Tujina

Izognila sta se smrti: 'Kar naprej sem videl najine obraze na njunih slikah'

New York, 20. 06. 2024 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jay Bloom, investitor iz Las Vegasa, pravi, da sta bila s sinom povabljena na podmornico Titan družbe OceanGate, vendar si je izmislil izgovor in se izognil potovanju, ker je dvomil v navedbe Stocktona Rusha o varnosti podviga.

Podmornica Titan
Podmornica Titan FOTO: AP

Bloom je za Newsweek v zgodbi, ki so jo pripravili ob obletnici tragičnega potopa, povedal, da sta bila on in njegov sin Sean povabljena, da se vkrcata na Titan in obiščeta razbitino Titanika. Izvršni direktor družbe OceanGate se je osebno srečal z njim, da bi promoviral potop.

Prav tako naj bi Stockton Rush ponudil 100.000 dolarjev popusta na ceno vstopnice za vsak sedež. Ob tem pa naj bi ga poskušal prepričati, da je podvodna naprava iz titana in ogljikovih vlaken varna in lahko prenese ogromen pritisk vode med potopom.

"Ko je rekel, da se preveč denarja zapravlja za varnost v industriji, so mi zazvonili vsi alarmi," je dejal Bloom. "In potem mi je še rekel, da je to varnejše od letenja s helikopterji, varnejše od potapljanja in varnejše od prečkanja ulice."

S sinom sta si nato izmislila izgovor, dejala sta, da jima urnik ne dopušča potovanja. 

Podmornica Titan se je 18. junija 2023 odpravila na raziskovanje razbitin Titanika, vendar je po dveh urah izgubila stik z ladjo.

Ameriška obalna straža in OceanGate sta nato 22. junija objavila, da razbitine, najdene na morskem dnu, potrjujejo, da je podmornica implodirala, pri tem pa je umrlo vseh pet moških na krovu. Poleg Rusha so bili med njimi še britanski milijarder Hamish Harding, britansko pakistanski poslovnež Shahzada Dawood, njegov 19-letni sin Suleman in nekdanji francoski mornariški potapljač Paul-Henri Nargeolet.

"Ko sem slišal novico, sem bil v šoku. Gledal sem slike očeta in sina - oče je bil približno mojih let, sin pa podobne starosti kot moj sin. Kar naprej sem videl najine obraze na njunih slikah," je dejal. 

Glede podvigov, ki se jih lotevajo različni bogataši pa danes pravi: "Če bi me Elon Musk poklical in rekel, gremo v vesolje, bi verjetno razmislil o odhodu in verjetno bi šel, ker ima primerna sredstva, ampak če bi rekel, zgradil sem raketo na svojem dvorišču, bi pa odklonil."

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ap100
21. 06. 2024 15.29
-1
itak bi bil deseti na čakalni listi
Cogo
21. 06. 2024 08.13
+1
vse imajo, dolgčas jim je, majhne stvari so za njih premajhne. pa delajte neumnosti.
jezs krists
21. 06. 2024 08.13
-1
posmornica je bila super kvalitete, saj je samo enkrat implodirala
SEJBOBOL
20. 06. 2024 21.49
-1
Zdej bo 100x zgodniv kot vedno ...
Podlupo
20. 06. 2024 21.24
+8
Instinkt jih je rešil