Tujina

'Kako lažeš in kdaj lažeš, vpliva na vrsto cene, ki jo plačaš'

Moskva, 10. 04. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sergej Lavrov. Ruski zunanji minister, obraz ruske diplomacije. A strokovnjaki menijo, da vse bolj postaja tarča posmeha. Ocenjujejo, da se je 73-letnik iz diplomatskega težkokategornika spremenil v megafon Kremlja, vse skupaj pa bo pomenilo neslaven konec pol stoletja dolge diplomatske kariere, tekom katere je Lavrov veljal za prebrisanega in učinkovitega diplomata in operativca.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov FOTO: AP

Lavrov je stoični obraz kastrirane ruske diplomatske službe, ki je vse od Putinovega vzpona na oblast počasi spoznavala, da največje nagrade pripadajo predsednikovemu ožjemu krogu: ljudem iz vojaških in varnostnih krogov, ki so spodbujali  bojevitost Vladimirja Putina v odnosih z Zahodom, v analizi ocenjuje Newsweek. 

Lavrov je v tej družbi veljal za zaupanja vreden par rok, ki pa je bil vedno zunaj Putinovega ozkega notranjega kroga. Kljub temu pa je ruski zunanji minister z najdaljšim stažem po padcu Sovjetske zveze vseskozi užival življenje novega "plemstva" v državi – tako kot njegova žena, hčerka ter domnevna ljubica in njena hčerka.

Kljub vztrajnim govoricam, da si v Moskvi rojeni diplomat želi oditi, Lavrov ostaja na svojem položaju. In medtem ko se ruske čete borijo in umirajo na poljih Ukrajine, Lavrov bije lastno izgubljeno bitko – da bi ga v tujini jemali resno.

"Na nek način bi ga zdaj lahko imenovali ujetnik sistema, čeprav je težko čutiti kakšno posebno simpatijo do nekoga na njegovem položaju," je za Newsweek povedal Mark Galeotti, avtor knjige Putinove vojne: Od Čečenije do Ukrajine.

"Na neki ravni drži, da je naloga diplomata, da laže za svojo državo," je nadaljeval Galeotti. "Vendar pa to, kako lažeš in kdaj lažeš, pomeni zelo veliko; vpliva na vrsto cene, ki jo plačaš. In Lavrov je plačal strašno ceno v smislu svoje verodostojnosti."

"Človek, ki je bil v svojem času absolutni titan mednarodne diplomacije, je zdaj na nek način postal tarča posmeha," ocenjuje Galeotti. "Lavrov je sicer še vedno premeten in zvit in zna biti dokaj šarmanten. A vseeno je le senca Lavrova, ki smo ga poznali nekoč."

Putinova obsedena centralizacija oblasti je močno zmanjšala moč Lavrova in zunanjega ministrstva. Na usmeritev Moskve je tako bolj vplival Putinov glavni zunanji svetovalec Jurij Ušakov, ministrstvo za obrambo vodi politiko do Sirije, izvršni direktor Rosnefta vodi politiko do Venezuele zaradi pomena nafte, sekretar varnostnega sveta Nikolaj Patrušev bdi nad politiko do Balkana ...

Lavrov naj bi bil izpuščen tudi iz procesa odločanja, ki je februarja 2022 sprožil rusko invazijo na Ukrajino. Aleks Kokčarov, analitik, specializiran za Rusijo in Ukrajino, je za Newsweek povedal, da je vloga Lavrova "obvladovanje škode, ki je posledica odločitev v Kremlju – četudi gre za odločitve, s katerimi se ne strinja". 

Lavrov menda tudi ni bil vpleten v načrt o priključitvi Krima leta 2014, še pravijo strokovnjaki. A medtem ko se je Putin izognil obtožbam, da so bili "mali zeleni možje", ki so zavzeli občutljiva mesta na polotoku, ruske čete, je bil Lavrov tisti, ki je moral javno lagati. 

Vladimir Putin pred javnost pogosto pošlje Lavrova.
Vladimir Putin pred javnost pogosto pošlje Lavrova. FOTO: AP

Oleg Ignatov, ruski analitik, je za Newsweek povedal, da je Lavrovovo ministrstvo še komaj kaj več kot "tiskovna služba Kremlja".

Vseeno Lavrov nekaj vrednosti še ima. "Lavrov je še vedno zelo dober v tem, kar počne – tudi ko gre preprosto za to, da lahko odkrito laže," je dejal Galeotti. 

Vseeno njegovo delo ni lahko, meni Boris Bondarev, nekdanji ruski diplomat. "Lavrov ni mlad – star je 73 let – in njegovo delo ni zelo enostavno – nenehna potovanja, nenehni leti, časovni zamik, veliko sestankov, pregledati mora veliko dokumentov," je povedal za Newsweek.

"Lavrov je zelo zvest," meni Ignatov. "Če bi želel odstopiti, bi odstopil. Mogoče ni zadovoljen z vojno, morda ni pričakoval te vojne. Ampak mislim, da ima Lavrov veliko skupnega s Putinom. Ima skoraj enako cinično vizijo zunanje politike in politike nasploh."

Po drugi strani pa v Rusiji politike ne moreš kar zapustiti. Vsi tisti na vrhu naj bi bili vpleteni v kleptokratsko korupcijo, ki poganja in opredeljuje Putinizem. Upokojitev brez dovoljenja pa bi pomenila "izzivanje šefa", kar v tem trenutku po mnenju analitikov ne bi bilo modro. 

Lavrov bi se s tem odpovedal tudi razkošnemu življenjskemu slogu, s katerim je dobro nagrajen za svojo neomajno javno zvestobo Putinu. "To delo prinaša veliko ugodnosti," je dejal Bondarev. "Ljudje se zelo hitro navadimo na vse te prednosti in privilegije. Mislim, da se temu ni prav lahko odreči."

"Ko si minister skoraj 20 let, pa se tudi navadiš misliti, da si najboljši človek za opravljanje tega dela in da bo, kdorkoli pride naslednji za teboj, slabši," je še dejal Bondarev. "Ni mogoče kar tako oditi. Mislim pa, da ni bil zelo vesel te vojne. Mislim, da nobena resna osebnost na ministrstvu za zunanje zadeve ni bila zares vesela tega. Morda le nekateri bedaki."

Usoda Lavrova je tako neločljivo povezana z usodo Putina. Razen če bi se moral upokojiti zaradi bolezni. "Mislim, da bi mu konec Putinovega vladanja prinesel olajšanje in mu omogočil, da zapusti politično sceno," ocenjuje Galeotti.