Tujina

Izraelska vojska napadla poveljniški center Hezbolaha

Gaza, 20. 10. 2024 08.25 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.V.
Komentarji
0

V izraelskem napadu v soboto na mesto Bejt Lahija na severu Gaze je bilo ubitih najmanj 87 ljudi, med njimi ženske in otroci, so sporočile tamkajšnje palestinske oblasti. Še več deset drugih je bilo ranjenih, številni so ujeti pod ruševinami. Izraelska vojska je medtem sporočila, da je izvedla napad na poveljniški center šiitskega gibanja Hezbolah in podzemni obrat za proizvodnjo orožja v libanonski prestolnici Bejrut.

Izraelske oblasti so sporočile, da preverjajo poročila o žrtvah. So pa dodale, da palestinske oblasti v Gazi po njihovem mnenju pretiravajo, saj da se podatki ne skladajo s podatki izraelske vojske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavniki oblasti v Gazi so sporočili, da so izraelske sile v napadu zadele prenatrpano stanovanjsko območje in med drugim uničile celotni stanovanjski kompleks, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Taborišče Al-Maghazi
Taborišče Al-Maghazi FOTO: Profimedia

Skupno naj bi po zadnjih podatkih umrlo najmanj 87 ljudi, še več kot 40 pa je ranjenih. Številni ostajajo ujeti pod ruševinami, poroča britanski BBC.

Le nekaj ur pred tem so iz mesta na severu enklave poročali o obstreljevanju v tamkajšnji indonezijski bolnišnici.

Bejt Lahija je mesto na skrajnem severu enklave v bližini meje z Izraelom. Izraelska vojska je v izjavi še sporočila, da gre za aktivno vojno območje.

Napad na poveljniški center Hezbolaha

Vojska je v sporočilu navedla, da so izraelske zračne sile zgodaj zjutraj na podlagi obveščevalnih podatkov izvedle napad na poveljniški center obveščevalnega štaba Hezbolaha in podzemni obrat orožja v Bejrutu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je pred tem izdala opozorilo za civiliste, ki živijo v bližini stavb, za katere je trdila, da so povezane s Hezbolahom, naj se takoj evakuirajo.

Libanonski državni mediji so davi poročali o dveh izraelskih napadih v soseski Dahije v južnem Bejrutu, ki velja za trdnjavo Hezbolaha. Izraelska vojska je sporočila še, da je ubila tudi tri pripadnike Hezbolaha v drugih napadih v južnem Libanonu, kjer, kot trdi, njene enote izvajajo usmerjene napade na cilje šiitskega gibanja.

Med ubitimi v južnem Libanonu naj bi bil po podatkih vojske tudi visoki poveljnik Hezbolaha, ki je bil odgovoren za več napadov na Izrael in je poveljeval bojem na obmejnem območju Bint Džubail, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Libanonska vojska pa je danes sporočila, da so v izraelskem napadu na vojaško vozilo v bližini meje z Izraelom umrli trije njihovi pripadniki.

Po poročanju libanonskih medijev je Izrael ponoči z letali napadel na desetine vasi in mest v južnem Libanonu in že tretjič ta teden napadel mesto Nabatijeh, kjer je zadel naseljeno stavbo, reševalci pa pod ruševinami še vedno iščejo preživele.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes zatrdil, da uničujejo Hezbolah na jugu Libanona. "Ne samo da premagujemo sovražnika, ampak ga uničujemo tudi v vseh vaseh ob meji, od koder je Hezbolah nameraval izvajati napade proti Izraelu," je povedal. Lokalni libanonski varnostni viri sicer opozarjajo, da izraelska vojska na jugu Libanona uničuje cele vasi, od katerih ne ostane nič več, poroča dpa.

Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje je od začetka okrepljene izraelske zračne in kopenske operacije proti Hezbolahu konec prejšnjega meseca v Libanonu umrlo najmanj 1454 ljudi, čeprav so dejanske številke verjetno višje, še navaja AFP.

Hezbolah je tudi danes proti Izraelu izstrelil salvo raket. Kot so sporočili, so v odgovor na napade na jugu Bejruta izstrelili rakete proti Haifi.