Tujina

Izraelske sile udarile v bližino starodavnih rimskih ruševin

Bejrut, 23. 10. 2024 17.24 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelski mediji poročajo, da je obrambni minister Joav Galant znova napovedal maščevanje Iranu, izraelske sile pa so izvedle najmanj štiri zračne napade na zgodovinsko libanonsko pristaniško mesto Tir. Več tisoč ljudi se je evakuiralo, vendar jih veliko še ostaja v mestu. V izraelskem napadu naj bi sicer bil ubit tudi Hašem Safieddine, najvišji predstavnik Hezbolaha, ki naj bi nasledil ubitega Hasana Nasralaha.

"Ko bomo napadli Iran, bodo vsi razumeli, kaj ste počeli med pripravami in usposabljanjem," je Galant dejal izraelskim pilotom v letalski bazi Hatzerim. Dodal je: "Vsakdo, ki je pred letom dni sanjal o tem, da nas bo premagal in udaril po nas, bo plačal visoko ceno in ne more več sanjati."

Pričakuje se namreč, da se bo Izrael maščeval za rakete, ki jih je Iran na državo izstrelil 1. oktobra, v raketnem napadu pa je bila ena oseba na okupiranem Zahodnem bregu ubita, dve osebi v Izraelu pa ranjeni. Teheran je napad začel, potem ko je Izrael z vrsto napadov na podzemni sedež skupine v Dahiji, južnem predmestju Bejruta, ubil Hasana Nasralaha, vodjo Hezbolaha.

Joav Galant
Joav Galant FOTO: AP

Izrael ima zdaj na voljo različne možnosti, od napadov na vojaške cilje v Iranu do napadov na ključno iransko naftno industrijo ali pa na skrivnostni, močno utrjen jedrski program, čemur ameriški predsednik Joe Biden ostro nasprotuje.

Na obisku v Izraelu se je sicer te dni mudil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je Izrael pozval, naj bo previden pri povračilnih ukrepih, da ne bi še bolj zaostrili napetosti v regiji. Preden se je odpravil na svojo naslednjo destinacijo v Savdsko Arabijo, so se v Tel Avivu zaslišale sirene. Nad hotelom, kjer je bival Blinken, pa se je začel širiti dim, kar je nakazovalo na prestreženo raketo.

Izraelske sile napadle zgodovinsko mesto Tir

Izraelske sile so napadle pristaniško mesto Tir le nekaj ur po tem, ko je Izrael ukaz za evakuacijo razširil na več četrti, poroča BBC. Videoposnetki so pokazali ogromne oblake črnega dima, ki so se dvigali z obalnega območja, ki je le nekaj sto metrov oddaljeno od rimskih ruševin, uvrščenih na seznam svetovne dediščine Unesca.

Izraelska vojska je pred tem posvarila civiliste, naj zapustijo območje, in dejala, da bodo odločno ukrepali proti Hezbolahu. V zadnjih tednih je zaradi intenzivnih napadov mesto zapustilo že več tisoč prebivalcev.

A še preden so se začeli napadi, je tiskovni predstavnik enote za obvladovanje nesreč v Libanonu poudaril, da v mestu še vedno ostaja približno 14.000 ljudi, vključno s tistimi, ki so bili razseljeni iz drugih krajev na jugu države. "Lahko bi rekli, da je celostno mesto Tir evakuirano," je dejal Bilal Kashmar. 

Libanonski mediji so sicer poročali, da so izraelska letala ponoči izvedla več napadov na južna predmestja prestolnice Bejrut, južni Libanon in dolino Beka. Gre za vsa območja, kjer je močno prisotna skupina Hezbolah. V Bejrutu naj bi bili napadi usmerjeni na objekte za skladiščenje in proizvodnjo orožja ter na poveljniške centre. Izraelska vojska je prav tako sporočila, da so v zadnjih dneh ubili poveljnike Hezbolahovih sektorjev na treh južnih območjih ter da so izraelske enote ubile približno 70 borcev. 

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8