Tujina

Izrael odgovoril na napad na nogometno igrišče, napadel več tarč v Libanonu

Tel Aviv, 28. 07. 2024 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izraelske zračne sile so sporočile, da so zadele tarče šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu. Ali je povračilni napad zahteval smrtne žrtve, sicer še ni znano. Gre za odgovor na raketni napad, ki naj bi ga to skrajno gibanje pred tem izvedlo na okupirana območja Golanskega višavja, v katerem je umrlo 12 otrok in mladostnikov. Napad, v katerem so umrli mladi, je obsodilo več držav, odzvala pa se je tudi libanonska vlada, ki je obsodila vsa dejanja nasilja in agresije proti civilistom ter pozvala k takojšnji prekinitvi sovražnosti na vseh frontah.

V nedeljo zgodaj zjutraj so izraelske obrambne sile sporočile, da so izvedle napade na sedem tarč skrajne skupine Hezbolah "globoko znotraj libanonskega ozemlja". Izrael je namreč za sobotni napad na mesto Druzov Madždal Šams obtožil prav Hezbolah, čeprav je skupina pred tem zanikala kakršno koli vpletenost v raketni napad na okupirana območja Golanskega višavja, v katerem je umrlo 12 mladih, še 18 oseb je ranjenih.

Trenutno še ni znano, ali so bili v povračilnem napadu ubiti ljudje, poroča BBC, ki skuša ob tem preveriti tudi poročila, da je militantna skupina Združenim narodom dejala, da je eksplozijo na igrišču v resnici povzročila prestrezna izraelska raketa. Vse žrtve napada na nogometno igrišče naj bi bile sicer po besedah izraelskih oblasti stare med 10 in 20 let.

'Napadalci bodo plačali visoko ceno'

Kraj opustošenja si je ogledal tudi tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil Daniel Hagari, ki je libanonsko skrajno skupino obtožil laganja in zanikanja odgovornosti. Dejal je še, da je na igrišče padla raketa Falaq-1 iranske izdelave, ki naj bi bila " izključno v lasti Hezbolaha". "Naši obveščevalni podatki so jasni. Hezbolah je odgovoren za umor nedolžnih otrok," je dejal in dodal, da se Izrael pripravlja na povračilne ukrepe.

Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu je nemudoma po napadu obljubil povračilne ukrepe proti skupini Hezbolah in dejal, da bodo napadalci "plačali visoko ceno". Le nekaj ur pozneje so izraelske zračne sile sporočile, da so napadle "teroristične tarče" ter da bodo ciljali tudi na "skladišča orožja in teroristično infrastrukturo".

Ostro retoriko pa je imel v intervjuju za izraelski medij tudi tamkajšnji zunanji minister Izrael Kac, ki je dejal, da se spopadajo "z vojno v polni razsežnosti."  Izraelsko zunanje ministrstvo je v izjavi Hezbolah obtožilo, da je "prekoračil vse rdeče črte", ko je z iransko raketo zadel nogometno igrišče na Golanski planoti.

Ministrstvo je ob tem sporočilo, da se bo Izrael odzval v skladu s pravico do samoobrambe. "Edini način, kako lahko svet prepreči obširno vojno, ki bi bila uničujoča tudi za Libanon, je, da Hezbolah prisili k izvajanju resolucije Varnostnega sveta 1701. Zdaj je zadnji trenutek, da to stori diplomatsko," je izjavo sklenil tiskovni predstavnik ministrstva. Omenjena resolucija, ki jo je VS ZN sprejel leta 2006, ko je Izrael nazadnje izvedel invazijo na Libanon, med drugim poziva k razorožitvi Hezbolaha.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi pa je po poročanju izraelskih medijev sporočil, da zvišujejo stopnjo pripravljenosti za "naslednjo fazo spopadov na severu".

Napad obsodili tudi drugod po svetu

Naraščajoče napetosti bi lahko razmere na Bližnjem vzhodu še dodatno zaostrile, saj bi lahko sprožile vsesplošno vojno med Izraelom in Hezbolahom. Vse od izbruha vojne v Palestini sta sicer v napadih ena na drugo redno sodelovala tudi Izrael in skrajna šiitska skupina, a sobotni napad, ki je zadel mestno nogometno igrišče, je terjal največ smrtnih žrtev na izraelski severni meji od začetka vojne 7. oktobra.

Združeni narodi so medtem naraščanje napetosti komentirali z besedami, da je ključnega pomena za vse strani "zadržanost". Dodali so, da s širjenjem konflikta tvegajo, da bi celotno regijo pahnili v nepredstavljivo katastrofo.

Madždal Šams je ena od štirih vasi na Golanskem višavju, kjer živi okoli 25.000 pripadnikov arabsko govoreče verske in etnične skupine Druzi. Hezbolah je sicer pred zadnjim napadom prevzel odgovornost za štiri druge, v enem izmed njih so napadli bližnji vojaški kompleks na pobočju gore Hermon, ki leži na meji med Golanskim višavjem in Libanonom. 

Libanonska vlada je medtem v izjavi za javnost obsodila vsa dejanja nasilja in agresije proti civilistom in pozvala k takojšnji prekinitvi sovražnosti na vseh frontah. "Ciljanje na civiliste je očitna kršitev mednarodnega prava in je v nasprotju z načeli človečnosti," so dodali v izjavi.

Napad so obsodile tudi ZDA in EU.

Iran svari Izrael pred zaostrovanjem razmer v regiji

Iran je Izrael posvaril pred novimi vojaškimi "avanturami" v Libanonu. "Vsako ignorantsko dejanje sionističnega režima lahko privede do povečanja obsega nestabilnosti, negotovosti in vojne v regiji," je namreč dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva in dodal, da bo Izrael odgovoren za "nepredvidene posledice in odzive na tako neumno vedenje".

Izrael po prepričanju Irana za napad krivi Hezbolah, da bi pozornost javnosti odvrnil od lastnih zločinov v Gazi, kjer so izraelske sile od 7. oktobra lani ubile več kot 39.324 ljudi, vključno s 66 v zadnjem dnevu.

Kot je še dodal tiskovni predstavnik ministrstva, Izrael sploh nima moralne avtoritete, da komentira smrti na Golanski planoti, saj gre za mednarodno priznano ozemlje Sirije, ki ga okupira od leta 1967. Izrael si je to območje tudi enostransko priključil.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petb
29. 07. 2024 10.18
+0
Toliko otrok Izraelci ubijejo vsak dan. Lahko rečemo ubijajo izključno otroke.
odpisani zasedli vlado
28. 07. 2024 20.38
-2
In nazadnje še perjad podpira teroriste palestine namesto,da da za izraelce kateri se maščujejo za pokol katerega je naredil hamas.Palestina je napadla Izrael in ne obratno tako,da se ima Izrael pravico maščevati in braniti svojo državo.V palestini so ostali sami teroristi tako,da jo naj izrael z njimi vred zravna z zemljo enkrat za vselej.Kdor ne podpira Izraela mora vedeti,da ima prazno bučo in ve se kdo so ti. Osebno bi moral dobiti v roke vse od teh kateri tukaj podpirajo palestinske morilce,da bi jim malo pretresel prazne buče napolnjene z zrakom.
vednokontra
28. 07. 2024 17.07
+4
Politkomisarji, 7.10.2023 je teroristična organizacija HAMAS napadla Izraelske civilisti in jih 1200 zverinsko pobila in več kot 200 ugrabila. Sedaj je ponovno napadla teroristična organizacija HEZBOLAH, Izraelske civiliste. Kakjen mislite da bo odgovor. Silovit in nemilosrden. Izključna krivda vseh civilnih žrtev v GAZI gre na račun terorističnih organizacij in njihovega sponzorja IRANA.
Kollerik
28. 07. 2024 17.40
-3
Spet nova priložnost, da,, žrtve,,, potolčejo kakih 16.000 otrok plus vse ostalo
Shorty Zupancic
28. 07. 2024 16.28
+2
Hezbolah in Hamas niso nobena gibanja, ampak navadne teroristićne skupine. Židi so pa že od zmeraj drek mešali
Grma53
28. 07. 2024 13.35
+3
Naši mediji in politika so enostavno trobilo Hamasa. Kar Hamas reče, ali napiše, to je sveta resnica za tiste, ki tako gledajo tudi na našo zgodovino po ww2. Še sreča, da jim včasih uide tudi kakšna novica z druge strani, pa čeprav potem levičarji skačete do neba.
Kollerik
28. 07. 2024 17.41
-4
Z nekom, ki ima amnezijo spomina od 45 nazaj, se ni mogoče pogovarjat.
Salamandros
28. 07. 2024 13.26
-5
Še 30 000 otrok morajo, da bojo izenačeni :)
cefre
28. 07. 2024 14.59
-5
Zelo žalostno, da je to resnica, ki jo Izrael ne bo nikoli priznal! Ali se uničen zob lahko maščuje z uničeno čeljustjo in lobanjo? Ali res Izrael z pomočjo amerov ruši vse?
Grma53
28. 07. 2024 16.09
+3
Nekateri najbolj verjamete neostoječemu ministru za zdravje, neobstoječe vlade, neobstoječe države, ki lastoročno vsako noč prešteje vse mrtve otroke in vse mrtve ženske. Še sreča, da ne šteje tudi mrtve Hamasovce. Ali pa teh enostavno ni, ker so varno skriti v rovih pod zemljo
Covid 19
28. 07. 2024 12.43
+0
IZRAEL JE BREZ AMERIKE NIČ.. S POMOČJO AMERIKE PA NAJBOLJ GENOCIDNA DRŽAVA NA SVETU.
visoki
28. 07. 2024 12.38
-1
od kdaj izraelci igrajo nogomet,ker oni se igrajo z orožjem
visoki
28. 07. 2024 12.35
-4
a izraelcem ni jasno,da ih nihče ne mara razen jj
OvcjiPastir
28. 07. 2024 12.08
+3
Bravo Izrael. Samo radiraj teroriste.
prizdravi
28. 07. 2024 12.08
+0
Vsemu svetu, razen podkupljenim politikom, je jasno, kdo tu "odgovarja" na napade. Potem ko je Izrael pobil tisoče palestinskih otrok, in naj bi Hezbolah pobil 12 izraelskih otrok, Izrael obljublja "odgovor"!!!
Betuul
28. 07. 2024 12.01
+0
Raketa ni prav letela! Za Golanskao planoto pa celi svet ve čigava je in kdo so staroselci tam! Natanjah odpokliči i n poberi svojo vojsko iz palestine in ne vrtaj po arabskem! Ker ne boš dosegel nič! Aretacija te čaka
cefre
28. 07. 2024 15.02
-1
Človek obrača a čas (bog) obrne! Žal je tukaj čas izjemno počasen, ali pa bog še bolj sklerozen kot Biden
Mr Nobady
28. 07. 2024 11.56
+4
Kar naprej vsi samo obsojajo, to mi že gre tako na živce.
E.Nigma
28. 07. 2024 11.24
-3
Mahanje z zastavico na čolnu 🇮🇱. In nikomur nič. Dve plati medalje.
Soul
28. 07. 2024 11.16
-2
Dokler se človeštvo ne znebi vseh oznak, bodisi verskih, političnih, ali drugih, miru ne bo mogoče doseči. Kot je dejal Rumi- Ne pripadam nobeni veri, ali verskemu sistemu. Nisem z vzhoda in tudi z zahoda ne. Nisem naslednik Adama in Eve, ali kakšne druge zgodbe. Nisem niti Duša, pripadam le ljubezni... Nekateri menijo, da Bog favorizira določeno skupino ali veroizpoved, a žal ne vidijo zmote v katero so se ujeli.
_Heisenberg_
28. 07. 2024 11.18
-2
Nobeni ljubezni ne pripadas, ker je ne delis.
Soul
28. 07. 2024 11.26
+6
Resnica je lahko boleča, ampak samo z vidika naše vezanosti. O ljubezni in moji predanosti Bogu, naj "presodi" On sam. Ostala mnenja so samo igra prevare in slepila.
_Heisenberg_
28. 07. 2024 11.12
+1
No vidite, Izrael napada kjer so tarce a zal se skrivajo med civilisti. Oni pa direktno napadajo civiliste. Ce vam to ne pokaze kaksni izmecki so, ne vem kaj vam lahko.
Gram
28. 07. 2024 12.23
+1
Si bil tam in si poročevalec s terena, ali ne? Izrael bo potegnil kratko, najkrajšo, kar naj nadaljujejo to politiko, kratkega veka bo. Na drugi strani nimajo ubogega palestinskega naroda, je resna sila.
Magic-G-spot
28. 07. 2024 10.56
+4
Komunizem je vedno šel skupaj s terorizmom zato ni presenečenje zakaj taka podpora levakov Hamasu in Hezbolahu...
Kollerik
28. 07. 2024 17.44
-1
Skrajno desni um hlepi vedno znova po uničevalnih taboriščih. Po čiščenju. Tk ti je to.
Magic-G-spot
28. 07. 2024 10.54
+1
Spet se igrajo z ognjem potem bo pa spet jok. Očitno izraelci še niso temeljito počistili s teroristi.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
28. 07. 2024 11.07
-3
Jokajo samo tvoji židi kako rabijo pomoč pri klanju in še to proti neoboroženim ljudem kaj bi jim šele tisti naredili tem strahopetcem da imajo orožje in podporo ki jo ima npr. Ukrajina!
dober dan
28. 07. 2024 11.19
+0
Izrael je najvecja teroristicna drzava od leta 1948 naprej.
jesenvoyo
28. 07. 2024 10.51
+6
Nekoč v času olimpijskih iger so vse vojne bile ustavljene, danes pa polrg nastopov na igrah se še vojaško spopadajo med seboj.
Magic-G-spot
28. 07. 2024 11.01
-1
Prav je tako. Diktatorji vojni zločinci, teroristi... morajo vedeti da se svet zaradi njih nebo ustavil
STRIKE-ONE 333 V.I.P
28. 07. 2024 11.06
-3
zda in eu nista svet, nista niti ena desetina sveta bed...!
Magic-G-spot
28. 07. 2024 11.31
-2
Bedak si ti če misliš da je samo usa in eu pa ves ostali svet proti.
Ramzess
28. 07. 2024 10.47
-8
Človek se vpraša kaj so otroci počeli sredi vojne na igišču. Skrb za varnost otrok zelo slaba, potem pa gledamo jokajoče starše ob telesih ali slikah otrok, ne veš ali je resnično ali zaigrano. Namreč videli smo že posnetke o zaigranih dogodkih. Skratka vemo da je treba jemati z rezervo vse kar pokažejo in povedo msm mediji.