Tujina

Johnson (med drugim) o tem, kako je iz Nizozemske nameraval ukrasti cepivo

London, 10. 10. 2024 16.39 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
4

Na Otoku so izšli spomini bivšega premierja Borisa Johnsona, ki je v knjigi popisal dogodke iz svoje dolgoletne politične kariere. V svojem prepoznavnem stilu je postregel s številnimi zgodbicami, v katere je vpletel več znanih osebnosti, ki so v dneh pred uradno izdajo že polnile časopisne strani.

Johnson je svoj najnovejši pisateljski podvig napovedal januarja lani, kmalu po tem, ko je bil po treh letih in nizu škandalov primoran zapustiti premierski položaj. Pred tem je eden najvidnejših konservativnih politikov v državi med drugim zasedal še položaj zunanjega ministra, londonskega župana, bil pa je tudi eden od glavnih zagovornikov brexita.

Drobci iz knjige so se v britanskih medijih, zlasti konservativnih Daily Mailu in Daily Telegraphu, pojavljali že kar nekaj dni. Bralce so vabili k nakupu knjige, naslovljene Unleashed, kar bi lahko v slovenščino prevedli kot 'spuščen z vrvice ali povodca'. Časnik Financial Times je ob tem zapisal, da je naslov gotovo ironičen, saj da ni Johnson nikoli pristajal na kakršen koli povodec.

Knjiga Borisa Johnsona
Knjiga Borisa Johnsona FOTO: Profimedia

Čeprav naj bi informacije, ki si jih predata monarh in premier, ostale zasebne, je tako med drugim v javnost že prišlo njegovo razkritje, da je kraljica Elizabeta II., ki je umrla septembra 2022, imela kostnega raka.

Odmeva tudi zgodba, v kateri namigne, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu v času, ko je bil Johnson zunanji minister, v njegovi lastni kopalnici namestil prisluškovalno napravo. "Lahko je naključje ali pa tudi ne, a ko so kasneje izvajali redni pregled in iskali morebitne prisluškovalne naprave, so eno našli na stranišču," je zapisal glede srečanja z Netanjahujem leta 2017.

Razkriva še idejo za smel načrt, kako bi državi v času pandemije covida zagotovil več močno zaželenih cepiv. Razmišljal naj bi o možnosti vdora na Nizozemsko, kjer bi "v zavetju teme" iz skladišča ukradli pet milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, ker da jih niso hoteli izvoziti v Združeno kraljestvo.

Knjiga sicer ni prva izpod rok nekdanjega novinarja, ki se je med drugim podpisal pod biografijo nekdanjega voditelja države Winstona Churchilla. Časnik Telegraph je v oceni njegovega zadnjega dela zapisal, da Boris Johnson piše bolj elegantno kot vsak drug politik, a kot izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa, je pri tem mnenju osamljen. Guardian tako denimo knjigo posmehljivo označi kot "spomine klovna". "Spomini bivših premierjev, spisani po izgubi položaja, poskušajo vsaj v določeni meri ponuditi razmislek. (...) A Boris Johnson ne ponuja razmisleka. Nikoli ga ni in ga nikoli ne bo," zapiše časnik. Časnik Times oceni, da je knjiga Unleashed pomemben zgodovinski dokument, ne pa nujno tudi dragocen.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McGregor---
10. 10. 2024 20.05
+1
A o njegovi prekinitvi mirovnega sporazuma med 🇷🇺 in 🇺🇦 tudi kaj napisal 🧐
Bagzii
10. 10. 2024 19.56
O tem ste pisali prejšnji teden !
Bratje Slovani
10. 10. 2024 18.39
+1
Lik je šarlatan.