Tujina

'Izraelska kampanja stradanja je oblika genocidnega nasilja'

Ženeva, 09. 07. 2024 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael izvaja namerno kampanjo stradanja proti palestinskemu ljudstvu, zaradi katere umirajo otroci v Gazi, so opozorili strokovnjaki Združenih narodov za človekove pravice. Ob tem so dodali, da gre za obliko genocidnega nasilja in da za lakoto trpijo vzdolž celotne palestinske enklave.

"Izjavljamo, da je izraelska namerna in usmerjena kampanja stradanja proti palestinskemu ljudstvu oblika genocidnega nasilja in je povzročila lakoto v celotni Gazi," je v skupni izjavi zapisalo deset neodvisnih strokovnjakov, ki jih je imenoval Svet ZN za človekove pravice, a ne govorijo v imenu ZN.

Strokovnjaki, med katerimi je tudi posebni poročevalec ZN na področju pravice do hrane Michael Fakhri, kljub temu da ZN uradno niso razglasili lakote v Gazi, vztrajajo, da prisotnosti lakote ni mogoče zanikati. "Od 7. oktobra je zaradi podhranjenosti umrlo 34 Palestincev, večinoma otrok," so opozorili in navedli primere treh otrok, ki so nedavno umrli zaradi podhranjenosti.

Palestince v Gazi vse bolj pesti pomanjkanje osnovnih živil in zdravil.
Palestince v Gazi vse bolj pesti pomanjkanje osnovnih živil in zdravil. FOTO: AP

"Ker so ti otroci umrli zaradi lakote kljub zdravniški oskrbi v osrednji Gazi, ni dvoma, da se je lakota iz severne Gaze razširila v osrednjo in južno Gazo," so poudarili. V luči tega so strokovnjaki obžalovali, da mednarodna skupnost ni storila več, da bi preprečila krizo v Gazi.

"Že ko je 24. februarja zaradi lakote umrl dvomesečni dojenček in 4. marca še desetletni Jazan Al Kafarne, je to potrdilo, da je lakota prizadela severno Gazo. Ves svet bi moral posredovati že prej, da bi ustavil izraelsko genocidno kampanjo stradanja in preprečil te smrti," so opozorili in dodali, da neukrepanje pomeni sokrivdo.

Izjavo strokovnjakov je medtem že obsodila izraelska misija pri ZN v Ženevi in poudarila, da je deseterica strokovnjakov navajena širiti napačne informacije in podpirati propagando palestinskega islamističnega gibanja Hamas. "Izrael nenehno povečuje podporo pri dostavi humanitarne pomoči na celotnem območju Gaze," je nadaljevala in dodala, da Hamas namerno krade in skriva pomoč pred civilisti.