Tujina

Kaj so prinesli pogovori Šija in Putina?

Samarkand, 15. 09. 2022 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Ši Džinping sta se srečala v starodavnem mestu Samarkand v Uzbekistanu. Dvodnevnemu vrhu voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje so prisostvovali še indijski premier Narendra Modi, pa tudi predsednika Turčije in Irana, Recep Tayyip Erdogan in Ebrahim Raisi. Predsednika Kitajske in Rusije sta si na srečanju izrazila naklonjenost in obljubila nadaljnjo podporo.

Na prvih osebnih pogovorih po začetku konflikta v Ukrajini je ruski predsednik Vladimir Putin jasno izrekel kritiko na račun Združenih držav Amerike. "Poskusi ustvarjanja enopolarnega sveta so v zadnjem času dobili povsem grdo obliko in so popolnoma nesprejemljivi," je dejal ruski predsednik. Kitajski predsednik Ši Džinping pa je Putinu zagotovil, da si je Kitajska z Rusijo pripravljena prizadevati, da bi prevzeli vlogo velikih sil in odigrali vodilno vlogo pri vnašanju stabilnosti in pozitivne energije v svet, ki ga pretresa socialni nemir.

Vladimir Putin in Ši Džinping sta si na današnjem srečanju izrazila naklonjenost.
Vladimir Putin in Ši Džinping sta si na današnjem srečanju izrazila naklonjenost. FOTO: AP

"Zelo cenimo uravnoteženo držo naših kitajskih prijateljev v zvezi z ukrajinsko krizo," je Putin dejal Šiju. Dodal je, da Rusija razume pomisleke Kitajske, ne da bi pri tem navedel, katera vprašanja je Kitajska morda izpostavila v zvezi z Ukrajino. Putin je dodal, da se Rusija drži načela enotne Kitajske in obsoja provokacije ZDA in "njihovih satelitov" v Tajvanski ožini. Pozval je k globalni krepitvi SCO in izrazil prepričanje, da bo današnje srečanje pripomoglo h krepitvi rusko-kitajskega partnerstva.

Glede ruske invazije v Ukrajini sicer Kitajska ostaja nevtralna

Kitajska ohranja nevtralno držo glede ruske invazije v Ukrajini. Omejila se je predvsem na pozive k miroljubnemu reševanju sporov in nudenje humanitarne pomoči. Peking se sicer strinja s stališčem Moskve, da je širitev Nata pripomogla k izbruhu vojne. Trgovina med državama se je v preteklem času povečala, deloma tudi zato, ker kitajski izdelki zapolnjujejo tržne vrzeli v Rusiji, ki so nastale zaradi sankcij, Kitajska pa iz sosednje države kupuje bistveno več energije.

Prihod Ši Džinpinga v Uzbekistan
Prihod Ši Džinpinga v Uzbekistan FOTO: AP

Odziv ZDA

"Ves svet bi moral biti enoten proti temu, kar počne gospod Putin. Kitajska je pred izbiro," je dejal predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Slednji pri tem ni pozabil dodati, da Kitajska neposredno ne podpira ruskega napada na Ukrajino, četudi se ni pridružila sankcijam proti Moskvi. Kirby je ocenil, da je pri srečanju šlo predvsem za dobrikanje Putina Kitajcem, ker je v Ukrajini pod velikim pritiskom zaradi nedavnih vojaških porazov.

Kremelj je sicer pred srečanjem pozitivno pozdravil pomen načrtovanega srečanja in opozoril na njegovo pomembnost ob napetostih z Zahodom. "Srečanje ima poseben pomen glede na trenutne mednarodne razmere," je novinarjem dejal Putinov svetovalec za zunanje zadeve in dejal, da bosta voditelja razpravljala o mednarodnih razmerah skupaj z regionalnimi vprašanji in njunim sodelovanjem.

Srečanje so pozorno spremljali po vsej Srednji Aziji, v evropskih prestolnicah in Washingtonu.

Kitajska se je namreč v luči ruske invazije v Ukrajini, odkrito postavila na stran Rusije in obsodila zahodne sankcije proti Moskvi. Rusija pa je vrnila na skoraj enak način in odločno podprla Kitajsko sredi napetosti z ZDA, ki so sledile nedavnemu obisku predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi v Tajvanu.

"Kitajska je zavzela uravnotežen pristop do ukrajinske krize, pri čemer je jasno izrazila svoje razumevanje razlogov, ki so Rusijo spodbudili k sprožitvi posebne vojaške operacije," je dejal ruski svetovalec, nanašajoč se na invazijo Moskve na Ukrajino.

Rusi upajo, da bodo skupaj našli pot skozi mednarodne sankcije, ki so močno prizadele njihovo gospodarstvo in vzpostavili nove trge za ruske izdelke ali pridobili nove dobavitelje za izdelke, ki jih ne morejo več uvažati iz Evropske Unije. Rusi še vedno želijo ohraniti podobo pomembnega člena Srednje Azije, četudi njihova moč počasi upada. "V Srednji Aziji so na Rusijo prej gledali kot na varnostnika, vendar so Rusi zdaj manj dobrodošli," je dejal Mikael Wigell, direktor raziskav na Finskem inštitutu za mednarodne zadeve ter strokovnjak za ruske in kitajske strategije.

Palača v Samarkandu, kjer bo potekal vrh osemčlanske Šanghajske organizacije za sodelovanje, ki jo vodita Kitajska in Rusija.
Palača v Samarkandu, kjer bo potekal vrh osemčlanske Šanghajske organizacije za sodelovanje, ki jo vodita Kitajska in Rusija. FOTO: AP

V interesu Pekinga na drugi strani pa zagotovo ni to, da dovoli propad Rusije. V zadnjih šestih mesecih smo bili priča veliko izjavam Kitajske, ki so Rusom dale diplomatsko zavetje.

"Če se mednarodni sistem pomika od demokracije proti avtokraciji, bo Kitajska potrebovala Rusijo," je dejal Wigell. Kitajska bi prav tako lahko videla Rusijo kot koristnega partnerja pri podiranju demokracije, ker se Peking zaveda, da kakršna koli rast demokracije neposredno ogroža njegov nadzor nad državo. Kitajci morajo uspešno žonglirati, da Rusijo držijo blizu, vendar ne tako blizu, da bi si nakopali jezo zahodnih sankcij.

"Tveganje, ki ga zdaj prevzema Ši Džinpinga, je, da lahko domnevamo, da bodo ZDA začele bolj sankcionirati Kitajsko, če se bo preveč približala Rusiji," je dodal Wigell. Kitajska je namreč že začutila posledice, saj sta Estonija in Latvija prekinili sodelovanje v okviru srednje- in vzhodnoevropskih držav ter Kitajske.

"Na koncu je za kitajsko gospodarstvo zahodni svet res zelo pomemben in obstaja velika odvisnost predvsem od zahodnih tehnologij," je dejal Wigell.

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
16. 09. 2022 10.00
Ti kar tako naprej Mr. Pu Ting. Čez nekaj let bodo poročali o nemirih na Finsko-Kitajski meji.
jutri_pa_res
15. 09. 2022 21.53
-1
Putin je največja katastrofa za Rusijo po Stalinu. Če bi jo vodili razni demokratično izvoljeni predsedniki, na primer ubiti Nemcov, bi Rusija prav lahko bila gospodarsko cvetoča spoštovana velesila, ki bi jo morda Ukrajina prosila, če se lahko priključi Ruski federaciji, kakor tudi druge države iz bivše SSSR, ki jih Putin tako pogreša. Kakor se tudi razne države na vsak način želijo priključiti EU, celo Turčija. Tako bo pa gospodarsko izolirana postala kolonija gospodarske velesile Kitajske, ki bo praktično edini odjemalec ruskih energentov in bo lahko dirigirala nizke cene. Tako bo Rusija še desetletja tonila vse globje, pa čeprav bo morda imela priključen Donbas ali njegov del..
jutri_pa_res
15. 09. 2022 21.55
-1
Kitajska bo praktično edini odjemalec njihovega plina in nafte (to je tudi edini kaj vredni ruski izvozni produkt) in jim bo zato lahko dirigirala cene, za povrat bodo pa Kitajci v Rusijo izvažali svojo kič robo in avtomobile. Treba je vedeti, da Ruska gospodarska moč ni niti petino kitajske, poleg tega je njihov BDP v veliki meri od plina, nafte in ostalih surovin, tehnološko pa so 30 let odzadaj.
revolucijakorupcijafasizem
15. 09. 2022 21.47
+0
To da smo bogi,če bodo Fajonove govorile v našem imenu Ljudje se sploh zavedajo ne skupnih moči Kitajske in Rusije ZDA Kitajski ne more nič prepotovati bi morala na tisoče kilometrov in vse kar usmeri v Kitajsko Kitajska pogoltne naša vlada se bo razpadla naš premier pa posluje z brati Akselić krimanalci na kubik.
User2369190
15. 09. 2022 19.55
+4
Kaj se vi tolk sekirate za kitajce pa ruse. Sta ze nasli skupni jezik in lepo sodelujeta. Kar se zahoda, pa je ta že na poti v svoj bankrot v naslednjih par letih.
Rains
15. 09. 2022 20.30
+0
To bedački čivkajo že zadnjih 10 let, pa je še vedno daleš na prvem mestu. Ne se smešit.
nikhrast
15. 09. 2022 21.43
-1
Pa kolikokrat smo že slišali da bo zahod bankrotiral, samo vse drvi tja, v žepu pa hočejo imeti dolarje in eure.
revolucijakorupcijafasizem
15. 09. 2022 21.49
+1
ne vem čivkajo zamisli ko utihnejo in prenehajo čivkati takrat je šele problem ZDA nam nič ne bo pomagala sploh z zgodovinsko najbolj katastrofalnim dementnim predsednikom pa tudi če bi bo potrebno v Evropo priti kot zgodovina pravi so jo bombardirali ne pa pomagali
Bikoborec
15. 09. 2022 19.50
+2
Spet mal ustrahujejo
ivan res grozni
15. 09. 2022 19.41
-3
Morda sta se dogovorila za sodelovanje v vojnih zločinih?
amedeo
15. 09. 2022 19.38
+1
Zanašanje Rusije na Kitajce je dvorezen meč, Kitajska pomoč ni nikoli zastonj...
User2369190
15. 09. 2022 19.56
+0
A ostalih pa je? Mogoce amerofili sanjate svet v katerem vam ni treba razmišljat.
oježeš
15. 09. 2022 19.30
+0
Pokazalo se je, da Rusija le ni tako odlična z vojsko in vojskovanjem kot so vedno trdili in so jih tudi drugi jemali. Če bi bili, kar so vedno trdili in se je govorilo o njih, Putin ne bi iskal zaveznikov v tujih državah. Sicer pa, naj čim prej zaključi z vojskovanjem in prihrani veliko življenj, tako svojih državljanov, kot Ukrajincev in ostalih paravojaških sil, ki mu pomagajo streljati na Ukrajince. Žalostno je to, da ima tako dooooolgo mizo, pa ne pozna diplomatskih pogovorov, ampak vsakega, ki sprejme, vidi kot potencialnega sovražnika.
komarec
15. 09. 2022 19.51
+2
Pa saj toliko zaveznikov in toliko pomoči v orožju kot je dobila Ukrajina bi že morali bit pred Moskvo.
nikhrast
15. 09. 2022 21.41
-2
Pa kdo bi si mislil da je Rusija takšna vojaška reva.
InterRefIections
15. 09. 2022 19.19
+3
Jaz bi rad, da ZDA priključijo Kosovo, pa vzamejo še del Albanije, da ne bo treba čez lužo, da prideš do ZDA 😛 .
InterRefIections
15. 09. 2022 19.30
+3
Portoriko bo 51. zvezna država, Kosovo pa naj bo 52. zvezna država.
ivan res grozni
15. 09. 2022 19.45
-3
komarec
15. 09. 2022 19.52
+1
Beli štumf
15. 09. 2022 19.16
+3
Mislim da je prisel cas za novega Titeja in nove neuvrscene..ker jaz novem ne enih ne drugih...sam mir.
InterRefIections
15. 09. 2022 19.17
+1
Saj imaš Somalijo, Etiopijo, Bangladeš in Afganistan.
Beli štumf
15. 09. 2022 19.21
+2
InterRefIections
15. 09. 2022 19.26
+0
Anakin white
15. 09. 2022 20.31
Beli štumf
15. 09. 2022 19.15
+0
Ha ha ha ha sam.tole.. Putin ni spet dosegel nic kot Ukrajina.. ši.mu je lepo povedal da ostajano Nevtralni in imajo pomisleke glede napada na Ukrajino...tole je pljunek direktiva v celo Putina.
ivan res grozni
15. 09. 2022 19.48
-3
Kitajska ne priznava ruske priključitve Krima. Jemlje jo kot okupacijo ukrajinskega ozemlja.
koral45
15. 09. 2022 19.12
+1
Kaj pa Kima ni bilo?
simple_mind
15. 09. 2022 19.12
-1
A je eu že zmagala tam ?
Bananistanec
15. 09. 2022 19.09
+6
Zahodna demokracija in vzhodna avtokracija so sta enak sistem le z drugin ovitkom, nekje vmes smo mi odvisni od obeh sitemov
simple_mind
15. 09. 2022 19.11
+2
Tam na vzhodu se vsaj ne sprenevedajo toliko kot tukaj v pokvarjeni eu ...
ivan res grozni
15. 09. 2022 19.52
-1
Enak sistem??? V demokraciji lahko izrečeš ali napišeš karkoli, v Rusiji izgineš. Putin odloča namesto parlamenta in ustavnega sodišča.
InterRefIections
15. 09. 2022 18.52
+4
Dejmo Biden, priključi Irak in Kosovo k ZDA. Pa vzemi še Albaniji koridor do morja, ker drugače za Kosovo ne bo šlo.
amedeo
15. 09. 2022 18.46
-1
Kitajska veeeliko bolj potrebuje zahod, njegovo tehnologijo in njeno milijardo potrošnikov, kot pa 140 milijonov revnih Rusov!
Ate_ist
15. 09. 2022 18.57
+5
dolar in evro sta brezvredna papirja. to je dokazano na primeru rusije. ne samo, da so rusiji zaplenili 350 milijard dolarjev, še več za dolarje in evre rusija ne more nič kupiti. se pravi, da američani in evropejci vsak trenutek lahkos komer koli storijo isto. to ni všeč ne kitajcem ne arabcem, ki se že trudijo znebiti vsega tega ne nujnega papirja. za razliko od rusije, ki lahko v menjavo ponudi nekaj dejanskega in otiplivega.
amedeo
15. 09. 2022 19.37
-1
Rusija brez kitajske pomoči počepnite v letu dni...
ivan res grozni
15. 09. 2022 19.57
-1
Kitajska vsaki dve leti poveča svoj bruto produt za enega celega ruskega. Kitajci ocenjujejo Ruse kot manj vredno nacijo. Najkasneje čez 20 let ji bodo vzeli Sibirijo.
ivan res grozni
15. 09. 2022 19.59
-2
Našvasan_zob
15. 09. 2022 18.33
+2
A smo v pristaniščih že naredili prostor za vse tiste Ameriške tankerje s plinom in nafto za EU ? HO HO HO !
Ate_ist
15. 09. 2022 18.59
+4
ki jih to zimo ne bo? ne, imamo še dobro leto časa da dojamemo, da iz te moke ne bo kruha, ker bodo azijci vedno sposobni ponuditi več.
ivan res grozni
15. 09. 2022 20.00
ivan res grozni
15. 09. 2022 20.02
Kitajska kupuje ruske energente po polovični ceni, do konca leta bodo zbili ceno na tretjino tiste, ki jo plačuje EU.
amedeo
15. 09. 2022 18.22
+1
Kdor je prebral Orwellovo knjigo 1984, ve po kakšni svetovni ureditvi hlepita Rusija in Kitajska...
simple_mind
15. 09. 2022 19.14
+0
Heh, vojaški proračun zda je skoraj polovica svetovnega, zda prodajo več kot polovico orozja na svetu, ... kdo pravzaprav vodi zda, niti slucajno ne vojaško industrijski kompleks in koncerni, a ?
ivan res grozni
15. 09. 2022 20.02
ivan res grozni
15. 09. 2022 20.04
-1
Najbolj vojno usmerjena je Rusija. Z bruto produktom, ki je vsega 7 % ameriškega (enak španskemu) vzdržuje drugo vojsko po moči na planetu.
Holy50
15. 09. 2022 18.08
+7
EU mora postati v vseh segmentih samozadostna sicer jo lahko izsiljujejo, zelo smo izpostavljeni do Kitajske, proizvodnjo bi bilo potrebno postopoma preseliti v EU. Tudi Turčija ni EU zaveznik.
simple_mind
15. 09. 2022 19.15
+0
Heh, ja kdo bo pa potem tako poceni delal za zahodnjake, a ?
amedeo
15. 09. 2022 18.04
+3
Če bi globalno prevladal rusko kitajski sistem, imaš popolno brezpravno avtokracijo, ki bi v popolnosti upravljala z našimi življenji, kjer te lastno razmišljanje pripelje do dolgoletnih zapornik kazni ali celo smrti!
jung
15. 09. 2022 18.14
-1
Psihološko gledano je kvazidemokracija isto kot avokracija samo na vzven lepše zapakirana. Pojdi delat v zda in zboli, če nisi zavarovan, pa boš videl hudiča. Tudi zahod je pokvsrjen do amena. A res rabimo NATO.?????
amedeo
15. 09. 2022 18.19
+5
Rabimo, v nasprotnem bi imeli danes ruske tanke na madžarski meji z orbanovim blagoslovom...
Našvasan_zob
15. 09. 2022 18.34
-1
Če hočeš krast naravne vire po svetu potem rabiš NATO terror zvezo..
amedeo
15. 09. 2022 18.44
+4