Tujina

S puško neovirano na streho: je ameriška tajna služba zatajila?

Washington, 14. 07. 2024 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
70

Čeprav se je Donald Trump po preživelem poskusu atentata zahvalil agentom tajne službe, ki so bili tudi tisti, ki so nazadnje ubili njegovega napadalca, se je ameriška tajna služba znašla pod plazom kritik zaradi očitkov o neustreznem ravnanju na predvolilnem shodu v Pensilvaniji. Priče namreč trdijo, da so že nekaj minut pred streljanjem opozorili na moškega, ki se s puško plazi po strehi. Direktorica ameriške tajne službe bo morala zato na zaslišanje pred kongresom.

"Tajna služba je imela sinoči eno samo nalogo in v njej je spektakularno pogorela," je bil oster BBC-jev strokovnjak za področje varnosti. "Imajo nalogo, da ščitijo ameriškega predsednika, tako aktualnega kot prejšnjega, kar jim ni uspelo," je opozoril Frank Gardner.

Agenti tajne službe okoli Trumpa po poskusu atentata nanj.
Agenti tajne službe okoli Trumpa po poskusu atentata nanj. FOTO: AP

Spomnil je, da je od zadnjega poskusa atentata na prvega moža ZDA minilo 43 let, ko je bil Ronald Reagan ustreljen v prsni koš, vendar je preživel. "Danes pa želijo ameriški politiki in javnost izvedeti, kako se je lahko atentator splazil na strateško točko na strehi, oborožen s puško, od koder je neovirano sprožil štiri strele proti odru. Vse to na območju, ki naj bi bilo varnostno pregledano in zaščiteno," je zapisal Gardner.

"Američani zahtevajo odgovore o poskusu atentata na Donalda Trumpa," je v izjavi zapisal tudi Odbor za nadzor, ki je glavni preiskovalni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa. Direktorico ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je pozval na zaslišanje 22. julija.

Na današnji novinarski konferenci po incidentu je FBI-jev posebni agent Kevin Rojek dejal, da je "presenetljivo", da je strelec uspel streljati proti odru, preden ga je tajna služba nevtralizirala. Toda na vprašanje, ali je šlo za spodrsljaj odgovorih za varnost, je dejal, da med aktivno preiskavo ne bo podal te ocene.

Priče trdijo, da so skušale opozoriti na strelca

Medtem se pojavljajo posnetki, ki na varnostni protokol na prireditvi mečejo še slabšo luč.  Prikazujejo moškega na strehi, spodaj se slišijo kriki, šele nato odjeknejo streli. Priče celo trdijo, da so že nekaj minut pred streljanjem opozarjali na moškega, ki se s puško plazi po strehi. Eden izmed njih je spregovoril tudi za BBC. Zatrdil je, da so nekaj minut po tem, ko je Trump začel svoj govor, zagledali moškega, ki je plezal po strehi poleg njih. "Imel je puško, jasno smo jo videli," je poudaril.

Po njegovih besedah so nanj opozorili tudi policiste, ki so tekali naokrog. "Hej, tam je moški s pištolo, vidimo ga, smo vpili. Oni pa so osuplo gledali naokrog, kot da ne bi dojeli, kaj se dogaja," je nadaljeval očividec, ki pravi, da je bil presenečen, ko je videl, da Trump še vedno govori. "Zakaj ga niso potegnili z odra, sem se spraševal," pripoveduje.

Lokacija strelca na shodu
Lokacija strelca na shodu FOTO: NY Times Google earth

Trdi, da so na strelca kazali dve ali tri minute, tajna služba pa jih je z daljnogledom opazovala z vrha skednja. Vendar je dodal, da je bil strelec zaradi naklona strehe verjetno skrit pred njihovimi očmi. "Ampak zakaj ni bilo agentov na vseh strehah tukaj naokrog? To ni velik prostor," se je vprašal.

Vprašanje, ki si ga torej vse glasneje zastavljajo tudi strokovnjaki za varnost in ameriška javnost.

Policijski ostrostrelci na drugi strehi.
Policijski ostrostrelci na drugi strehi. FOTO: AP

Strelca je nazadnje onesposobil ostrostrelec tajne službe na drugem koncu prireditvenega prostora, toda še predtem je ta uspel ubiti enega človeka, dva spraviti v bolnišnico, Trumpa pa raniti v uho.

Varovanje Trumpa še okrepili, a ni zadostovalo

Tudi Stephen Moore, svetovalec pri Trupmovi kampanji, je danes dejal, da se porajajo vprašanja o pripravljenosti tajne službe. Dodal je, da Trump vsekakor potrebuje več zaščite.

Po incidentu so se v medijih pojavile tudi navedbe, da je Trumpov štab zaprosil za okrepljeno varovanje. Zdaj se je odzvala tudi tajna služba, tiskovni predstavnik pa je zatrdil, da te informacije niso resnične. Anthony Guglielmi je poudaril, da je "popolnoma neresnično", da je tajna služba tako prošnjo zavrnila. "Prav nasprotno, zaradi povečanega tempa v kampanji smo dodali še več virov," je izpostavil povečano število agentov in tehnologije.

Da to drži, je že prejšnji mesec poročal tudi NBC. Takrat so dejali, da je tajna služba dodelila še več posebnih agentov in podpornih enot, da bi zagotovili najvišjo stopnjo varnosti ne le na samih predvolilnih dogodkih, ampak tudi na potovanjih med posameznimi shodi v različnih zveznih državah.

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
14. 07. 2024 21.42
-3
In zakaj bi bilo treba okrepit varovanje ? A je on poslal okrepitve, ko je povzročil napad na kongres in je bilo že pred tem očitno, da je varovanje Kapitola nezadostno? Zakaj bi si tale redneck zaslužil boljše/ močnejše varovanje? Če ga hoče, naj si ga plača.
Zgubica Ukrajini...
15. 07. 2024 08.39
+2
Zmaga Ukrajini ...
14. 07. 2024 21.37
-1
Oni Chris Kyle alias Bradley Cooper iz filma Ostrostrelec, je zadel tarčo na 1000 m tule pa je tamal falil na 150 m. In izgubil življenje. Za enega norega trampa... Škoda v vsakem primeru.
Zgubica Ukrajini...
15. 07. 2024 08.42
+0
Resničnost ni hollywood. Sicer pa vsa čast tamalmu za dvig popularnosti Trumpu. 😛
Zmaga Ukrajini ...
15. 07. 2024 08.51
+0
tornadotex
14. 07. 2024 21.19
Saga o Jurevskem Dolu se nadaljuje.
scipio
14. 07. 2024 20.36
+1
Na temo atentatov obstaja odličen film "The Day of the Jackal" iz zgodnjih sedemdesetih. Tudi knjiga je. Tarča je bil francoski predsednik DeGaulle. Le-ta je bil tarča atentata tudi v resnici, čeprav v drugem scenariju: iz strojničnega ognja, uperjenega na njegov predsedniški Citroen DS (pri nas znan kot "žaba") ga je rešil njegov šofer, ki je avto kljub prerešetanim gumam divje pospešil in ga izvlekel iz dometa rafalov. Citroenova Žaba pa mu je to tehnično omogočila. DeGaulle je bil vojak in general, pozneje tudi čislan evropski državnik in se je tudi po tem poskusu atentata do konca svojega mandata vozil izključno z Citroenovimi Žabami. Ubiti so ga takrat hoteli njegovi lastni kolonial(istič)ni Francozi, nezadovoljni z njegovo politiko, ki je omogočila samostojnost dotlej francoske Alžirije. Umrl je veliko let kasneje, upokojen in mirno živeč v neki francoski vasici. V filmu ga sicer na zborovanju, podobno kot Trumpa včeraj, pred kroglo reši le njegova slučajna gesta glave. Remake filma z naslovom "Jackal" ni slab, a je precej bolj holivudski.
Na pol ovca
14. 07. 2024 20.27
+2
Vsaj 80% FBI, 70% CIA, 50% policije je na povodcu globoke države ki ji je Trump trn v peti, tako da "nesposobnost" teh služb pri preprečevanju atentata ni naključna
franc1972slo
14. 07. 2024 20.25
+0
Lol, tudi za to je kriv Biden. Se pravi če prav razumem imamo enega dementnega kandidata in drugega, ki ga še lastna varnostna služba želi fentat in pustijo atentatorjem da pridejo na streho, postavijo puško ter izstrelijo 5-6 nabojev. Kdorkoli tu navija za Trumpa mora biti pa res malo omejen v glavi. Razumem, da vam Biden ni OK, meni tudi ni, ampak daleč od tega, da bi zato podpiral drugega norca.
brabusednet
14. 07. 2024 20.12
+2
Torej ima Biden vse pot kontrolo in njegove varnostne službe niso hotele reagirat kljub opozorilo očevidcev.Mi te službe delujejo,kot Golobova depolitizirana policija.
TVmindcontrol
14. 07. 2024 19.45
+3
Iz posnetka je očitno, da so čakali na atentat
periot22
14. 07. 2024 19.44
+3
Bajdenu ni uspelo!
Magic-G-spot
14. 07. 2024 18.49
+0
Malo čudno vse skupaj kot da bi vedeli da je samo en strelec ali pa je spet novinarstvo zatajilo.
anatomija
14. 07. 2024 18.46
-4
Strelec je bil pripadnik Republikanske stranke . To pomeni da ga niti svoji ne marajo
Projekt 2026
14. 07. 2024 18.34
-2
Grozno kaj počnejo republikanski desničarji pod vplivom krščanske indoktrinacije.
proofreader
14. 07. 2024 18.31
+7
Vsi sposobni so zapustili secret service, ker jih je Bidnov pes stalno grizel.
proofreader
14. 07. 2024 18.27
+3
Tudi Biden ima težave z ženskami na vodilnih mestih, ne samo Golob.
Projekt 2026
14. 07. 2024 18.14
-5
To si ti podivjani desničarski republikanci.
MasteRbee
14. 07. 2024 18.14
+3
Vprašanje kdo je streljal in od kod?
Zdenko Krajnc
14. 07. 2024 18.00
+14
Ne spreglejte: 1. na tej strehi ni bilo agentov. 2. ljudje so na atentatorja opozarjali prej. 3. atentator je mrtev, ne pa le onesposobljen!... sklep: za atentatom stoji nekdo iz državnega sistema, tarča je ostala živa po naključju, ker je atentator zgrešil, nikakor pa ne po zaslugi varovanja. Varovanje: namerno organizirano tako, da je atentator imel dostop na nevarovano streho, ker nenamerno se po vseh strokovnih merilih to ne bi moglo zgoditi.
Ramzess
14. 07. 2024 17.59
+2
Trije streli počili kot petarde. Vse je lažna predstava za bujenje ljudi. Na shod ni moče mimo detektorja kovin. Ljudje so opazili marsikaj, tudi da publika za Trumpom, ni ravno bila panična, ipd. Opazili so tudi da se policijski ostrostrelec na strehi s puško premika neobičajno za ostrostrelca.
alicante1234
14. 07. 2024 18.29
+3
ZIPPO
14. 07. 2024 17.59
+5
Seveda je. Že ob prvem opozorilu ljudi, da je na bližnji strehi človek, bi morali takoj izvršiti postopke. A jih niso.
dolgi
14. 07. 2024 17.53
+12
nič ni zatajila, probali so izvest Krambergarja, pa se je izjalovilo.