Tujina

Izrael nadaljuje napade na Libanon, na severu ubitih več kot 20 ljudi

Bejrut, 15. 10. 2024 07.17 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izraelska vojska nadaljuje napade na Libanon, kjer je bila njihova tarča dolina Beka na vzhodu države. V ponedeljek je bilo v enem od redkih napadov Izraela na severu Libanona ubitih najmanj 21 ljudi. Šiitsko gibanje Hezbolah medtem poroča o nadaljnjih spopadih z izraelskimi vojaki.

V nočnih napadih je bila tarča Izraela znova dolina Beka na vzhodu države. Med drugim je bila v enem od napadov poškodovana tudi bolnišnica Al Murtada v Baalbeku, ki je po poročanju libanonskih medijev prenehala delovati. 

Izrael trdi, da so cilj njegovih napadov utrdbe Hezbolaha, obenem pa obstreljuje tudi druge dele države. 

V ponedeljek je tako v izraelskem napadu na severu Libanona po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva umrlo najmanj 21 ljudi.

V napadu je bila zadeta stavba v večinsko krščanskem mestu Aito, v katero naj bi se po navedbah domačinov nedavno vselila družina, razseljena zaradi napadov v drugih delih države. Še osem ljudi je bilo ranjenih. 

Libanonski varnostni vir je za AFP dejal, da je bila hiša tarča napada kmalu po tem, ko je tja v avtomobilu prispel moški.

Rakete, ki so iz Libanona poletele proti Izraelu in jih je prestregla železna kupola
Rakete, ki so iz Libanona poletele proti Izraelu in jih je prestregla železna kupola FOTO: AP

Hezbolah medtem danes poroča o nadaljevanju spopadov z izraelskimi vojaki v bližini kraja Rab Tlatin na jugu Libanona. Obenem je po lastnih navedbah na sever Izraela izstrelil več raket.