Tujina

Izrael z novimi napadi na Han Junis, ZDA v regijo poslale okrepitve

Gaza, 12. 08. 2024 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Izraelske sile nadaljujejo napade na Gazo. Tarča zračnih in topniških napadov, ki so zahtevali več kot deset življenj, je bilo zlasti območje mesta Han Junis, od koder je zaradi novih napadov in odredb za evakuacijo zbežalo več kot 75.000 ljudi. ZDA medtem v luči iranske grožnje maščevanja Izraelu krepijo vojaško prisotnost v regiji. Oboroženo krilo palestinske islamistične skupine Hamas je sporočilo, da so njegovi borci v dveh ločenih incidentih na območju Gaze ustrelili in ubili izraelskega talca, še dve talki pa ranili.

Novo evakuacijo iz Han Junisa so tamkajšnjim prebivalcem ukazale izraelske sile. Po navedbah spletnega portala katarske televizije Al Jazeera so nekateri mesto zapustili že desetič od začetka izraelskih napadov in kopenske ofenzive v enklavi. Številni ne vedo več, kam naj odidejo, da ne bi bili vedno znova izpostavljeni napadom.

V novih izraelskih napadih na Han Junis naj bi bilo ubitih najmanj 13 ljudi, katerih trupla so prepeljali v bolnišnico Naser. Še tri osebe so umrle v napadu na mesto Gaza na severu razdejane enklave, navaja palestinska tiskovna agencija Wafa.

V desetih mesecih vojne so izraelske sile v Gazi ubile najmanj 39.897 Palestincev, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Med smrtnimi žrtvami je po podatkih lokalnih oblasti več kot 16.000 otrok in več kot 11.000 žensk. Še 92.152 je ranjenih.

Do novih spopadov med izraelskimi silami in Palestinci je prišlo tudi v Dženinu in več drugih krajih na zasedenem Zahodnem bregu. Ob tem so izraelske sile aretirale 12 ljudi, navaja Al Jazeera. Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki si od 7. oktobra lani redno izmenjuje ogenj z izraelsko vojsko, pa je medtem nad Izrael izstrelilo okoli 30 raket. Te po navedbah izraelske vojske niso povzročile škode.

V napadu v Gazi ubit izraelski talec

Tiskovni predstavnik oboroženega krila Hamasa, brigad Ezedina al Kasama, njihove identitete ni razkril, prav tako ne, kdaj in kje so se incidenti zgodili. Kot je dodal, pa so za obe ženski "poskrbeli, da bi ju ohranili pri življenju", in zagotovil, da je bil "ustanovljen preiskovalni odbor, da bi ugotovil podrobnosti, ki bodo objavljene pozneje".

Pripadniki Hamasa so med napadom na Izrael 7. oktobra lani zajeli 251 talcev, 111 jih še vedno zadržujejo v Gazi, med njimi je po navedbah izraelske vojske 39 mrtvih, poroča AFP.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je danes, še pred objavo informacije o smrti izraelskega talca, dejal, da "niti za trenutek ni pozabil na talce, ki jih Hamas kruto zadržuje v Gazi". Kot je dodal, so zelo zaskrbljeni za njihovo fizično in duševno stanje.

Po desetih mesecih vojne je Izrael na poziv ameriških, egiptovskih in katarskih posrednikov privolil v nadaljevanje pogovorov za prekinitev ognja in izpustitev talcev, ki naj bi v četrtek potekali v Egiptu ali Katarju.

ZDA v regijo poslale okrepitve

Odločenost ZDA, da pomaga braniti Izrael pred morebitnim napadom Irana, je vse večja, obrambni minister Lloyd Austin je namreč dejal, da bodo sprejeli "vse možne ukrepe" za obrambo svoje zaveznice. Pozorno spremljajo Iran in njihove poteze, da bi ugotovili, kako in kdaj se bo Iran odzval na umor najvišjega političnega voditelja Hamasa Ismaila Hanije, ki se je zgodil 31. julija v Teheranu.

Medtem grožnje prihajajo tudi iz Libanona, kjer je Hezbolah obljubil, da se bodo odzvali na uboj visokega poveljnika Fuada Šukrja, ki se je zgodil le nekaj ur pred umorom Hanije.

V regijo so Američani napotili še svojo podmornico z vodenimi raketami USS Georgia. Prav tako pa je svojo pot v regijo pospešila tudi letalonosilka USS Abraham Lincoln, ki ima na krovu bojna letala F-35C.