Tujina

Je Rusija zopet načrtovala strmoglavljenje ukrajinske vlade?

Kijev, 03. 07. 2024 10.24 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajina naj bi preprečila domnevno zaroto za strmoglavljenje vlade, ki bi "šla na roko Rusiji", so sporočili varnostni predstavniki. Ni sicer jasno, ali so domnevni organizatorji kakor koli povezani z Rusijo, ki že skoraj dve leti in pol vodi uničujočo invazijo proti svoji jugozahodni sosedi.

Varnostna služba Ukrajine (SBU) je zatrdila, da so organizatorji zarote nameravali 30. junija v Kijevu sprožiti nemire, da bi odvrnili pozornost in prevzeli nadzor nad ukrajinskim parlamentom ter odstranili vojaško in politično vodstvo z oblasti, poroča CNN.

Po navedbah oblasti so bili identificirani štirje osumljenci, dva sta bila pridržana. Če bosta spoznana za kriva, jima grozi do 10 let zapora. SBU je sporočila še, da so zasegli orožje in strelivo ter mobilne telefone, računalnike in drugo dokumentacijo. Urad ukrajinskega generalnega tožilca je sporočil, da je domnevni vodja zarote "vodja nevladnega oddelka, ki je že imel izkušnje s sodelovanjem v provokativnih dogodkih". 

Ukrajinska varnostna služba SBU
Ukrajinska varnostna služba SBU FOTO: Shutterstock

"Glavni organizator je za izvedbo kriminalnega načrta vključil več sostorilcev, predstavnikov skupnostnih organizacij iz Kijeva, Dnipra in drugih regij," je sporočila SBU.

Uradniki predvidevajo, da za tem najbrž stoji Kremelj, ki si po dveh letih in pol od začetka vojne še vedno prizadeva strmoglaviti vlado predsednika Volodimirja Zelenskega. Že dolgo namreč po navedbah ukrajinskih in zahodnih uradnikov Kremelj vodi prikrite kampanje za destabilizacijo vlade v Kijevu, v nekaterih primerih to poskušajo tudi s širjenjem dezinformacij.

Do domnevnega načrta prihaja ravno v času, ko je Rusija v zadnjih mesecih počasi, a vztrajno pridobila na bojišču, Ukrajinci pa so se soočili s pomanjkanjem vojaške sile in orožja. Ter tudi z negotovostjo glede prihodnosti vojaške pomoči. Na bojišču namreč Rusija na fronto pošilja še več novih vojakov v upanju, da bodo izčrpali ukrajinsko vojsko in zahodne podpornike Kijeva. Hkrati pa je rusko neusmiljeno bombardiranje ukrajinske kritične infrastrukture deloma namenjeno tudi temu, da se okrni gospodarstvo in spodkoplje zmožnost delovanja države, piše New York Times.