Tujina

Izrael napadel predmestje Bejruta, tarča naj bi bil poveljnik Hezbolaha

Bejrut, 30. 07. 2024 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

V Bejrutu je odjeknila eksplozija. Izrael pa je sporočil, da za napadom stojijo oni, ciljali naj bi namreč poveljnika Hezbolaha, ki so ga obtožili za smrtonosni napad na Golanskih višinah. Libanonska državna tiskovna agencija poroča, da sta se zrušili dve nadstropji stavbe v južnem predmestju libanonske prestolnice. Zaenkrat je znano, da je umrla ena ženska.

Območje je gosto naseljeno in je trdnjava militantne skupine Hezbolah, ki jo podpira Iran. Tarča naj bi bil Fuad Šukr, vojaški svetovalec vodje libanonskega šiitskega gibanja Hasana Nasrale in en najpomembnejših Hezbolahovih poveljnikov, navajajo tuji mediji in tiskovne agencije. Isti neimenovani vir je za AFP povedal, da sta bili v napadu ubiti dve osebi, vendar naj bi Šukr napad preživel.

Libanonska državna tiskovna agencija NNA je sporočila, da je napad izvedlo brezpilotno letalo, ki je izstrelilo tri rakete. Le nekaj trenutkov kasneje je izraelska vojska IDF potrdila, da so izvedli napad. Tudi izraelski obrambni minister Joav Galant je le minute po napadu na družbenih omrežjih sporočil, da je Hezbolah "prestopil rdečo črto".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot poroča Al Jazeera, je odjeknila glasna eksplozija, v nebo pa se širi gost dim. 

V zračnem napadu je bilo poškodovanih več stavb, zadeta je bila tudi stanovanjska stavba poleg bolnišnice. Slednja je utrpela manjšo škodo, okoliške ulice pa so posute z razbitinami in steklom. Reševalci so iz poškodovanih stavb odnašali ljudi, vendar ni jasno, ali je bil v napadu kdo ubit.

Prebivalec bližnje stavbe, ki je bil ob napadu doma, je dejal, da je bil prah po eksploziji "vsepovsod", piše AP. "Ljudje so se zgrnili na ulice," je dodal. "Vsak ima družino, šli so preverit, bilo je namreč veliko uničenja."

Do današnje eksplozije v Bejrutu prihaja po tem, ko je sta Izrael in ZDA obtožila Hezbolah, da je konec tedna izvedel napad na Golanskih višavah, ki jih zaseda Izrael, pri tem pa je umrlo več otrok in mladostnikov. Hezbolah je sicer napad zanikal. Libanon se je pripravljal na odziv Izraela, vendar je visok uradnik Hezbolaha dejal, da se bodo odzvali ne glede na to, kakšen napad bo Izrael izvedel, poroča Al Jazeera.

Odzivi na napad

Precej jezni so seveda v Libanonu, libanonski zunanji minister Abdallah Bou Habib sporočil, da njegova vlada obsoja izraelski napad na južno predmestje in namerava vložiti pritožbo pri Združenih narodih. Za tiskovno agencijo Reuters je povedal, da upa, da morebitni odziv Hezbolaha, ne bo povzročil zaostrovanja.

V Moskvi so izraelski napad na Bejrut označili za očitno kršitev mednarodnega prava, iransko veleposlaništvo v Libanonu pa je izraelski napad. "Najostreje obsojamo strahopetno izraelsko agresijo, ki je bila usmerjena na južno predmestje Bejruta in je terjala življenja številnih ljudi," so zapisali v objavi na X. Teheran pa je napad označil za "zloben".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hamas je ostro obsodil napad in dejal, da to kaže na "resno stopnjevanje konflikta". Podobno so se na napad odzvali tudi jemenski Hutijevci in ga označili za "očitno kršitev libanonske suverenosti".

Ameriški obrambni minister je dejal, da ne verjame, da je popolna vojna neizogibna. "Čeprav smo videli veliko aktivnosti na severni meji Izraela, smo še vedno zaskrbljeni zaradi možnosti, da bi se to sprevrglo v popoln spopad. Ne verjamem pa, da je boj neizogiben," je poudaril Lloyd Austin.

Vodja misije ZN v Libanonu Aroldo Lazaro in posebna koordinatorka ZN Jeanine Hannis-Plasschaert sta medtem vzpostavila stike z oblastmi v obeh državah, da bi preprečila izbruh vojne med Hezbolahom in Izraelom, je po navedbah izraelskih medijev sporočil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pozivi k zapustitvi države

Države, kot so Združeno kraljestvo, Nemčija, Francija in ZDA, so že včeraj svoje državljane pozvale, naj zapustijo Libanon in naj tja ne potujejo.

Številne letalske družbe so že odpovedale lete v Bejrut, med njimi tudi grški Aegean Airlines in nemški Condor, pridružila pa sta se jim tudi Royal Jordanian, Air France in Lufthansa.  

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA