Tujina

Izraelski vojaki vdrli v Al Jazeero na Zahodnem bregu in odredili zaprtje

Ramala, 22. 09. 2024 09.21 | Posodobljeno pred 6 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
1

Izraelske sile so vdrle v prostore katarske medijske hiše Al Jazeera v Ramali na okupiranem Zahodnem bregu in odredile njeno 45-dnevno zaprtje. Glede na posnetke racije, ki jo je televizija prenašala v živo, so zamaskirani in oboroženi vojaki vdrli v prostore, kjer so vodji pisarne predali odlok o zaprtju.

"Sodišče je izdalo odločbo o zaprtju Al Jazeere za 45 dni," je izraelski vojak, kot je razvidno iz televizijskega prenosa, povedal vodji pisarne na Zahodnem bregu Validu al Omariju. "Prosim vas, da vzamete vse kamere in v tem trenutku zapustite pisarno," je dodal vojak.

Vdrli v Al Jazeero
Vdrli v Al Jazeero FOTO: AP

Televizijska hiša je poročala, da vojaki niso navedli razloga za ukaz o zaprtju, Omari pa je pojasnil, da je v odredbi kot razlog za zaprtje navedeno spodbujanje in podpiranje terorizma. Ob tem je bil kritičen, da želi Izrael z napadi na novinarje preprečiti, da bi ljudje slišali resnico.

Izraelska vojska je prejšnji teden sporočila, da so novinarjem Al Jazeere v državi odvzeli akreditacije in televiziji za štiri mesece prepovedali delovanje v Izraelu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada predsednika vlade Benjamina Netanjahuja je že dolgo v sporu z Al Jazeero, ki se je po začetku vojne v Gazi pred skoraj letom dni še poglobil.

Izraelska vojska je novinarje katarske mreže večkrat obtožila, da so teroristični agenti v Gazi, povezani s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas ali njegovimi zavezniki. Al Jazeera očitke zavrača in trdi, da Izrael sistematično cilja na njihove zaposlene na območju Gaze.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TehnoSan01
22. 09. 2024 09.38
Freedom of the press al neki? Aja sej res v Izraelu to ne obstaja. Okupirajo plac in pol delajo kar hočejo, židi pač