Tujina

Izraelski parlament prepovedal delovanje UNRWA

Jeruzalem, 28. 10. 2024 21.58 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelski poslanci so sprejeli zakonodajo, s katero so agenciji Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) s prihodnjim letom prepovedali delovanje v Izraelu in zasedenem Vzhodnem Jeruzalemu. Zakonodaja ogroža tudi delo agencije na območju Gaze, saj Izrael nadzira tamkajšnje mejne prehode, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vodja agencije Philippe Lazzarini v prepovedi vidi kampanjo za diskreditacijo organizacije. Prepričan je tudi, da bo to dejanje, ki po njegovem mnenju predstavlja nevaren presedan, še okrepilo trpljenje Palestincev.

Poslanci so zakonodajo sprejeli z 92 glasovi za in desetimi proti. UNRWA je v odzivu njihovo odločitev označila za nezaslišano. "Nezaslišano je, da si država članica Združenih narodov prizadeva onemogočiti agencijo ZN, ki je tudi največja odzivnica v humanitarni operaciji v Gazi," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala tiskovna predstavnica UNRWA Juliette Touma.

Vodja UNRWA prepoved delovanja v Izraelu vidi kot nevaren presedan

Prepoved dejavnosti UNRWA v Izraelu je brez primere in predstavlja nevaren presedan, je v izjavi na omrežju X po glasovanju izraelskega parlamenta zapisal Lazzarini.

"Ti zakoni bodo le poglobili trpljenje Palestincev, zlasti v Gazi, kjer ljudje že več kot leto dni preživljajo čisti pekel," je zapisal. Opozoril je, da bo ukrep odvzel možnost izobraževanja 650.000 dekletom in fantom ter ogrozil celotno generacijo otrok. Gre za nič manj kot kolektivno kazen, je dodal.

UNRWA
UNRWA FOTO: AP

Agencija s 40 tisoč zaposlenimi

Leta 1949 ustanovljena agencija ZN skrbi za humanitarno pomoč, izobraževanje, socialne storitve in zdravje za več milijonov palestinskih beguncev na območju Gaze, Zahodnem bregu, v Jordaniji, Libanonu in Siriji. UNRWA je ena največjih agencij ZN in ima okoli 40.000 zaposlenih, od tega 13.000 samo na območju Gaze.

Izrael že več mesecev opozarja, da se je v agencijo infiltriralo palestinsko islamistično gibanje Hamas. Trdi tudi, da je več njenih uslužbencev sodelovalo v napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. UNRWA obtožbe zavrača, številne države pa so zaradi očitkov ustavile ali začasno prekinile financiranje agencije.

Vodja UNRWA Philippe Lazzarini je v torek v pogovoru za STA opozoril, da bi sprejetje zakonov imelo drastične posledice za delo organizacije v Gazi, na Zahodnem bregu in v Jeruzalemu. Tudi EU, ZDA in Velika Britanija so pred današnjim sprejetjem zakonodaje izrazili zaskrbljenost in posvarili pred njenimi posledicami.

Philippe Lazzarini
Philippe Lazzarini FOTO: AP

MZEZ: Onemogočanje dela UNRWA hud udarec mednarodnemu pravu in ustanovni listini ZN

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi današnje odločitve izraelskega parlamenta, ki je s sprejemom zakonodaje prepovedal delovanje Agenciji ZN za palestinske begunce. Gre za hud udarec mednarodnemu pravu in ustanovni listini Združenih narodov, je sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon.

"Zakon, ki onemogoča delo agencije, je bianco menica za poglabljanje že tako grozljive humanitarne krize v Gazi (...) Onemogočanje dela agencije odpira vrata za dodatno destabilizacijo razmer in močno ogroža možnost za rešitev dveh držav. Izrael zato ponovno pozivamo k spoštovanju ustanovne listine, resolucij Varnostnega sveta in Generalne skupščine za nemoteno izvajanje mandata agencije," je ob sprejetju zakona sporočila Fajon.

Ministrica je poudarila tudi nujnost spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava, vključno z omogočanjem varnega in neoviranega razdeljevanja humanitarne pomoči v zadostnih količinah ter zagotavljanju varnosti humanitarnega osebja.

Kot poudarjajo na MZEZ, Slovenija od začetka konflikta v Gazi močno podpira delo agencije in izpostavlja nujnost ustreznega financiranja za izvajanje njenega mandata.

Na pobudo Slovenije, Jordanije in Kuvajta so bile julija 2024 oblikovane Skupne zaveze do UNRWA, katerim se je pridružilo 123 držav, vključno z vsemi članicami VS ZN. Slovenija je v tem času tudi bistveno povečala finančne prispevke UNRWA, od oktobra 2023 je agenciji namenila približno 2,5 milijona evrov.

Slovenija glede na sporočilo ministrstva še poudarja pomen doslednega spoštovanja načel nevtralnosti in neodvisnosti agencije in podpira akcijski načrt UNRWA za celovito izvajanje priporočil neodvisne preiskovalne skupine pod vodstvom Catherine Colonna, objavljenih aprila letos.

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7