Tujina

Izraelske sile zadržale več sto pacientov in osebja med racijo v bolnišnici

Gaza, 25. 10. 2024 16.34 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Izraelske sile so med racijo v bolnišnici Kamal Advan, zadnji delujoči bolnišnici na severu Gaze, pridržale več sto pacientov in osebja, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje in opozorilo na katastrofalne razmere v bolnišnici. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem sporočila, da je izgubila stik z osebjem. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk pa je opozoril, da se na severu Gaze odvija najbolj črn scenarij od začetka vojne, situacija pa je iz dneva v dan slabša.

"Izraelske sile so vdrle v bolnišnico Kamal Advan v mestu Džabalija in so v njej prisotne. Zadržujejo na stotine pacientov, zdravstvenega osebja in nekaj razseljenih oseb iz sosednjih območij, ki so se pred nenehnim obstreljevanjem zatekle v bolnišnico," je sporočilo ministrstvo in razmere v bolnišnici označilo za katastrofalne.

Izraelska vojska je pred tem sporočila, da deluje na območju bolnišnice "na podlagi obveščevalnih podatkov o prisotnosti teroristov in teroristične infrastrukture", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril, da je organizacija izgubila stik z osebjem v bolnišnici. "To je zelo zaskrbljujoče glede na število pacientov, ki jih oskrbujejo, in ljudi, ki so se tja zatekli," je zapisal na omrežju X.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Povedal je, da so WHO in partnerji ponoči uspeli doseči bolnišnico Kamal Advan in iz nje v bolnišnico Al Šifa prepeljali 23 bolnikov in 26 oskrbovalcev. "Ekipa je dostavila tudi 180 enot krvi, travmatološki in kirurški material ter zdravila za več kot 5000 pacientov," je dodal.

V bolnišnici je sicer po njegovih podatkih skoraj 200 pacientov in več sto ljudi, ki so se tja zatekli. Ob tem je znova pozval k takojšnji prekinitvi ognja ter zaščiti bolnišnic, pacientov, zdravstvenih delavcev in humanitarnih delavcev. V Džabaliji in drugih delih severa Gaze od 6. oktobra poteka intenzivna izraelska vojaška operacija, v kateri je bilo po podatkih palestinske civilne zaščite ubitih več kot 770 ljudi.

Izraelske sile medtem nadaljujejo napade tudi drugod po enklavi. V današnjem napadu na begunsko taborišče Šati je bilo ubitih in ranjenih najmanj 20 ljudi, še 38 jih je umrlo v napadih na Han Junis, poroča katarska televizija Al Jazeera.

"Razmere so iz dneva v dan slabše"

Volker Türk je v svoji današnji izjavi izpostavil, da je od začetka izraelske ofenzive pred nekaj več kot letom dni na območju Gaze zabeleženih več kot 150.000 mrtvih, ranjenih ali pogrešanih ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Razmere so iz dneva v dan slabše, kar je nepredstavljivo. Najbolj se bojim, da se bo zaradi intenzivnosti, obsega in brezobzirne narave izraelske operacije, ki trenutno poteka na severu Gaze, to število še močno povečalo," je dejal Türk.

Svetovne voditelje je pozval k ukrepanju in poudaril, da so vse države v skladu z ženevskimi konvencijami dolžne zagotoviti spoštovanje mednarodnega prava.

Palestinka z otrokom med ruševinami Gaze
Palestinka z otrokom med ruševinami Gaze FOTO: Profimedia

V svoji izjavi je izpostavil še, da se "na severu Gaze odvija najtemnejši scenarij v tem konfliktu, saj izraelska vojska celotno prebivalstvo tega območja izpostavlja obstreljevanju, obleganju in stradanju".

"Obstreljevanje na severu Gaze poteka brez prestanka. Hkrati je izraelska vojska več sto tisoč ljudem ukazala, naj se preselijo, ne da bi jim zagotovila vrnitev. Vendar ni varnega načina za odhod," je opozoril Türk.

Dejal je še, da je severni del Gaze praktično nedostopen, ob nezakonitih omejitvah pa je na območje nemogoče dostaviti humanitarno pomoč. Poudaril je tudi, da izraelska vojska napada bolnišnice in pobija zaposlene ter paciente, številni so bili kljub hudim poškodbam prisiljeni v evakuacije in beg.

Lokalne oblasti v Gazi vsakodnevno opozarjajo na obsežne izraelske napade v severnem delu enklave. Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od 7. oktobra lani v oblegani palestinski enklavi ubitih najmanj 42.847 ljudi, še več kot 100.000 je ranjenih.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8