Tujina

Izrael pregleduje trupla, potrditi želijo, da je bil ubit vodja Hamasa

Gaza, 17. 10. 2024 15.45 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Med operacijami IDF na območju Gaze so bili odstranjeni trije teroristi," so sporočile izraelske obrambne sile. Zdaj naj bi preverjali ali obstaja možnost, da je eden od ubitih teroristov Jahja Sinwar, ki bi naj bil arhitekt napadov Hamasa 7. oktobra. O tem je bil obveščen tudi izraelski varnostni kabinet.

"V tej fazi identitete teroristov še ni bilo mogoče potrditi," je IDF zapisal v izjavi. So pa potrdili, da v stavbi, kjer so bili likvidirani borci Hamasa, ni bilo znakov, da bi bili na območju prisotni tudi talci. Izraelski uradniki naj bi trenutno poleg testiranja DNK preučevali tudi prstne odtise in zobe trupla. Izraelska vlada ima namreč Sinwarjeve podatke, ker je bil več kot dve desetletji v izraelskem zaporu, poleg tega pa so mu v izraelski bolnišnici operirali možganski tumor.

Izraelski radio Kan poroča, da če je bil vodja Hamasa res ubit, je bilo to po naključju in ne na podlagi obveščevalnih podatkov. Pri truplih naj bi našli tudi veliko gotovine in ponarejenih osebnih dokumentov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hamas še ni komentiral poročil, da je izraelska vojska morda ubila njihovega vodjo, spletna stran Al-Majd, ki je povezana s Hamasom, pa je pozvala Palestince, naj počakajo na informacije od same skupine in naj se ne zanašajo na izraelske medije.

Že od napadov Hamasa Sinwarja niso videli v javnosti, izraelska vojska pa domneva, da se skriva v obsežni mreži predorov, ki se razprostirajo pod Gazo. In v trenutku ko so izraelske sile sporočile, da bi lahko eden od ubitih borcev bil prav zloglasni Sinwar, so Američani pozorno poslušali.

Jahja Sinwar
Jahja Sinwar FOTO: AP

Izraelski vojaški radio je namreč sporočil, da so izvajali ciljno kopensko operacijo v mestu Rafa na jugu Gaze, med katero so izraelske enote ubile tri borce in odnesle njihova trupla. Vizualni dokazi naj bi kazali, da je eden od moških res Sinwar, v teku pa so tudi testi DNK. 

Če se bo izkazalo, da je Sinwar zares mrtev, bodo posledice za Bidnovo administracijo velike, poroča CNN. Njegova morebitna smrt bi namreč predstavljala poseben dogodek, ki so ga številni ameriški uradniki izpostavljali kot največji potencialni preobrat v vojni med Izraelom in Hamasom.

Ker je namreč sporazum o prekinitvi ognja in talcih, ki naj bi tudi ustavil vojno, obtičal, visoki uradniki ZDA upajo, da bo Sinwar odstranjen in da bi to lahko pomenilo začetek konca vojne. Na smrt Sinwarja namreč gledajo kot na zadnje upanje, s katerim bi Izrael končal vojno.

Sinwar se je v javnosti prvič po začetku vojne oglasil šele septembra, ko je objavil izjavo, v kateri je čestital alžirskemu predsedniku za zmago na volitvah. Naslednji dan je njegov urad sporočil, da se je v pismih zahvalil tudi vsem, ki so izrazili sožalje po smrti njegovega predhodnika Ismaila Hanije. 13. septembra naj bi poslal še pismo takratnemu vodji Hezbolaha Hasanu Nasralahu.

Sinwar je bil sicer za političnega vodjo Hamasa imenovan, potem ko je bil Hanija v iranski prestolnici umorjen. V odnosih z Izraelom sicer velja za bolj trdega kot njegov predhodnik in se zavzema predvsem za sodelovanje in tesnejše vezi z Iranom in zavezniškimi islamističnimi skupinami.