Tujina

Izraelska vojska zapustila taborišča, a za seboj pustila veliko uničenje

Jenin, 06. 09. 2024 11.30 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po več kot teden dni trajajoči vojaški operaciji, ki je za seboj pustila več deset žrtev in ogromno ruševin, so se izraelske sile umaknile iz treh begunskih taborišč na okupiranem Zahodnem bregu. Napadi naj bi bili usmerjeni proti borcem v taboriščih Jenin, Tulkarem in Al-Faraa, s čimer naj bi zajezili nedavne napade na izraelske civiliste.

Ponoči so izraelski oklepniki počasi zapustili begunsko taborišče Jenin s kontrolne točke, postavljene na eni od glavnih cest, poroča AP, v taborišču pa ni več vojakov. Ravno tako so zapustili taborišče Tulkarem, taborišče Al-Faraa pa so zapustili že prej, vendar so sporočili, da tam operacija še zdaleč ni končana.

"Izraelske varnostne sile še naprej delujejo, da bi dosegle cilje protiteroristične operacije," so sporočili. Več 100 izraelskih vojakov je namreč sodelovalo v najbolj smrtonosni operaciji na okupiranem Zahodnem bregu od začetka vojne med Izraelom in Hamasom, pri čemer uporabljajo taktiko, ki so jo Združeni narodi poimenovali "smrtonosna taktika".

A glavni fokus je vselej bilo begunsko taborišče Jenin, trdnjava palestinskih vojakov, ki se je okrepila po napadu Hamasa na Izrael. Po podatkih lokalnih zdravstvenih uradnikov je bilo v spopadih v Jeninu ubitih 21 od 39 Palestincev, po besedah izraelske vojske pa je bila večina med njimi borcev. Vendar spopadi niso terjali le življenja borcev, temveč so imeli uničujoče posledice tudi za civiliste. Prekinjena je bila namreč oskrba z vodo in elektriko, reševalna vozila za evakuacijo ranjencev pa so se upočasnila. Poleg tega so v taborišče vstopili vojaški buldožerji, ki so podirali ceste in iskali zakopana eksplozivna sredstva. 

Uporaba buldožerjev je naletela na ostre kritike organizacije Amnesty, ki je pozvala k preiskavi vojnih zločinov. "Izraelska vojska je z buldožerji in ročno nameščenimi eksplozivi nezakonito uničila kmetijska zemljišča in civilne zgradbe ter porušila celotne soseske, vključno z domovi, šolami in mošejami," je dejala organizacija. 

Izraelski vojaški uradnik je potrdil veliko uničenje v taborišču, vendar je dejal, da je to le posledica strategije vojakov, ki so na civilnih območjih namestili eksplozive.

Od začetka izraelskega vdora v taborišča je bila tudi dobrodelna zdravstvena organizacija Zdravniki brez meja (MSF) prisiljena prekiniti svoje dejavnosti. Izraelsko vojsko so obtožili nenehnih napadov na zdravstvene delavce, reševalna vozila in zdravstvene ustanove, piše Guardian. 

Nadaljuje se cepljenje otrok

V južnem delu Gaze pa zdravstveni delavci nadaljujejo cepljenje otrok proti otroški paralizi. Otroci so se zgodaj zjutraj postavili v vrsto pred zdravstvenim centrom Združenih narodov v Han Junisu, da bi prejeli cepivo, ki so ga v sodelovanju z Unicefom in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) dajali lokalni zdravstveni delavci.

Prva faza se je začela že v nedeljo v bolnišnicah in zdravstvenih centrih v osrednjem delu območja Gaze, zadnja faza pa naj bi se osredotočila na sever in se končala 9. septembra. Operacija je bila izvedena kot nujen ukrep za preprečitev obsežnega izbruha otroške paralize, potem ko so zdravstveni uradniki potrdili prvi prijavljeni primer otroške paralize po 25 letih, in sicer pri desetmesečnem dečku, ki je zdaj ostal delno paraliziran. 

WHO je z Izraelom dosegla dogovor o omejeni prekinitvi spopadov, da bi lahko kampanjo sploh izvedli, upajo pa, da bodo proti otroški paralizi cepili 640.000 palestinskih otrok.