Tujina

Izraelske sile znova napadle šolo v Gazi, ubitih je najmanj 17 ljudi

Gaza, 24. 10. 2024 17.06 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

V novem izraelskem napadu na šolo z razseljenimi Palestinci v osrednji Gazi je bilo ubitih najmanj 17 ljudi, so sporočili reševalci. Najhujše razmere še vedno vladajo na severu razdejane enklave, kjer so izraelske sile po navedbah lokalne civilne zaščite v 19 dneh obleganja ubile več kot 770 ljudi.

V času napada je bilo danes znotraj šolskega poslopja več tisoč razseljenih Palestincev, večinoma žensk in otrok, so sporočile lokalne oblasti. Izraelska vojska je tako kot v preteklih podobnih napadih na civilne objekte zatrdila, da so šolo kot poveljniški center koristili pripadniki islamističnega gibanja Hamas.

Izrael je že večkrat napadel šole, bolnišnice in univerze v Gazi, ob tem pa so trdili, da se stavbe uporabljajo v vojaške namene, ne da bi za to predložili kakršne koli dokaze. V skladu s četrto ženevsko konvencijo sicer šole veljajo za civilne objekte, ki jih je treba zaščititi pred napadi. Vendar so izraelske sile avgusta v pičlih desetih dneh napadle pet šol v Gazi, pri čemer je bilo ubitih več kot 179 ljudi, še več pa ranjenih.

Skoraj 85 odstotkov vseh šolskih zgradb v Gazi je bilo poškodovanih, pri čemer so bile skoraj vse šole na severu Gaze "neposredno zadete ali poškodovane". V mestu Gaza je bilo poškodovanih ali uničenih več kot 90 odstotkov šol, poroča Al Jazeera. Po podatkih Unicefa je bilo do 6. julija v izraelskih napadih neposredno prizadetih ali poškodovanih 564 šol na območju Gaze. 

Izraelske sile medtem nadaljujejo operacije na severu Gaze, kjer je bilo v 19 dnevih obleganja ubitih najmanj 770 Palestincev, je danes sporočil tiskovni predstavnik civilne zaščite in dodal, da je število žrtev verjetno še višje, saj da mnogi ostajajo ujeti v ruševinah.

Na hude razmere na severu Gaze sta v preteklih dneh opozorila tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres in šef agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. V več kot enem letu napadov so izraelske sile v Gazi ubile najmanj 42.847 ljudi, še več kot 100.000 je bilo v tem obdobju ranjenih.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8