Tujina

Bi moral par stroške deliti na pol ali sorazmerno, glede na višino plače?

London, 18. 08. 2024 15.44 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Velik del skupnega življenja je tudi deljenje financ, pa vendar je ta tema v naši družbi še vedno precej velik tabu. Posledično je težko pristopiti k takšnim pogovorom, sploh če imata partnerja različno visoki plači. V članku lahko najdete nekaj najpogostejših načinov, na katere si partnerji delijo finance. Nekateri imajo skupni račun, drugi na podlagi višine plač preračunajo, v kakšnem deležu bosta plačevala skupne stroške, nekateri pa svojim partnerjem celo izplačujejo celo "dodatke".

Raziskava britanskega finančnega podjetja Hargreavesa Lansdowna je pokazala, da v povprečnem gospodinjstvu tri četrtine dohodka zasluži ena oseba. Veliko parov se o financah ne pogovarja, "kot se zagre", posledično pa lahko pride do nezadovoljstva ali skritih zamer. 

Sarah Coles, vodja osebnih financ pri Hargreaves Lansdownu, pravi, da se večina parov strinja, da se moraš na neki točki v razmerju začeti pogovarjati o otrocih in da bi moralo biti podobno tudi s financami. "A nekateri pari nikoli ne pridejo do pogovora o denarju, kar lahko vodi do 'slabih financ," pravi strokovnjakinja. 

Če želite biti s svojim partnerjem na tekočem s financami, Colesova predlaga, da določite točno določen datum v letu, ko naredite celoten pregled financ. Čeprav bi marsikdo predlagal konec leta, na podlagi izkušenj Colesova priporoča, da izberete februar, saj smo decembra zaradi praznikov pogosto preveč čustveni in ne razmišljamo s trezno glavo. 

Partnerja urejata finance
Partnerja urejata finance FOTO: Shutterstock

Peter Saddington, svetovalec za odnose pri Relate, pravi, da je najslabše izhodišče, če na delitev financ zaradi razlik v plačah gledamo kot na "nepošteno". Najti je treba rešitev, ki bo primerna in vzdržna za oba. Saddington ob tem poudarja, da če vaš partner ni pripravljen pomagati, bi morali preučiti razloge in se vprašati, ali bi bilo treba v razmerju razrešiti še kakšne druge stvari.

Če se s partnerjem pogosto prepirate glede denarja, je možno, da imate drugačna sloga komuniciranja, drugi razlog pa bi lahko bil, da se v ozadju skriva kakšna zamera. V tem primeru morda potrebujete tretjo osebo, kot je svetovalec, terapevt ali mediator, ki bi vam lahko pomagal rešiti težavo. 

Premislite tudi o svojem odnosu do denarja, ta se lahko oblikuje že, ko smo otroci. "Če ste odraščali v družini, kjer ni bilo veliko denarja ali pa se o njem ni govorilo, pri vašem partnerju pa ga je bilo dovolj, imata lahko različni izhodišči," je pojasnil in dodal, da se morate dogovoriti, kako varčni oziroma kako zapravljivi želite biti in koliko vam to vaše finance dejansko dopuščajo. 

Pristopa, ki bi deloval za vse pare, ni, je pa tu nekaj predlogov, za katere pari pravijo, da odlično delujejo. 

1. Ločena osebna računa, a na skupni račun oba vplačujeta enak znesek

Eden od pristopov je, da imata partnerja vsak svoj osebni račun, nato pa še skupni račun, na katerega mesečno nalagata oba enak znesek. Na ta način imata finance urejene 40-letni Britanec Paul Fuller, ki zasluži približno 40.000 evrov na leto, in njegova žena, ki zasluži približno 70.000 evrov.

Na skupni račun mesečno naložita vsak enak znesek in denar porabita za plačilo skupnih stroškov. Ostale izdatke po svojih željah krijeta vsak zase. "Če želi žena zapraviti 150 evrov pri frizerju, naj jih, saj je njen denar," pravi Fuller. 

Pa vendar je njuna ureditev nekoliko prilagodljiva. Ker ima žena višjo plačo, sta se dogovorila, da krije večji delež hipoteke. V primerih, da bi žena rada naročila hrano, on pa si tega ne bi moral privoščiti, bi ona brez težav plačala za oba. "Bistvo je, da se o teh stvareh dogovarjava sproti," je pojasnil. 

Delitev financ med partnerjema
Delitev financ med partnerjema FOTO: Shutterstock

2. Ločena osebna računa, a tisti, ki zasluži več, na skupni račun naloži več denarja

Pari točno razmerje vplačanega denarja na skupni račun določajo različno. Nekateri odstotek preračunajo na podlagi višin plač, tako da na skupni račun vsak naloži denimo 40 odstotkov plače. Če en partner zasluži 2000 evrov, bo tako na račun naložil 800 evrov, drugi partner, ki zasluži denimo 1000 evrov, pa 400 evrov. Tako partnerja pravzaprav prispevata enako, glede na svoj zaslužek. 

Nekateri se dogovorijo drugače in skupaj določijo odstotek, ki ustreza obema partnerjema. Lahko se odločijo za denimo razmerje 40:60 ali 30:70. 

Še ena možnost je, da posameznika določita, koliko denarja želita, da jima ostane po tem, ko denar naložita na skupni račun. Če vsak partner želi, da mu na računu ostane 500 evrov, bi potem oseba, ki ima denimo 1000 evrov plače, na skupni račun naložila 500 evrov, druga oseba, ki ima 2000 evrov plače, pa 1500 evrov. Tako razpolagata z enakim zneskom za prostočasne aktivnosti. 

3. Partnerja ves denar delita po principu, kar je moje, je tvoje in obratno

Za sistem, kjer si partnerja ves denar delita, sta se odločila Britanca Gordon Hurd in njegova žena Brenda. Čeprav imata vsak svoj osebni račun, imata oba dostop do obeh računov. Vsak teden preverita, koliko denarja je ostalo na posamezni kartici. Kadar je treba kupiti kakšno stvar, ki bi zahtevala višji znesek, enostavno pogledata, na katerem računu je več denarja. 

"Tako oba ves čas veva, koliko denarja je na voljo. V zadnjem desetletju se niti enkrat nisva skregala zaradi denarja in to zaradi te strategije, da je vse od obeh," je pojasnil. Dodal je še, da je včasih on zaslužil več, nedavno pa se je situacija obrnila in njegova žena služi višje zneske. 

Še ena različica tega pristopa je, da imata skupen bančni račun. Oba imata dostop do računa, s katerega plačujeta tako sprotne stroške kot tudi vsak svoje izdatke, med katere sodijo lepotni saloni, video igre, pijače s prijatelji in tako naprej. "Konec koncev, ko si družina, ni pomembno, kdo zasluži več, saj se vse deli med vse in denar je namenjen družini," je pojasnil še en Britanec, tretji pa je dodal, da si ne more predstavljati, da bi imel kdor koli drugačen sistem, kot da si par vse deli. "Sprašujem se, zakaj bi kateri koli par želel imeti ločene finance, še zlasti če gre za poročen par," je pripomnil in dodal, da včasih več porabi on, včasih pa več porabi ona in da to sploh ni pomembno. 

4. Ločena osebna računa, vendar tisti, ki zasluži več, svojemu partnerju izplača 'dodatek'

Še en zanimiv način delitve financ med partnerjema pa je ta, da imata vsak povsem ločen bančni račun in do bančnih računov partnerja ne dostopata, vendar pa partner, ki zasluži več, svoji boljši polovici nakaže "dodatek". 

Delitev financ med partnerjema
Delitev financ med partnerjema FOTO: Shutterstock

Na ta način partner, ki je prejel dodatek, lahko zase kupi stvari, ki si jih morda sicer ne bi mogel privoščiti. Nekateri "dodatek" partnerju nakažejo enkrat na teden, drugi enkrat na mesec. 

Kako pa imate vi urejene finance?

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran1960
22. 08. 2024 15.18
Poznam družine kjer je moj in tvoj denar, zame tega vprašanja ni.
ahtalajf
21. 08. 2024 08.18
+2
Same komplikacije. @Moncsa, se strinjam. Če si par, je pač kar je moje, tudi tvoje. A stanovanje pol tudi s flomastrom na pol začrtaš ?
ramstein
23. 08. 2024 15.27
+2
Seveda, je tvoje na uporabo. Če gremo narazen, ni več tvoje!
Moncsa
20. 08. 2024 20.30
+6
Kaj je to za ena oslarija. Če so par, ni pomembno, kdo plača kaj. To je BISTVO para.
ramstein
23. 08. 2024 15.26
+2
uporabnik123x
20. 08. 2024 13.59
+2
ko berem te komentarje in razmišljanje parov oz posameznikov, kjer se ne znajo dandanes dogovorit že glede denarja, kaj še le ostalih bolj pomembnih stvari, mi je prav fajn da sem sam in ne rabim tega poslušat vsak dan :)
heartbreaker
19. 08. 2024 19.11
+1
vsak s svojo plačo. Če neki hočeš, šparaj, potem kupi. Zakaj bom vlaču še koga v to. A si v vezi al pa ne. Seveda lahko do izkoriščanja pride, ker drugi partner ne zna nič prešparat, pa prvega, daj mi to, daj mi ono...sej si v službi, šparaj si. Ne bom zate plačeval.
MacekMuri75B
19. 08. 2024 17.07
+8
Z ženo imava skupne finance, pooblaščena en pri drugem, nobenih črnih fondov in skrivalnic. Deluje perfektno. Kdor se bojI za kapital naj se nikoli ne poroči.
Moncsa
20. 08. 2024 20.30
bičbožji
19. 08. 2024 10.45
-2
bi moral potem deliti tudi delo ? količino opravljenega dela, ......itak ko pride do ločitve ženska pobere vse, pa čeprav procentualno ne prispeva niti pol......(ne velja za vse ženske velja pa za 2/3.........)
Michel Franco HD
19. 08. 2024 09.53
+10
Midva pa imava tako. Svoje lastne položnice, mobitel,zavarovanje, gorivo za avto,....si vsak sam plačuje. Stroški za hišo plačam jaz. Kurjavo morava skupaj,ker je drago. Hrano kupujem jaz, ona plačuje tv-shemo, ki je vezana na njeno naročnino. V glavnem oba sva se zmenila,da imava en varčevalni skupen za ne predvidene stroške. In še vsak svojega manjšega za vsak svoje male potrebe. Tako je vse dogovorjeno in funkcionira ker nihče ni prikrajšan.
Pure
19. 08. 2024 08.56
+16
meh kdor si zaupa se o tem sploh ne pogovarja.... tisti ki si vse cente deli na pol pa vsak dopust pa vsak kosilo...to škoda da so skupaj če ni zaupanja..... je pa tres d si moras pametnega partnerja najdet kar pa v večini ne uspe...
jurist
19. 08. 2024 10.19
+4
Darko32
19. 08. 2024 10.39
+5
Pure Imaš popolnoma prav. To, da ni medsebojnega zaupanja in ne moreš zaupati tistemu z katerim živiš skupaj potem pa naj gre vse k vragu. Je pa nekj drugega res in to je, da določeni pritiskajo na mlade in jih pumpajo z ciljem, da delajo škodo. Potem pa dobimo to temo, kot je ta.
Kmječki Poba
19. 08. 2024 08.22
+5
ne glede na dogovor, se ob ločitvi premoženje, ki je bilo ustvarjeno skupaj, pravno deli na pol. Pogoj za to ni poroka ali otroci. V to se ne štejejo dediščine in kar je bilo ustvarjeno pred začetkom zveze.
heartbreaker
19. 08. 2024 19.13
+0
zato je pametno narediti predporočno pogodbo. SI vsaj zaščiten. Kar si zaslužil, je tvoje, ne od partnerja. Zakaj bi moral dajati drugemu, če si sam zaslužil. Drugi ni nič pomagal! A imel bi vse.
Uporabnik1921539
19. 08. 2024 08.19
+1
denar ne more biti skupen razen v primeru,da se skupaj ustvari-druzinska kmetija,tueisticna druzinska dejavnost ali kaj podobnega.Tega so niti predstavljjam ne.
Zantaja
19. 08. 2024 08.17
+9
Vsak normalen par se takšno stvar sam zmeni kako bo laufala. In način ko ga ima en mogoče pri drugem ne more laufat.
Punanis
19. 08. 2024 08.15
+6
Enkrat en več drugič drugi.. kokr pride. Da pa ženska nebo, ker je ženska.. tako pa kr vi mejte doma.
batman1972
19. 08. 2024 08.03
+4
Že od začetka ko sva rekla matičarju da imava denar skupaj. 27 let nama z ženo lavfa odlično. Sicer je situacija vedno slabša zaradi situacije nasploh ampak nikoli ni bilo nobenega problema. Če sta dva skupaj je skupaj vse ne pa da nekdo ki dobi na primer 2000e na mesec drugi pa 1200e (cifre so na oko, saj toliko malokdo zasluži) ima potem eden za vse kar želi drugi pa sedi doma ker ima komaj za položnice
sencina
18. 08. 2024 20.39
+18
Ne glede na prihodek je denar skupen .Če ne pa nista za skupi.
Delavec_Slo
18. 08. 2024 20.51
+7
Točno tako, poznam par, ki da vse na pol, na zunaj oh in sploh, doma pa se ne pogledata!
Misija1
18. 08. 2024 21.35
+0
Jaz pa poznam par, ki data vse na pol, pa se doma prav tako niti ne pogledata. Tako da ne posploševati.
jedupančpil
18. 08. 2024 20.14
+2
sred poletja pa rako prehlajeni .... 🙈🙈🙈
U1665256761563
18. 08. 2024 20.13
+7
Normalen par se o tem dogovori sam, brez javnih razprav in iskanja potrjevanja mnenja. Če pa kdo tega ne zmore in prosi za mnenje😆 je moje tako: par je dolžan plačat (samo) vsak pol, razen, če tisti, ki zasluži več želi živet standard, ki pritiče tistemu, ki zasluži manj. Če tisti, ki zasluži več želi za višji standard prispevati glede na zaslužek, je seveda prav tudi to. Če se par z otroci odloči, da bo eden delal na karieri, drugi pa se temu odpovedal zaradi skrbi za otroke ipd, je prav, da se prispeva sorazmerno s plačo.
U1665256761563
18. 08. 2024 20.14
+1
Pardon: Vsak pol, če tistemu, ki zasluži več, ustreza standard, ki pritiče nižji plači.
glavcaena
18. 08. 2024 20.09
+19
ko v resnem razmerju, govorim o družini in otrocih, začneš enkrat deliti kaj bo kdo plačal, jaz hrano, ti telefon in podobno, imaš težave, pa če sedaj tukaj priznate ali pa ne. če sva skupaj v najini hiši, imava svoje otroke, je tudi denar najin. imam večjo plačo od žene, pa kaj potem. upam da tudi skupaj priplujeva do konca najinih dni, no, vsaj eden izmed naju, haha. to je poanta razmerja, družine in našega življenja. ne mečemo denar stran ampak za frizerja pa res ne bo dala 150 eur, ni šans. o vsaki odločitvi kaj in kako z denarjem se je treba pogovoriti, čisto enostavno. problem je, če imaš partnerja z precej manjšo plačo in ogromnimi finančnimi potrebami (beri=da frčka denar za brezvezne stvari), pride pa do kreganja in če tega ne moreš rešiti je edina rešitev razhod pa naj zažira koga drugega. namreč, vse ima svoje meje.lp
Darko32
19. 08. 2024 10.47
Zelo lepo in jasno si povedal. Namreč v velikih primerih sta oba naredila skupni plan in tako se oba držita tega. Ko gredo gredo skupaj okrog in posledično zapravljajo skupaj. Žal pa so nekatere predvsem ženske, katere bi rade živele na veliki nogi in nebi nič mislile za naprej in potem dobivamo takšne primere, ki so opisani v članku. Zato je bolje, da se gre čim dalj od takšnih in takšnih primerov je malo. Tu pa tam se najde kakšen.
Mio56
18. 08. 2024 20.07
-13
Kaksen skupni racun...alooo kaj vam ni jasno??? En ima nacez položnice in servis in registracije avtov, drug pa hrano in cunje.....dopust pa vsak po zmoznostih...enkrat en plača v celoti, drugic pa drug + vsak svoj lastni črni fond, kjer si spara za svoje uzitke.
Mio56
18. 08. 2024 20.04
+7
Če mož Janez zasluži 1500€, žena pa zapravi 2500€...a Janez ve, da obstaja tud ljubimec Matej??