Ujgurov pripomogla k temu, da je bil zakon sprejet leta 2020 in je vlado ZDA pooblastil za uvedbo sankcij proti "tujim posameznikom in subjektom, odgovornim za kršitve človekovih pravic" v Xinjiangu.

Kamala Harris
Kamala Harris FOTO: AP

Odprte karte so tudi Tajvanu, njena administracija bi najbrž še naprej podpirala samoupravni otok, zlasti zaradi vse večjih kitajskih groženj. Odkar je Harrisova postala podpredsednica, se je pogovarjala tako s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom kot s tajvanskim predsednikom Lai Ching-tejem. Harrisova se je s Šijem na kratko srečala ob robu srečanja voditeljev APEC leta 2022, kjer ga je pozvala, naj "ohrani odprte komunikacijske linije za odgovorno upravljanje tekmovanja med našima državama", je sporočila na družbenih omrežjih. Harrisova se je z Laijem srečala tudi na inavguraciji honduraške predsednice Xiomare Castro istega leta, preden se je Lai januarja uspešno potegoval za predsedniški položaj na Tajvanu.

Kritike so letele na Kitajsko zaradi nadlegovanja filipinskih ladij v Južnokitajskem morju. Nasprotovala je tudi Trumpovi politiki do severnokorejskega voditelja Kim Džong Una in kritizirala Trumpovo administracijo, da ni storila dovolj, da bi omejila jedrske grožnje.

Redno pa je bila kritična tudi do indijske vlade in se je srečevala s člani kašmirske diaspore. Zdi se sicer, da so se odnosi med Harrisom in vlado Narendre Modija zgladili, saj je Modi med državnim obiskom v Washingtonu leta 2023 Harrisovo pohvalil.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisani zasedli vlado
23. 08. 2024 20.19
Kamala je garantirano edini izbor za predsednico zda,ker jo bo rešila in ne pokopala kot oranžno lasi kriminalec trump.Če bi zmagal pajac trump je garantirano začetek 3.svetovne vojne,ker je tesen kolega agresorskega diktatorja rusa putina.Njegova Melanija knausovica prejema iz Ljubljane vsak mesec 50.000 eurov,ker ima v lasti stanovanja in v njih podnajemnike.Ni jasno kako je to sploh mogoče ampak ji je to uredila tajkunka musarca še preden je postala predsednica slo.Torej je razvidno kaka politika se vodi v sloveniji vse to je pa objavljeno na drugih medijih razen ne na tem....
odpisani zasedli vlado
22. 07. 2024 21.25
+0
Kamala je edino upanje za ZDA,ker,če zmaga kriminalec starček klovn trump je zda uničena.
myomy
22. 07. 2024 16.56
+0
Potem, ko je včeraj Kamalo podprl Soros jr., je Elon Musk na X objavil: "Hvala, ker ste povedali kdo bo vaša naslednja lutka."
JApajaDAja
22. 07. 2024 16.46
+0
če jo podpirajo obame, clintoni, 3/4 holliwooda......je neuspeh volitev zagotovljen ...
Zmaga Ukrajini ...
22. 07. 2024 13.07
+4
Meni bo najbolj hecno, ko bo tramp spet pušnil. Hehehehehe,... pa da potem vidimo ameriško varovanje Kongresa - miljavžent kifeljcev, garda, na stotine policijskih vozil, sirene,.... Do volitev je še daleč, tramp se je pa že tudi fajn postaral No, saj butast je bil pa itak že od nekdaj.
+1
Sava to pa ne bo držalo če napišeš moj priimek na Google ti da ven da je to najstarejši splitski priimek..Moji majo pol Splita in se lahko te peljem na grob mojih prednikov (;
E.Nigma
22. 07. 2024 17.01
+2
E.Nigma
22. 07. 2024 17.04
+2
cirenij
22. 07. 2024 11.23
+1
Izgubila bo, kolikor je dolga pa smejoča! Upajmo! Ker bo naprej furala dementno politiko.
oježeš
22. 07. 2024 11.13
+5
Mene bolj zanima kot ta kandidatka za predsednico ZDA, zakaj desni tako menjate psevdonime? Vsak dan nekaj starih izgine in pojavi se nekaj novih z istim slogom negativizma. Ne dosegate raven negativnosti pri vašem idolu in se mu želite prikupiti z novim psevdonimom?
Zmaga Ukrajini ...
22. 07. 2024 13.11
+2
V bistvu se sramujejo sami sebe. Druga stvar pa je delitev všečkov. Tisti bolj prepoznani, dobijo "ta hitre" (ne)všečke, in to rovtarje precej boli. Načelni itak nikoli niso bili, in mimogrede - še plačani so tule za trolanje, zato ne želijo biti prepoznavni.
E.Nigma
22. 07. 2024 17.01
+1
E.Nigma
22. 07. 2024 17.03
+1
Si se najdel v opisu. Zdaj ti je komaj kapnilo, da bi svoje napake obrnil proti nam? P.s. daj hitro minus ali več 🤣
gengsta1234
22. 07. 2024 10.23
+2
Ta gre lahko sam domu kr bo zgubila pa tut ce zmaga bo ista kot biden
oježeš
22. 07. 2024 11.10
+0
Če zmaga, boste dali zastave na pol droga?
Zmaga Ukrajini ...
22. 07. 2024 13.13
+4
Ne, ćelavec mu bo še pred končanim štetjem glasov čestital. Da se malo potolažijo...🤣
Slavic
22. 07. 2024 10.10
+3
Ne bo zmagala!
Storz909
22. 07. 2024 10.09
+3
to zenšče ne zna skup spravit 2 stavka,da bi imela neko logiko.....to bo še komedije.....
z765
22. 07. 2024 10.06
+11
Kamala bo začela še kakšno vojno, nadaljevala z obstoječimi in lepo poskrbela za vojno dobičkarstvo v prid ZDA.
Bubba
22. 07. 2024 10.04
+2
a nimajo tile američani enega konkretnega pametnega inteligentnega kandidata, ki bi lahko premagal Trampa? ojoj...
+3
Stari srbski pregovor pravi: Doso marko rano na Kosovo...Zato ni srbsko.
Aijn Prenn
22. 07. 2024 10.04
+2
Tudi Slovenci vemo kakšno povedati na to vižo... Prehitro se ni dobro veseliti zmage, npr.
+2
brusilec
22. 07. 2024 10.14
-1
dej Ramzes, ti imaš tko očitno 20računov z Ramzes, da si talaš pluse... dej se nehaj poniževati
+2
Plusi meni nič ne pomenijo jih nikoli ne omenjam to je sam vam rusofilom in janšitstom važno...Jaz sem da se takoj ukinejo saj so otročji!!!!
Sava72
22. 07. 2024 11.42
-5
Gobji-ne sprenevedaj se,ker so te že zdavnaj razkrinkali,da si iz Kosova . Čemu sramovanje?Si kar si!
E.Nigma
22. 07. 2024 17.05
Hrček ne more iz svoje kože. Lahko pride Hrček iz svoje domovine a domovina ne more iz hrčka.
Emil Gyöfi
22. 07. 2024 10.01
+3
Trump je že zmagal.
brusilec
22. 07. 2024 10.03
+0
dejansko bo zdej Trumpln izgubil.. Ljudje so izbirali, niso vedeli ker je slabši, no zdej je jasno da je Kamala boljša izbira
+5
Ja že v simpsonvih...Svet se prov norca iz vas dela se monopoli denar maste.
brusilec
22. 07. 2024 10.14
-1
mertseger
22. 07. 2024 09.55
+9
V bistvu bo nadaljevala sedajo slabo politiko ZDA po svetu. Podpirala vojne in igranje svetovnega policaja kjer jim to ustreza.
sektor1
22. 07. 2024 09.51
+3
Kamala je zanjega doktor znanosti, da o kulturi in egoizmu ne govorim.
Samo navijač
22. 07. 2024 09.47
+1
Tramp zradiraj ta odpad.
Aijn Prenn
22. 07. 2024 10.05
-2
To pride šele po porazu na volitvah, ko se bo njegov ego snel s ketne... ;-))
Mclaren
22. 07. 2024 09.44
-2
Samo ne tramp, ajde Harris opravi z njim!
+6
Kosovo je glih tok srbsko koker je slavonija hrvaška in vojvodina...Pol moremo tudi Ukrajino dati angležom in da jo oni vrnejo Turkom.
+6
+2
Pa lej sipac mi da za 20 5ko tvoj Srb mi da pa za 20 1.5 g
+3
+2
Jih mam raj...Že sam zaradi tega ker ti albanec da za 20 5 ko...Srb ti da pa za 20 1 5
mastablasta
22. 07. 2024 11.00
za Kosovo je deklarirala samostojnost skupščina. že prej so bili Avtonomna pokrajina. Ukrajina ni bila angleška. vladali so jim Poljska in Litva, Otomani, Avstrija, Rusija , nato so imeli nekaj samostojnosti kot Kozaki, preden jih je ruski imperij absorbiral. nato med rusko revolucijo nova republika, pa potem sovjetska republika in priključitev sovjetski zvezi, nato sledi Hlodomor prebivalstva in povojno del ZSSR in nato končno samostojnost ob razpadu sovjetske zveze. nato podpišejo dogovor, da jim UK; Francija, USA in Rusija v zameno za uničenje jedrskega orožja GARANTIRAJO samostojnost in da jo bodo v primeru napada zaščitili. no zaščitniki Rusi so jih najprej napadli s plačanci, nato leta 2022 še odkrito z vso silo napadli. in zdaj smo tu.