Tujina

Napad v Angliji: 'Sem novopečeni očka, to je bila zame ena najtežjih izkušenj'

London, 31. 07. 2024 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čistilec oken Joel Verite je bil v ponedeljek ravno na odmoru za malico, ko sta s kolegom opazila, da se pred plesno dvorano The Hart Space v Southportu dogaja nekaj sumljivega. Brez pomislekov sta stekla proti kraju dogajanja, Verite pa je stopil v stavbo in napadalec ga je pogledal naravnost v oči. Osumljenec je nato zbežal, Veriteju pa je v spominu ostal le nož, ki ga je imel v roki. Razkril je, da je novopečeni očka in povedal, da je bila to zanj, čeprav je bil njegov otrok na varnem, ena najtežjih izkušenj.

Poročali smo o grozljivem napadu z nožem, v katerem so umrle tri deklice, stare šest, sedem in devet let. Še osem otrok in dva odrasla so bili ranjeni. Eden od ljudi, ki so kot mimoidoči priskočili na pomoč, je Joel Verite, ki je prvič za Sky News spregovoril o svoji izkušnji ponedeljkove tragedije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot kaže, je imela na telefonski liniji policijo, Verite ji je vzel telefon in govoril s policisti, hkrati pa stekel v smer, kamor je kazala. Na parkirišču pred plesno dvorano je naletel na drugo žensko, ki je imela v avtomobilu štiri ali pet poškodovanih otrok.  

"Bilo je kot prizor iz filma kakšne katastrofe," je dejal. "Ženska me je samo pogledala in mi rekla, da bi se rada prepričala, da so otroci varni," je povedal in pojasnil, da je pomagal enemu od poškodovanih otrok. "Želel sem jo spraviti na varno, ampak nisem vedel, kje je varno. Klical sem rešilca, želel sem, da bi prišel strokovnjak, ki bo vedel, kaj storiti," razlaga.  

Poškodovanega otroka je pustil pri kolegu, saj je k njemu pristopila še ena oseba. "Pokazal je proti stavbi in rekel, da je napadalec tam notri," pravi.  

Verite je vstopil v stavbo, naredil nekaj korakov po stopnišču in zagledal napadalca. "Ko sem vstopil v stavbo sem se zadrl, da bi videl, če je kdo tam. Pogledal sem na vrh stopnišča in videl tipa z nožem. Mogoče ni pričakoval, da bom prišel noter, ampak sva se srečala, nato pa je pobegnil," pravi.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Videl sem le nož in pomislil, da je v zgradbi še več ljudi. Tako zelo sem ga želel poškodovati. Ampak sem se bal zase in želel sem pomagati ostalim ljudem. Stekel sem vem in kričal, da vem, kje je," je povedal. Verite je tudi razbil vrata, da osumljenec ne bi mogel pobegniti, nato pa se je vrnil na parkirišče. "Bil sem iz sebe, ker sem tipa videl. Drl sem se, ker sem vedel, kje je," se spominja.  

"Drl sem se, kje je policija, kje je policija?" se še spominja. Čeprav je, preden je prispela policija, minilo približno 10 minut, se mu je zdelo kot da "je trajalo celo večnost." Prvi policist, ki je prispel na kraj, mu je povedal, da bosta počakala na še eno enoto, saj je imel sabo le pendrek. Ko je prispela še druga enota s paralizatorjem, so se vrnili v stavbo in napadalca aretirali.  

Incident v Southportu
Incident v Southportu FOTO: AP

Novinarjem pri Sky News je Verite zaupal še, da je novopečeni oče. "To je bila zame ena najtežjih izkušenj v življenju, videti te ranljive otroke. Ti otroci niso jokali, bili so preveč prestrašeni, če sem to smiselno povedal," je skušal pojasniti.  

"Pred stavbo so v popolni histeriji pritekli njihovi starši in kričali in jokali, da bi radi šli v stavbo in poiskali svoje otroke, a jim tega niso dovolili, ker je bil to kraj zločina," je razložil.

Povedal je, da so ga spraševali tisoč in eno stvar, saj so želeli priti do informacij. "Bilo je srce parajoče. Počutil sem se gnusno, bil sem zelo razburjen zaradi vseh staršev in otrok, ki so morali čez to izkušnjo. Ne bom se označil za heroja. Vesel sem, da sem naredil, kar sem naredil in vesel sem, da mi je uspelo rešiti vsaj eno življenje, če ne več," je še povedal. 

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
02. 08. 2024 11.09
Axel Muganwa Rudakubana :))) Spet in ponovno.
zmerni pesimist
31. 07. 2024 21.13
+1
Policaj v današnih časih samo z pendrekom in katere narodnosti je napadalec a ne smete povedat
Ici
31. 07. 2024 20.19
+1
Članek dolg kot Vojna in mir, imena storilca pa nikjer. In fotografije tudi ne. Zakaj le??
JApajaDAja
31. 07. 2024 20.17
+0
...ko na mošejah vihrajo rdeče zastave....vemo kaj to pomeni !
XVXC
31. 07. 2024 16.51
+13
Dejanje obeh moških rešireljev je vsake hvale vredno. Kapo dol !!!
XVXC
31. 07. 2024 15.53
+31
Avstralija ima dober sistem azilne politike, kjer vse nezakonite migrante, ki pridejo v državo po morju zaprejo, dokler jih NE deportirajo ali jim podelijo status. Kljub temu, da so deležni številnih kritik ne odstopajo od te politike, saj bi jih v nasprotnem primeru v nekaj mesecih preplavilo na milijone migrantov iz Azije. V EU bomo pa humanitarni in vse spustili na svoje ozemlje, le da bomo pri tem požgali še svojo vas. Sramota !!!
oježeš
31. 07. 2024 15.58
+16
Pravilno, lahko bi se že zgledali po kaki državi, ki ve kako ščititi domačine in ukrepati proti kriminalcem, ter hudodelcem iz tujih držav.
JohannDoe
31. 07. 2024 15.47
+9
Angleži imajo dober sistem. Prvo pošljejo na kraj dogodka policaja s samo pendrekom. Angleški krimiči so lepo vzgojeni pa ubogajo avtoriteto. Potem, če ne ubogajo, pošljejo na kraj policaja s paralizatorjem. Če še vedno ne uboga ali pa je predaleč za paralizator, pošljejo na kraj oboroženo specialno enoto. Sistem zelo dobro funkcionira, če imaš lepo vzgojene kriminalce. Če se ustavijo pri pendreku in plavi uniformi, potem ostalih ni potrebno klicat.
štrekeljc
31. 07. 2024 16.07
+13
Pa ti veš, kako v Angliji obravnavajo kriminalce, ki napadejo neoboroženega policaja? Kriminalci pošteno razmislijo! Pred leti sta dva, ki sta napadle policaje, pobegnila v neko afriško državo, s katero Anglija nima sporazuma o izročitvi. Angleži niso komplicirali, poslali so ekipo, ki je oba pospravila. Pika.
patogen
31. 07. 2024 15.44
+13
Na začetku je bilo celo rečeno, da je ujel napadalca in ga pridržal do prihoda policistov. Bili so v zadregi, premier je svaril pred lažnimi informacijami. V članku je njegova vloga drugačna in sploh nič posebnega. Vendar zopet se potrebuje neka zgodbica, ki bi relativizirala zločin...
old skul
31. 07. 2024 15.37
+1
in kva ma ta b azilc veze s čimerkoli?
veneti
31. 07. 2024 15.43
+7
rešil je deklice pred Angležem. Junak je. Če ne bi bilo tega migranta bi tisti Anglež ne vem kaj naredil. upam da vidiš da se šalim ;)
JohannDoe
31. 07. 2024 15.50
+7
Čakaj no. Oba sta bila Angleža. Eden malo bolj črn, drugi malo na rjavo.
Morgoth
31. 07. 2024 16.32
+7
Ta "anglež" je potomec dveh Raundčanov...
XVXC
31. 07. 2024 15.32
+18
Švedska je bila le 15 let nazaj vzor miru. Švedi so migracije dojeli na boleč način. Nihče se resno ne ukvarja s to problematiko tudi v Slovenji. Vsi govorimo iz prepričanja brez analiz. Vsi. Švedska vlada je sprejela dober zakon. Če priseljenec ne more doseči dohodka s katerim lahko preživi, NOGA!
patogen
31. 07. 2024 15.40
+11
25 let nazaj. Potem se je začelo dogajati, ampak so dolgo skrivali. Še 2010 je Merklova na TV izjavila, da je multikulturalizem propadel projekt. Ampak so očitno v ozadju močnejši od predsednikov vlad.
XVXC
31. 07. 2024 15.16
+11
Tole počasi presega vse meje. Deklice so plesale v plesnem poletnem taboru. Prišel je z taxi. Še zmeraj ne zasledim ime in priimek storilca ??? Naš Golub pravi, da je take potrebno asimilirati v družbo. Naj Gaber vrne 500 eur za let, ki ni odšla. Veš Golub !!! Prejšnjič je Poklukar izjavil, da je pptrebno vse migrante striktno vračati. Da ni vročina udsrila v glavo ??? V Ljubljani je vsak dan rop v centru mesta. Osebe pridejo z bus številka 6. Vič...
patogen
31. 07. 2024 15.31
+7
Se je razširilo, da je samopostrežba v centru mesta. Včasih je bila to Nama.
veneti
31. 07. 2024 15.33
+5
Pa ne morejo ogrožati storilca, je še otrok ima šele 17 let. malo ga bodo po riti in ga izpustili.
patogen
31. 07. 2024 15.13
+14
Praviloma je mnenje ob takšnih člankih komentatorjev enotno. Vendar pa se vedno najde kakšen, ki tala minuse in ima drugačno mnenje. Bojim se, da smo vsi mi in 99% Evropejcev ujetniki takšnih osebkov, ki imajo to moč, da svoje mnenje in dejanja potem vsilijo tej večini.
Fregasto
31. 07. 2024 15.36
+11
Troli hlinijo sočutje za drobiž, a kmalu bodo tudi oni ogroženi. V Brežicah so se uprli migrantskemu centru, kar je dober znak.
Fregasto
31. 07. 2024 14.57
+10
V izgredih je bilo ranjenih 39 policistov, med njimi so jih 27 prepeljali na zdravljenje v bolnišnice. Poškodovani so bili tudi trije policijski psi. Uvozniki pa si manejo roke, ker jim gre vse po načrtih.
patogen
31. 07. 2024 14.52
+16
Angleški bobiji niso oboroženi že od leta 1863. Zato policist samo s pendrekom. Ni bilo potrebe. Dosedaj. Sedaj prihajajo novi časi in oborožena policija bo verjetno ena od novih kulturnih obogatitev.
XVXC
31. 07. 2024 14.50
+17
Spodaj piše, da se nenasitna pohlepnica sekira za dogodek. Ženska se sekira ker ne dobi 20 mio na šov. Zaenkrat dobi samo 17 mio. Ima milijardo. Nenasitna pohlepnica. Nenasitna !!! Spomnim se časov, ko mi je znanec pripovedoval kako je bilo na obisku v Argentini. Bil je v soseski, kjer živijo premožnejše družine. Povsod visoke ograje, mreže na oknih skratka v stilu zaporov in komentar domačina. Pri nas so kriminalci na prostosti, pošteni ljudje pa doma za rešetkami. In Evropa postaja točno to. Mi se bomo skrivali, zaklepali, šole spremenili v zapore, kjer bo vstopni režim enak kot je v zaporih, pregledi ...! In zakaj se nam to dogaja, do kdaj še? Je to tista Evropa brez meja, o kateri smo sanjali? Bomo otroke v šole vozili z blindami, v šole z rešetkami in vojsko pred vrati, da jih bodo varovali? To kar se sedaj dogaja je šele začetek, verjemite, to je res šele začetek. Nisem nestrpnež, daleč od tega ampak, ko spremljam dogajanje mi že primanjkuje optimizma, nič takega se ne dogaja na vrhu EU, ki bi dajalo upanje, da se bodo stvari uredile. Postali smo ujetniki neke politike, ki ni sposobna sprememb, ki bi obetale boljše čase. Groza !!! Ni krivi ni dolžni !!!
Hugh_Mungus
31. 07. 2024 15.08
-12
To je vse posledica revščine in neenakosti. Pa tudi desničarska ustrahovanja in demagogija nič ne pomaga
ZDA teror
31. 07. 2024 16.05
+3
EchoFruit
31. 07. 2024 14.47
+25
Kot mlad slovenec resno razmišljam ali bi imel otroke ali ne. Namesto, da zaščitite svoj narod, ščitite barabe.
peglezn
31. 07. 2024 15.08
+6
posvoji kaj barvnega, bos vsaj do stanovanja prisel
patogen
31. 07. 2024 14.42
+17
Psihološka finta. Ker je migant, pa tekel je za napadalcem, pa nič drugega, bodo sedaj sestavili zgodbico, da je migrant preprečil "rojenemu angležu" morilski pohod...
Razumnež
31. 07. 2024 14.38
+10
Ne razumem poante članka... Kdo naj bi bil tu heroj in zakaj ? .... Vidim pa, da ste kar zgovorni komentatorji :))
E.Nigma
31. 07. 2024 14.42
+5
Hahaha. Pa pusti malenkosti. Če bi ga tile dva napadla bi bili komentarji da sta extremista. In po možnosti še dodatek, da če ne bi bili otroci beli se jim nebi pomagalo. Tak da raje pssssst.
Wolfman
31. 07. 2024 13.52
-12
Nikar pa ne pozabimo še na desttisoče otrok iz Iraka in Afganistana. Dobro vemo, kaj so tam počeli vojaki Združenega kraljevstva!
NobenVečNePleše
31. 07. 2024 13.53
+3
Ali kaj sele folk iz teh drzav pocenjam nam!
Hugh_Mungus
31. 07. 2024 14.02
+6
Na vseh vojnih območjih je podobno. Palestina, Ukrajina...
Wolfman
31. 07. 2024 14.04
-1
Alo,, snajperisti so namerno streljali na otroke po ukazu, zato pa se britanskim komandosom cufalo v glavah in doma v Angliji so imeli bizarne težave s temi vojaki.
peglezn
31. 07. 2024 14.06
+3
mr zanima s kaksno nebulozo bos uletel, ko se to zgodi kakim avstrijcem, fincem in podobnim?
Wolfman
31. 07. 2024 14.07
-1
Mungus, ne razmišlajo vsi tako, kot danes večina Izraelskih židov.
McBrain
31. 07. 2024 14.27
+15
pomotoma sem ti lajkal objavo ...Upam, da boš tudi ti lajkal ko se bodo islamisti lotili tvojih otrok
patogen
31. 07. 2024 14.40
+1
Zahodne profsionalne vojske ne počnejo tega z otroki. To počnejo amaterske ter balkanske vojske.
kovexx
31. 07. 2024 13.47
+8
vse lepo in prav....ampak kaj točno je možak naredil?
Na pol ovca
31. 07. 2024 13.52
+18
Ustrezne barve je da se zmanjša efekt ko bodo končno povedali za napadalca
Hugh_Mungus
31. 07. 2024 14.02
-19
Rojen Anglež je bil napadalec. Boš zdaj lažje spal?
peglezn
31. 07. 2024 14.08
+16
ce se pes rodi v konjusnici, se ni konj... ce me razumes?
veneti
31. 07. 2024 14.33
+8
A Anglež ? kot mohamed, ki je moj sosed je tudi Slovenc ane ;)