Tujina

Kako je Milton z ekspresno hitrostjo postal uničujoča pošast

Washington, 10. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Če ste čez vikend pomežiknili, ste morda spregledali začetno formacijo današnjega orkana Milton," ameriška nacionalna uprava za oceane in atmosfero (NOAA) slikovito opisuje nastanek pošasti, ki je udarila po Floridi. Le 24 ur po tem, ko je postal nevihta, se je okrepil v orkan prve kategorije. Nato pa je potreboval le še 12 ur, da je narasel do mogočne pete kategorije. Šlo je za eno najhitrejših okrepitev, kar so jih kdaj opazili v Atlantiku, zmajujejo z glavo strokovnjaki.

Milton je nastal kot tropski ciklon nad jugozahodnim Mehiškim zalivom v soboto, 5. oktobra. Samo nekaj ur po nastanku je Nacionalni center za orkane (NHC) ocenil, da gre za tropsko nevihto. Do nedelje popoldne, le 24 ur po tem, ko je bil imenovan za nevihto, pa se je že okrepil v orkan 1. kategorije, pojasnuje NOAA. Nato pa se je v manj kot 12 urah razvil od prve kategorije do pete kategorije.  

Projekcija Miltonove poti do Floride
Projekcija Miltonove poti do Floride FOTO: Shutterstock

Pri Miltonu, ki je sicer deveti orkan v letošnji sezoni orkanov v Atlantiku, je šlo za eno najhitrejših okrepitev, kar so jih kdaj opazili na tem območju. Hkrati je postal peti najmočnejši atlantski orkan v zgodovini s hitrostjo vetra do 285 kilometrov na uro.

Prvotna nevihta je v moči in intenzivnosti eksplodirala s skoraj rekordno hitrostjo ter tako postala ena najintenzivnejših zabeleženih orkanov v atlantskem bazenu. "To eksplozivno krepitev so delno spodbudile rekordno visoke temperature v Mehiškem zalivu. Toplejši, kot je ocean, več 'goriva' je za okrepitev orkanov," pojasnjujejo pri NOAA, kjer dodajajo, da morajo biti hkrati ugodni tudi drugi atmosferski pogoji, kot je denimo striženje vetra.

(Ne)slavna lestvica

Moč orkanov določa Saffir-Simpsonova lestvica, ki temelji na trajni hitrosti vetra orkana, ocenjuje pa tudi potencialno materialno škodo. Poleg hitrosti vetra je tlak drug način za merjenje moči orkana. Običajno velja, da nižji kot je tlak, močnejši je orkan.

Prizor s Kube, ko je mimo pridivjal Milton
Prizor s Kube, ko je mimo pridivjal Milton FOTO: AP

Glede na hitrost vetra je Milton postal najmočnejši orkan v Mehiškem zalivu po orkanu Rita leta 2005. Glede na tlak je bil Milton peti najmočnejši orkan v atlantskem bazenu doslej. Glede na eksplozivnost hitre intenzifikacije sta ga po podatkih ameriškega nacionalnega centra za orkane (NHC) zasenčila le Wilma 2005 in Felix 2007.

Milton je tudi drugi orkan 5. kategorije to sezono orkanov. Prvi je bil julija orkan Beryl. Od leta 1950 je bilo samo še pet drugih let, v katerih je bil v eni sezoni več kot en orkan pete kategorije 5. Po dva sta bila v letih 1961, 2007, 2017 in 2019, kar štirje taki najmočnejši pa so udarili leta 2005.  

Zgodovinski oktobrski trojček

Ta teden pa so zabeležili še en svojevrsten rekord. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so se v oktobru, ko je vrhunec sezone orkanom že mimo, nad Atlantikom vrteli kar trije hkrati.

Skupinski ples Miltona, Kirka in Leslie nad Atlantikom
Skupinski ples Miltona, Kirka in Leslie nad Atlantikom FOTO: Profimedia

Kirk se je napotil proti Evropi, kjer je takoj, ko je dosegel Portugalsko in Španijo, pustil za sabo podrta drevesa in odkrite strehe, ne namerava pa se še ustaviti.

Leslie je dosegla prvo kategorijo, nato pa oslabela. Za razliko od Miltona, ki je v beg pognal na milijone prebivalcev Floride.

Opozorila ne bi  mogla biti glasnejša

NHC je namreč opozoril, da ima Milton, ki je med približevanjem obali sicer rahlo oslabel, a še vedno povzroča silovite vetrove s hitrostjo 200 kilometrov na uro, "potencial, da postane eden najbolj uničujočih orkanov, kar jih je bilo zabeleženih za zahodno-osrednjo Florido."

Nacionalna meteorološka služba pa je dodala: "Če bo Milton ostal na svoji poti, bo to najmočnejši orkan, ki je prizadel območje Tampe v več kot 100 letih. Nihče na tem območju še ni doživel tako močnega orkana."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.