Tujina

Je Rostov na Donu uničen in na dnu Črnega morja?

Sevastopol, 04. 08. 2024 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinska vojska je sporočila, da naj bi napadla in uspešno uničila rusko podmornico, ki je bila zasidrana v pristanišču na okupiranem Krimskem polotoku. V napadu naj bi bili uničeni tudi štirje sistemi zračne obrambe S-400, ki varujejo polotok.

Podmornica Rostov na Donu
Podmornica Rostov na Donu FOTO: AP

Ukrajinci naj bi v raketnem napadu na pristaniško mesto Sevastopol potopili podmornico Rostov na Donu. Šlo naj bi za eno od le štirih podmornic, ki jih upravlja ruska črnomorska flota in lahko izstreljujejo manevrirne rakete Kalibr. Podmornica Rostov na Donu, prvič predstavljena leta 2014, je 73,8-metrska podmornica razreda Kilo II in ima 52-člansko posadko. 

"Potopila se je na kraju samem," so sporočili iz generalštaba, a pri tem niso navedli nobenih dokazov, pa tudi rusko obrambno ministrstvo domnevnega napada še ni komentiralo. A če bo potopitev potrjena, bo to najnovejši udarec Ukrajine ruski mornarici, ki je po trditvah Kijeva že izgubila tretjino svoje črnomorske flote.

Obveščevalni uradniki Združenega kraljestva so že lani septembra trdili, da je podmornica utrpela večje poškodbe zaradi raketnega napada in je bila zato nekaj časa zasidrana v ladjedelnici v Sevastopolu. A Rusija naj bi vmes plovilo popravila in ga pred kratkim vrnila v vodo, da bi preizkusili njene zmogljivosti. Ladja je sicer tudi precej vredna, le nekaj manj kot 280 milijonov evrov, poroča BBC.

"Uničenje podmornice znova dokazuje, da v ukrajinskih teritorialnih vodah Črnega morja ni varnega prostora za rusko floto," je zapisal generalštab v Kijevu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tak napad ukrajinskih sil na rusko floto ni prvi. Marca so sporočili, da so v pristaniškem mestu zadeli dve desantni ladji in patruljno plovilo. Rusija je doživela več pomorskih neuspehov od začetka invazije na Ukrajino, slednji naj bi namreč poškodovali ali potopili najmanj 15 vojaških ladij, vključno s paradno ladjo črnomorske flote Moskva.

Prejšnji teden je ukrajinska vojska sporočila, da naj bi bila Moskva zaradi ponavljajočih se napadov na njena plovila prisiljena umakniti vsa svoja pomorska sredstva iz Azovskega morja. Ruska služba FSB pa je dejala, da so preprečili ukrajinsko zaroto za uničenje letalonosilke Admiral Kuznecov. 

Ukrajinci silovito vračajo napade

Uradniki v Kijevu so sporočili, da so ukrajinska brezpilotna letala ciljala letališče in skladišča nafte v Rusiji, med drugim v regijah Rostov, Kursk in Belgorod. In cilji so bili zadeti.

Posnetki, ki so preplavili družbena omrežja, kažejo močne eksplozije in velike požare v skladiščih goriva in streliva, lokalne oblasti pa so morale v okolici razglasiti izredne razmere. Rusija je sicer medtem sporočila, da so bila številna ukrajinska brezpilotna letala sestreljena.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je namreč dejal, da so cilji na ruskem ozemlju povsem legitimna tarča, saj je denimo Rusija, po njegovih besedah, v samo enem tednu proti Ukrajini izstrelila več kot 600 vodenih letalskih bomb.