Tujina

Izpadi električne energije, neprevozne ceste, najmanj 162 mrtvih

Washington, 02. 10. 2024 17.47 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število smrtnih žrtev orkana Helene, ki je pustošil po jugovzhodu ZDA, je preseglo 160. "Opustošenje orkana Helene je neverjetno. Z zemljevida je izbrisal skupnosti," je v torek dejal guverner Severne Karoline, ki so jo močno prizadele poplave. Skoraj teden dni po začetku neurja marsikje še vedno potekajo reševalne akcije.

Orkan Helene je obalo Floride dosegel minuli četrtek. Reševalne akcije marsikje še vedno potekajo, hkrati pa raste tudi število potrjenih smrtnih žrtev neurja. Po zadnjih podatkih ameriških televizijskih mrež CNN in CBS je umrlo najmanj 162 ljudi.

Guverner Severne Karoline Roy Cooper ocenjuje, da utegne število smrtnih žrtev tam še narasti. "Izzivi so ogromni," je dodal in navedel, da se spoprijemajo z izpadi električne energije in neprevoznimi cestami, zaradi česar morajo nujno pomoč marsikje dostavljati po zraku.

Po podatkih lokalnih oblasti in navedbah ameriških medijev je v Severni Karolini umrlo najmanj 74 ljudi, 36 smrtnih žrtev so zabeležili v Georgii, 14 na Floridi, štiri v Tennesseeju in dve v Virginiji. Oblasti v Južni Karolini poročajo o 36 smrtnih žrtvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih ameriške spletne strani PowerOutage je bilo minulo noč brez elektrike še vedno približno 1,3 milijona ljudi, od tega skoraj pol milijona v Južni Karolini.

Za proizvodnjo elektrike porabljajo gorivo

Guverner Georgie Brian Kemp je v torek začasno ukinil dajatve na gorivo. Na spletu je pojasnil, da želi s tem razbremeniti skupnosti, ki so pri oskrbi domov trenutno odvisne od goriva za proizvodnjo elektrike.

Predsednik ZDA Joe Biden bo po napovedih obiskal Južno in Severno Karolino, da se seznani z razmerami na posebej prizadetih območjih, medtem ko se bo podpredsednica ZDA in demokratska predsedniška kandidatka Kamala Haris mudila na obisku v Georgii, kjer je v bil ponedeljek tudi njen republikanski tekmec Donald Trump.

Volivci v Severni Karolini in Georgii bodo po napovedih analitikov odločilno vplivali na rezultat novembrskih predsedniških volitev na ravni ZDA. Leta 2020 je v Severni Karolini tesno slavil Trump, v Georgii pa Biden.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
02. 10. 2024 20.06
..sam da ni to pr ns./ampak bo.tudi.celo tu
Betuul
02. 10. 2024 19.46
+1
Kazen od narave! Pa še sneg bo presenetil! Zakaj podpirate okupatorja!
Delavec_Slo
02. 10. 2024 19.22
+2
Aja in ti nesposobni ameri delajo red po svetu!