Tujina

Izpolnjena zadnja želja umirajoče mame: hčerka se je vrnila

Gaza, 08. 06. 2024 12.54 | Posodobljeno pred 26 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.P., N.Š.
Komentarji
106

Noa Argamani, Almog Meir Jan, Andrej Kozlov in Šlomi Ziv so štirje izraelski talci, ki so jih osvobodili med racijo v osrednji Gazi. Četverica je bila v ujetništvu dobrih osem mesecev, vse od Hamasovega napada med glasbenim festivalom v Izraelu.

Noa Argamani
Noa Argamani FOTO: Profimedia

Izraelski vojski je z racijo v osrednji Gazi uspelo osvoboditi štiri izraelske talce, ki jih je Hamas zajel v napadu 7. oktobra lani. Gre za 25-letno Noo Argamani, 21-letnega Almoga Meira Jana, 27-letnega Andreja Kozlova in 40-letnega Šlomija Ziva.

Izraelske obrambne sile so sporočile, da so talce osvobodile v kompleksni dvodnevni vojaški operaciji, ki sta jo izraelska uprava za vrednostne papirje in izraelska policija izvedli na dveh ločenih lokacijah v Nusejratu v osrednji Gazi.

Stavbi sta bili približno 200 metrov narazen in odločitev, da gredo na obe lokaciji istočasno, je bila strateška - skrbelo jih je, da bi Hamas ubil talce, potem ko bi zaznal reševalno operacijo. Izraelske obrambne sile so kasneje delile posnetek reševanja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Argamanijevo so Hamasovi stražarji zadrževali v hiši palestinske družine, ostale tri talce pa v ločeni hiši. Po navedbah IDF Hamas takim družinam plačuje, da zadržujejo talce na svojih domovih.

V hiši, kjer so bili zaprti Meir Jan, Kozlov in Ziv, pa je izbruhnil velik požar, v katerem je bil huje ranjen vodja reševalne ekipe Arnon Zamora.

Medtem ko so tri talce in Zamoro skušali umakniti na varno, so na njihovo vozilo streljali, zaradi česar je obtičalo. Druge sile so zato hitro prispele na prizorišče, da bi jih rešile, in jih pripeljale do improviziranega heliporta v Gazi.

Zaradi napadov na reševalne sile, so izraelske kopenske in zračne sile začele močne napade na območju, da bi zaščitile sebe in rešene talce. IDF priznava, da je v spopadih ubila številne palestinske civiliste, čeprav krivi Hamas za zadrževanje talcev v civilnem okolju.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sicer sporočilo, da je bilo v izraelski operaciji ubitih in ranjenih na desetine ljudi, vključno z otroki. "Na desetine poškodovanih ljudi leži na tleh. Medicinske ekipe jih poskušajo rešiti z vsem, kar imajo," je na družbenem omrežju sporočilo ministrstvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evforija svojcev rešenih je medtem nepopisna. Izraelske oblasti so po rešitvi sporočile, da so talci v dobrem zdravstvenem stanju - in da si bodo prizadevale za rešitev vseh, ki so še v ujetništvu. 

Med osvobojenimi talci sicer izstopa ime Noe Argamani, izraelske državljanke kitajskega porekla, saj je posnetek njene ugrabitve s festivala je obkrožil svet. Med napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra je videoposnetek pokazal, kako jo člani skupine odpeljejo na motorju, medtem ko ona kriči: "Ne ubij me!" Njena mati, ki je neozdravljivo bolna, je večkrat prosila, da bi jo videla, preden bo umrla, poroča The Times of Israel.

"Zelo sem čustvena, že dolgo nisem slišala hebrejščine," je dejala po osvoboditvi in izrazila veselje, da se je vrnila domov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav tako se je ponovno srečala s svojo mamo Lioro, ki ima terminalnega raka, je povedal direktor bolnišnice Ichilov v Tel Avivu.

"Vsa družina je ponovno združena," je prof. Roni Gamzu dejal za Ynet.

"Noina mama je tukaj hospitalizirana zaradi zelo napredovalega raka, zadnjih osem mesecev je bilo izjemno zapletenih in težkih, njeno stanje pa se je v zadnjih dneh celo poslabšalo in gre za resno situacijo," pravi Gamzu.

Bolnišnično osebje sicer "ocenjuje, da Liora razume situacijo in Noino vrnitev".

"To ponovno srečanje se je zgodilo po dolgem pričakovanju in več mesecih. Noa je skupaj s celotno družino izvedela za kompleksno stanje svoje mame." 

61-letna Liora Argamani ima možganskega raka v četrtem stadiju, njena zadnja želja pa je bila ponovno videti hčerko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem so prijatelji  Almoga Meira Jana skakali od sreče, ko so ga videli na video klicu. Njegova mama Orit je o 7. oktobru dejala: "Ob 7.45 me je Almog poklical in rekel, prižgi televizijo. Vojska je zaprla zabavo. Rakete prihajajo iz vseh smeri in streljajo na nas. Ne vem, kaj se dogaja, a poskušal te bom poklicati vsake pol ure. Rad te imam."

A potem je sledila le še tišina in okrog poldneva je prijateljica poklicala Orit in jokala, da je videla video Almoga s štirimi drugimi talci. Ko je Orit videla posnetke, ki jih je objavil Hamas, je takoj prepoznala svojega edinca. "V tistem trenutku sem začutila luknjo v trebuhu in začela kričati. To je trenutek, ko se zaveš, da se bo tvoje življenje za vedno spremenilo." Nočna mora se je za družino zdaj končno končala, čeprav zagotovo ne povsem. Izkušnja ujetništva bo talce zaznamovala do konca življenja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rešen je bil tudi Andrej Kozlov. Kozlov, 27-letnik rusko-izraelskih korenin, ki je delal kot varnostnik na glasbenem festivalu Supernova. Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pozival k njegovi izpustitvi.

"Ruska stran je poudarila potrebo po takojšnji izpustitvi civilistov, vključno s tremi ruskimi državljani, Andrejem Kozlovom, Aleksandrom Lobanovom in Aleksandrom Trufanovim, ki so bili ugrabljeni v napadih 7. oktobra 2023 in jih od takrat zadržujejo palestinske skupine," januarja je sporočilo zunanje ministrstvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domov pa se je vrnil tudi Šlomi Ziv. Ziv je z ženo Meran poročen 17 let. Študiral je notranje oblikovanje in je bil tik pred tem, da bi začel novo službo, ko se je odločil, da bo prevzel dodatno delo in pomagal ženinemu bratrancu Avivu Eliyahuju na glasbenem festivalu Nova. Eliyahu je bil ubit, ko je delal kot varnostni direktor na dogodku.

Ziv je sprva veljal za pogrešanega in trajalo je nekaj tednov, da je njegova žena dobila obvestilo, da je njen mož uradno uvrščen med ujetnike v Gazi.