Tujina

Hezbolah odgovarja Izraelu: V primeru vojne ne bomo prizanesli nobenemu kraju

Tel Aviv/Bejrut, 19. 06. 2024 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., K.H., STA
Komentarji
0

Krepijo se napetosti na severni izraelski meji med izraelskimi silami in libanonskim gibanjem Hezbolah. Šlo je tako daleč, da je Izrael potrdil načrt za ofenzivo v Libanonu, s "totalno vojno" pa je Hezbolahu pred tem grozil že izraelski zunanji minister Izrael Kac. V primeru vojne ne bo prizaneseno nobenemu kraju v Izraelu, pa opozarja vodja libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala, ki je Ciper posvaril pred odpiranjem letališč in baz za izraelske sile v primeru izbruha vojne.

Vse se je začelo s posnetkom, ki ga je objavilo gibanje Hezbolah. Devetminutni posnetek izraelskega pristaniškega mesta Haifa, posneti podnevi z brezpilotnim letalom, prikazuje civilna in vojaška območja, vključno z nakupovalnimi središči in stanovanjskimi četrtmi, poleg tega pa tudi kompleks za proizvodnjo orožja, poroča Al Jazeera.

Strokovnjak za orožje Wim Zwijnenburg, tudi vodja projekta za humanitarno razorožitev pri nizozemski mirovni organizaciji PAX, je po tem ko je CNN geolociral posnetke Hezbolaha, povedal, da gre najverjetneje za dron iranske izdelave modela Qasaf-2k. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemudoma se je na posnetek odzval Katz, kjer je vodjo Hezbolaha, Hasana Nasralo, kritiziral zaradi snemanja pristanišč v Haifi, ki jih upravljajo tuja podjetja iz Kitajske in Indije. "Smo zelo blizu trenutka, ko se bomo odločili za spremembo pravil proti Hezbolahu in Libanonu. V vojni bo Hezbolah uničen, Libanon pa močno prizadet," je zapisal na družbenih omrežjih.

Izraelska vojska je sporočila, da je Ori Gordin, vodja severnega poveljstva, ki vključuje frontno črto s Hezbolahom, odobril načrte za izvedbo kopenskega napada čez severno mejo Izraela. "V okviru ocene razmer so bili odobreni in potrjeni operativni načrti za ofenzivo v Libanonu, sprejete pa so bile tudi odločitve o nadaljevanju povečevanja pripravljenosti enot na terenu."

Kljub temu odobritev operativnih načrtov še ne pomeni, da je vojna med Izraelom in Hezbolahom neizogibna, vendar pa podaja jasno sporočilo, da je Izrael na kakršen koli scenarij več kot pripravljen.

ZDA in zaveznice sicer že več mesecev svarijo Hezbolah, ki ga podpira Iran in ima eno najmočnejših paravojaških sil na Bližnjem vzhodu, pred zaostrovanjem spora z Izraelom, a so se kljub temu napetosti v zadnjih tednih povečale. Izrael se sicer že več časa pripravlja na možnost, da se diplomatska prizadevanja za zmanjšanje sovražnosti s Hezbolahom ne bodo obrestovala. 

Napad na obmejno vas v Libanonu
Napad na obmejno vas v Libanonu FOTO: AP

Strah v Haifi

V Haifi medtem ni ravno dobre volje. Župan Jona Jahav je videoposnetek označil za "psihološki teror" in zahteval načrt za zaščito mesta ter kritiziral poveljnike IDF, ker od napada Hamasa 7. oktobra, še niso obiskali Haife. 

"Od vlade zahtevam, da predstavi načrt za obsežno obrambo Haife in najde vojaško rešitev za odpravo grožnje s severa," je Jahav povedal za izraelsko radijsko postajo Reshet Bet.

A v gibanju Hezbolah so le poudarili, da je to šele začetek, in da se bo pojavilo še več posnetkov z izraelskega ozemlja. "To je tisto, kar je stranka Hezbolah napovedala in kar ste videli, toda tisto, kar je skrito, je večje in večje in večje! Haifa in še dlje, še dlje in še dlje," je v objavi zapisal Ibrahim Musavi.

Vodja Hezbolaha: V primeru vojne v Izraelu ne bo prizaneseno nobenemu kraju

"Sovražnik dobro ve, da smo se pripravili na najhujše in da naše rakete ne bodo prizanesle nobenemu kraju," je v televizijskem nagovoru dejal vodja Hezbolaha Nasrala ter dodal, da lahko Izrael v primeru vojne pričakuje spopade na kopnem, morju in zraku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ciper je posvaril, naj v primeru vojne ne odpira svojih letališč in baz izraelskim silam. "Odprtje ciprskih letališč in oporišč izraelskemu sovražniku za napad na Libanon bi pomenilo, da je ciprska vlada del vojne," je opozoril.

Prav tako je poudaril, da je Hezbolah od 7. oktobra uporabil le del svojega orožja. "Odtlej smo pridobili novo orožje. Pred leti smo tudi govorili o 100.000 borcih Hezbolaha, danes smo to število močno presegli," je še dodal.

Območje ob libanonsko-izraelski meji je od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna na območju Gaze, stalno prizorišče obstreljevanja med Izraelom in Hezbolahom, ki je sicer zaveznik palestinskega gibanja Hamas.

Razmere so se dodatno zaostrile potem, ko je bil prejšnji teden v izraelskem napadu na jugu Libanona ubit poveljnik Hezbolaha Sami Abdalah. Libanonskemu gibanju je nato v torek s totalno vojno zagrozil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Izraelska vojska pa je potrdila načrt za ofenzivo v Libanonu.

Hezbolah je sicer od 7. oktobra na severni Izrael izstrelil več kot 5000 raket, izstrelkov in brezpilotnih letal, pri čemer trdijo, da so njihovi napadi solidarni s palestinskim ljudstvom v Gazi. Z napadi naj bi prenehali šele, ko bo Izrael prenehal obstreljevati Gazo. Izrael je v povračilnih napadih izvedel več sto napadov in s severne meje evakuiral približno 60.000 prebivalcev, tudi več kot 90.000 Libanoncev je zapustilo svoje domove.