Tujina

'J**eni Kitajci. Kaj vraga naj počnemo z njimi?'

Moskva/Kijev/Pjongjang, 26. 10. 2024 10.52 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

So severnokorejski vojaki res v Rusiji in na poti na bojišče? Se zgolj usposabljajo na daljnem ruskem vzhodu, bodo – skladno z novim meddržavnim dogovorom – vključeni v operacije v ruski regiji Kursk ali bodo celo vstopili na mednarodno priznano ukrajinsko ozemlje? ZDA sedaj potrjujejo navedbe Kijeva in Seula, da so elitne severnokorejske enote v Rusiji, na splet pa so pricurljali posnetki zvočnih pogovorov med ruskimi vojaki, ki naj bi dokazovali prisotnost vojakov iz Severne Koreje.

Domnevni severnokorejski vojaki v Rusiji
Domnevni severnokorejski vojaki v Rusiji FOTO: Telegram

Na enem izmed posnetkov, ki ga je v petek objavila ukrajinska obveščevalna služba, je mogoče slišati komentarje ruskih vojakov, ki se sprašujejo, kako bodo sploh komunicirali s Severnokorejci na bojišču in kako jih bodo oskrbeli s strelivom in drugo vojaško opremo, poroča CNN.

Domnevni ruski vojaki pripadnike t. i. bataljona K imenujejo "j**eni Kitajci". Ob tem opisujejo odziv enega od vojakov, ki je bil zadolžen za komunikacijo z gostujočo vojsko. "Stal je tam z odprtimi očmi. Prišel je sem in dejal: Kaj za vraga naj počnem z njimi?"

Ukrajinska obveščevalna služba trdi, da je zvočni pogovor prestregla 23. oktobra ponoči. Ob tem so navedli, da so bili premiki severnokorejskih čet načrtovani za jutro 24. oktobra, ko naj bi prispeli v oporišče v kraju Postojalje Dvori v regiji Kursk. Tja je v začetku avgusta vdrla ukrajinska vojska in zasedla več 10 vasi ter manjše mesto Sudža. Rusija je nato septembra in oktobra izvedla dva večja protinapada in povrnila približno polovico izgubljenega ozemlja. 

V prestreženem pogovoru naj bi ruski vojaki razkrili, da imajo enega tolmača na tri višje častnike na 30 severnokorejskih vojakov, kar se jim ne zdi zadostno. "Edino, česar ne razumem, je, da morajo biti trije višji častniki na 30 ljudi. Kje naj jih dobimo? Morali jih bomo povleči od nekod," pravi eden od vojakov.

Avtentičnosti zvočnih posnetkov ni mogoče neodvisno potrditi, glede video posnetkov pa tudi ni povsem jasno, kdaj so nastali in koga prikazujejo, čeprav se vse več zahodnih obveščevalnih služb strinja, da so na njih severnokorejski vojaki.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek dejal, da je prejel poročila o napotitvi severnokorejskih vojakov na fronto ter da ga je o tem obvestil načelnik generalštaba Aleksander Sirski

"Po obveščevalnih podatkih bo Rusija 27. in 28. oktobra napotila svoje prve severnokorejske enote na bojna območja. To je jasen korak v ruski eskalaciji, ki je pomembnejši od vseh dezinformacij, ki te dni krožijo v Kazanu," je dejal Zelenski in kritiziral vrh organizacije BRICS, ki je ta teden potekal v Rusiji in je tja privabil predstavnike 35 držav v vzponu. 

V Rusiji se na informacije o prihodu specialnih severnokorejskih enot odzivajo dvoumno. "Satelitske slike so resna zadeva. Če obstajajo, potem morajo nekaj pomeniti," je v Kazanu na vprašanja novinarjev odgovoril Vladimir Putin. Tako v Moskvi uradno ne zanikajo prihoda Kim Džong-Unovih vojakov v Rusijo in pravijo, da državi sodelujeta na podlagi novoratificiranega dogovora o strateškem partnerstvu, ki predvideva tudi medsebojno vojaško pomoč v primeru, da je katera od držav napadena. Ruski uradniki omenjajo "četrti člen" te pogodbe, ki sicer zaenkrat še ni bila javno objavljena. Ugiba se, da omenjeni člen daje zakonsko podlago za napotitev severnokorejskih vojakov v regijo Kursk, kjer že od začetka avgusta potekajo hudi boji po ukrajinski invaziji na ozemlje Ruske federacije. Rusom Ukrajincev še ni uspelo izriniti iz svojega ozemlja, čeprav so povrnili približno polovico izgubljenega v avgustovskih dneh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Severna Koreja je v petek dejala, da bi bila kakršna koli napotitev vojakov v Rusijo za pomoč vojni z Ukrajino v skladu z mednarodnim pravom, poročajo državni mediji, ne da bi izrecno potrdili prisotnost svojih sil. 

"Dejanske vpletenosti Severne Koreje v boj ne bi smeli sprejeti z zatiskanjem oči in zmedenimi komentarji, ampak z močnim pritiskom tako na Moskvo kot na Pjongjang, da spoštujeta Ustanovno listino ZN," je dodal Zelenski.

Učinkovitost severnokorejskih enot na bojišču je sicer po mnenju analitikov močno vprašljiva. Kljub militantni drži države, severnokorejska vojska nima praktičnih bojnih izkušenj, saj država že več desetletij ni bila udeležena v noben oborožen spopad. Na drugi strani pa se na ukrajinsko-ruskem bojišču odvija tehnološka revolucija bojevanja, ki bo imela daljnosežne vplive na razvoj vojaških doktrin v prihodnosti. Kako se bo v takšnih okoliščinah obnesla Kimova 'elitna garda', je zaenkrat še hipotetično vprašanje, na katerega pa bi odgovor lahko dobili kmalu. 

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8