Tujina

Johnsonov kratki ne na vprašanje, ali bo odstopil

London, 26. 01. 2022 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
10

Britanski premier Boris Johnson tudi po napovedi policijske preiskave zaradi prirejanja zabav na Downing Streetu med zaprtjem države ne namerava odstopiti. "Ne," je bil jasen. Zatrdil je, da namerava nadaljevati svoje delo, za katerega je prepričan, da je bilo pravilno tudi med epidemijo. Medtem ko čakajo na objavo preiskovalnega poročila glede afere Partygate, Britanci sicer vse bolj odklanjajo podporo Johnsonu – da bi moral odstopiti, menita že skoraj dve tretjini vprašanih, je pokazala zadnja raziskava javnega mnenja.

Premier z masko, toda ali je kršil ostale ukrepe?
Premier z masko, toda ali je kršil ostale ukrepe? FOTO: AP

Johnson je danes odgovarjal na poslanska vprašanja, vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer pa ga je obtožil, da je spreminjal zgodbo glede srečanj in zbiranj v času trajanja strogih protikoronskih ukrepov. Prepričan je, da gre za tako kršitev, ki bi morala voditi v odstop s položaja. Na vprašanje, ali namerava odstopiti, je bil Johnsonov odgovor jasen: "Ne."

Nadaljevanje odgovora je nato obrnil v svoj prid, stran od afere: "Ne zanikam, da bi me številni radi spravili s poti zaradi različnih razlogov, njemu pa gre v nos to, da je ta vlada učinkovita," je izjavil ob odobravanju svojih konservativnih poslancev, poroča Euronews. Zatrdil je še, da so morali sprejemati težke odločitve, ampak da so bile največje odločitve pravilne, svoje delo pa namerava nadaljevati.

Sue Gray, najvplivnejša oseba, za katero še nikoli niste slišali

Tako britanski politiki kot javnost sicer nestrpno čakajo na objavo poročila o primernosti oz. neprimernosti Johnsonovih dejanj, o čemer mora odločiti javna uslužbenka Sue Gray, ki vodi preiskavo kabineta.

Datum objave še vedno ni znan, Sky News poroča, da naj bi bilo to najprej načrtovano še ta teden, vendar pa se kopičijo nove in nove informacije o domnevnih spornih dogodkih. Grayeve se je zaradi te naloge prijela oznaka najvplivnejša oseba, za katero še nikoli niste slišali.

Sue Gray proti Borisu Johnsonu
Sue Gray proti Borisu Johnsonu FOTO: AP

Od poslovilnih do rojstnodnevnih zabav

Glavni namen njene preiskave je razumeti naravo srečanj, predvsem prisotnost, okolje in namen, ob tem pa upoštevati tudi ukrepe, ki so bili takrat v veljavi.

Sprva bi morali preiskati samo očitke o domnevnih zabavah 27. novembra in 18. decembra 2020 na Downing Streetu ter tisto, ki naj bi se 10. decembra istega leta odvila na ministrstvu za izobraževanje, nato pa so preiskavo razširili še na dve poslovilni zabavi, ki naj bi se odvili aprila 2021, ena celo na predvečer pogreba soproga britanske kraljice, soproge princa Filipa.

Ta teden je v javnost pricurljala še ena informacija, ki dodatno bremeni premierja Johnsona. Ta naj bi namreč med prvim zaprtjem države z večjo zabavo celo praznoval. 19. junija 2020, med prvim zaprtjem države, naj bi na Downing Streetu gostil zabavo za svoj 56. rojstni dan, udeležilo naj bi se je okoli 30 ljudi.

Preiskava kot brezzobi tiger ali z močjo, da povzroči politično krizo?

Ekipa Greyeve bo preučila vse pomembne podatke in opravila razgovore s člani osebja. Lahko bodo preverili njihove urnike in poslana vabila ter elektronska in mobilna sporočila.

Gre sicer za interno preiskavo Johnsonovega kabineta, ki ne nadomesti parlamentarne ali neodvisne preiskave, kot je bila denimo preiskava uničujočega požara v londonski stolpnici Grenfell Tower ali pa napovedana preiskava vladnega ravnanja ob pandemiji. Toda čeprav ne gre za uradno parlamentarno ali sodno preiskavo in za njo ne stojijo nadzorni organi, bi lahko razkritja v poročilu pomenila politično krizo za Johnsona, opozarjajo analitiki na Otoku.

Preiskavo je napovedala tudi policija.
Preiskavo je napovedala tudi policija. FOTO: AP

Ob tem pa je treba poudarili še eno stvar– omenjena preiskava je lahko kadar koli ustavljena, če odkrije dokaze o ravnanju, ki bi potencialno lahko predstavljalo kaznivo dejanje, nadomesti jo policijska.

In prav s tem si Downing Street očitno skuša zagotoviti nekaj manevrskega prostora. Na vprašanje, ali bo poročilo Greyjeve javno objavljeno v celoti, je tiskovni predstavnik vlade dejal, da je bil namen to objaviti v obliki, kot jim bo dana. Dodal je, da želijo od njene ekipe zagotovilo, da ne bo vsebovala ničesar, kar bi preseglo policijsko preiskavo, izpostavlja BBC.

Številni Britanci so na svojega premierja pošteno jezni.
Številni Britanci so na svojega premierja pošteno jezni. FOTO: AP

Tudi Johnsonu naklonjeni volivci vihajo nosove

Javnomnenjska raziskava portala YouGov je medtem pokazala, da 62 odstotkov vprašanih meni, da bi moral Johnson že zdaj odstopiti. To je za šest odstotnih točk več kot pri prejšnji raziskavi v prvi polovici meseca. Četrtina od 3550 sodelujočih meni, da bi moral ostati na položaju, 13 odstotkov pa je še neodločenih.

Raziskava je pokazala še, da Johnson izgublja podporo tudi v svojih vrstah. Da bi moral odstopiti, meni 38 odstotkov volivcev, ki se opredeljujejo kot konzervativci, kar je pet odstotnih točk več kot prej, so pri YouGov pojasnili na Twitterju.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
26. 01. 2022 20.19
+1
Kuštravi ki se dela angleža
txoxnxy
26. 01. 2022 19.46
+0
Sedaj bi pa štiri srake ki še mleka ne znajo same pogret bile pametne, podn od podna kot pri parih naših ki druga kot lapat ne znajo.
Apostol1
26. 01. 2022 19.40
+4
Vsi so enakovredni , pa naj bo to naš Pacient ali Britanski Johnson , imamo pa mi neko posebnost , ki jo nimajo nekjer na svetu. Odstopljenega Hojsa , ki še vedno dela škodo kot pacientov hlapec , ki samemu sebi pravi minister.
Fery Zaka
26. 01. 2022 19.34
+4
Vsaka podobnost s puklavcem, je namernoa. Se držijo korita kot klopi.
vvvilice
26. 01. 2022 19.31
+4
Debela koža politikov je osnovna značilnost. A stran od korita? Ni govora!
Projekt 2026
26. 01. 2022 19.20
+1
Kakšen odstop,arest.
proofreader
26. 01. 2022 18.55
-3
Kulovci so celo pozivali, da se krši ukrepe. Nikomur nič.
Nace Štremljasti
26. 01. 2022 18.54
+6
prjatu naše pleše,gliha vkup štriha,rode žegnaj
Bebec
26. 01. 2022 18.48
+4
Virus je tako inteligenten,da se izogiba politikov,virus je samo za navadno rajo.
flojdi
26. 01. 2022 18.30
+2
. eni naši bi na enako vprašanje odgovorili Jasno in Glasno Dvojno : NENE