Tujina

Izginotje Danke: eden od obtožencev ujet na laži, tožilstvo vložilo obtožnico

Beograd, 15. 10. 2024 10.24 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obtožnica je vložena, osumljenca sta v zaporu, uradna različica besedila pa pravi: umorjena. Trupla male Danke Ilić, ki je izginila marca letos, sicer še vedno niso našli, srbski mediji pa medtem razkrivajo podrobnosti obtožnice. Skoraj sedem mesecev po njenem izginotju sta se znova oglasila tudi njena starša. Na TikToku sta odgovorila na več teorij zarot, zaradi katerih sta se tudi odločila javno spregovoriti, čeprav za medije ne želita dajati izjav, dokler celotna zadeva ne bo uradno končana.

Trupla dve leti stare srbske deklice Danke Ilić, ki je izginila marca letos, še vedno niso našli. Policisti so sicer v tem času aretirali Dejana Dragijevića in Srđana Jankovića, ki sta osumljena njenega umora. Višje državno tožilstvo v Zaječarju je po poročanju Nove.rs vložilo obtožnico zoper dva delavca podjetja JKP "Vodovod". Ovaden pa je tudi Dragijevićev oče Radoslav Dragijević.

Danka Ilić (TWITTER)
Danka Ilić (TWITTER) FOTO: Twitter

50-letna obtoženca sta sicer že priznala, da sta deklico ubila. Spomnimo, policiji sta povedala, da sta deklico zbila z avtomobilom ter njeno truplo skrila. Medtem ko se je Janković nato pred tožilstvom zagovarjal z molkom, pa je Dejan Dragijević zločin natančno opisal. A kasneje sta svoje priznanje umaknila, češ da je bilo iz njiju izsiljeno z nasiljem. 

11. julija naj bi Dejan Dragijević namreč dejal, da deklice ni nikoli videl, 26. marca pa da je očetu in bratu povedal, da je sicer bil na kraju, kjer je deklica izginila, a da je ni ubil. Tudi službenega avtomobila, s katerim sta po prvotnem pričanju zbila deklico, pa da v času po njenem izginotju nista dala očistiti. Prav slednjo izjavo pa srbski mediji postavljajo na laž. Posnetki namreč dokazujejo, da so v prostorih podjetja tri dni po Dankinem izginotju očistili tako zunanjost kot notranjost vozila.

Laž je tako zadostovala, da je tožilec v obtožnici utemeljil krivdo Dragijevića in Jankovića. 

Pričanje pokojnega brata

V obtožnici je vključena tudi izjava pokojnega brata Dragijevića, ki je umrl v policijskem pridržanju. Obdukcijski zapisnik kaže, da je moški umrl zaradi poškodb, ki jih je najverjetneje povzročilo pretepanje na policijski postaji.

Kaj je povedal pred svojo smrtjo? Da je bil njegov brat 26. marca v službi v podjetju JKP "Vodovod". Tam je delal od 7.00 do 15.00, domov pa da se je vrnil okoli 15.30. Kot je povedal v izjavi, je takrat pri bratu opazil, da se je domov vrnil razburjen, a da mu ni povedal, kaj je razlog za spremembo v obnašanju. Ko se je obtoženi dva dni kasneje vrnil domov, naj bi v prtljažniku njegovega avtomobila opazil belo vrečo. Ko ga je vprašal, kaj je v njej, mu je brat odgovoril, da je otrok, ki ga je zbil, naj bi dejal med pričanjem.

Kot je še razvidno iz obtožnice, v katero je imela vpogled Nova.rs, naj bi bil takrat prisoten tudi njun oče, ki je prav tako v prtljažniku opazil vrečo. Vrečo z otrokom naj bi nato brata odpeljala do zapuščene hiše. Še pred aretacijo Dejana Dragijevića pa naj bi se ta vrnil v hišo, vzel vrečo ter jo zakopal na neznani lokaciji.

Starša za komuniciranje izbrala TikTok

Na TikToku sta se medtem po sedmih mesecih znova oglasila Dankina starša. Kot sta povedala v dve uri in pol dolgem prenosu v živo, sta se za to odločila zaradi številni teorij zarot, ki krožijo v javnosti. Za medije sicer do uradnega zaključka zadev ne želita govoriti, poroča portal SD.rs.

Nekdanji vodja uprave kriminalistične policije Dejan Radenković je sicer komentiral, da ga je njuna odločitev presenetila, predvsem zaradi kanala, ki sta ga izbrala za sporočanje. "Preseneča pa me tudi, da se nista odločila za pravnega zastopnika, ki bi ju vodil skozi celotno zadevo. A to je njuna subjektivna odločitev, ki je ne morem obsojati ali pohvaliti, za njun subjektivni pogled," je dejal.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleš Hartner
15. 10. 2024 14.22
+1
Več člankov o tem ubogem otroku kakor o genocidu v Gazi, kjer je mrtvih verjetno že okoli 200.000 ljudi, velika večina neoboroženih civilistov.
KRAMPAJ
15. 10. 2024 14.00
-1
Podtaknjeno vse skupaj brez dokazov,starši vse vedo kje je otrok
1.maj
15. 10. 2024 14.23
A res? Kako pa veš? Imaš dokaze za svojo izjavo?s takimi izjavami brez dokazov lahko narediš veliko škode! Poglej koliko škode je naredila in še vedno dela vera s svojimi neumnostmi.
Animal_Pump
15. 10. 2024 13.55
+0
Kok to mutijo...mečkajo..bluzijo...en bolj laže kot drug. Tukaj sam guantanamo metoda...cunjo na faco...pa balon vode čez. Bodo peli kot slavčki.
Maastrion
15. 10. 2024 14.11
+1
Tukaj se pa popolnoma strinjam s tabo! Dejansko nekaj močno smrdi že dejstvo, da sledni policijski psi,pol ure od izginotja, niso našli niti ene same sledi. Ta punčka nikoli ni izginila na lokaciji, katero je navedla mati, ampak vse kaže, da je otrok bil enostavno prodan!
Glavni_Baja
15. 10. 2024 14.13
ujko, demokracija, hlapč. NEBULOZE, v tem ste vi(hrvati) še kako uspešni
Mirko_z_radirko
15. 10. 2024 13.53
+0
Prodali so jo pa vsi od prvega do zadnjega z vlado vred to prikrivajo !!
Wookie55
15. 10. 2024 13.41
+1
Mislim ce majo res priznanje od teh dveh zakaj potem ne objavijo posnetkov od zaslisanj? Z razlogom amerikanci vse objavlajo ker skifom ni za zaupat. Sploh v takem primeru.
brusilec
15. 10. 2024 13.35
+7
alkohol... največji strup na planetu.. ni je druge stvari ki bi uničila toliko življenj.. več kot droge..
Topstar
15. 10. 2024 13.57
+2
starši so romi btw to tud mas mal veze verjemi
summer90
15. 10. 2024 13.31
-6
Priznati, pa nepriznati... Vpletena sta oz. so. Pa mafija je verjetno vpletena. Punčka je po moje prodana. Kakšne zakone imajo oni nevem, nekatere države pa, če ni trupla ni dokaza. Kaj so pa z pokolnim delali na PP je pa tudi za raziskat.
15. 10. 2024 13.27
+1
Začnejo z lažjo, potem zopet nova laž. Povejte po resnici že na začetku! Groza od ljudi!
MESE?AR
15. 10. 2024 13.16
-5
Jaz sem prepričan, da je punčka prodana !
Bagzii
15. 10. 2024 13.12
-4
2 delavca, za katera je bila UGOTOVLJENA mentalna omejenost (alkoholika) - do te mere da nista bila sposobna prikrit dejanja desetinam kriminalistom, stotinam policistom, ki so zasliševali. Zgolj človek, ki je omejen (ali pod grožnjami, morda so kriminalisti igrali na karto abstinenčne krize, odreci se odvetniku in dobiš alkohol-ravno zato, če gledate kanal na y-t osumljencem mirando(pravice) preberejo večkrat, jim nudijo vodo, hrano (karkoli), cigarete, v primeru odtegnitvenih sindromov najprej zdravnika -> ravno zaradi možnosti raznih lažnih, izsiljenih priznanj ker se tako pričanje-ne glede na vsebino izloči iz spisa in ga porota ne vidi-> prav tako ne morebitnih dokazov ki so nadalje izhajali iz tega pričanja ali nadaljne odredbe so nezakonite. Ampak Srbija je še vedno balkan, ogromno dokumentarcev imate sploh Beograd o hudih napakah policije, kjer pade celoten primer ali pa je obsojena nedolžna oseba. Ne poznam dokazov, NE VERJAMEM da so pričanja verodostojna sploh ker sta se "odpovedala" odvetnikom-še enkrat če je človek psihofizično pod stresom, odtegniteh od alkohola je dina smrtno nevarna. Kriminalisti pa velikokrat v svojih glavah "rešijo" primer ter na silo zbirajo "dokaze" ki jih ni ali jih sami sproducirajo. Dokler ni trupla, razen besed 2 delavcev, odvisnikov od alkohola zaslišanih brez odvetnika - če ni dokazano, da je deklica mrtva jima (vsaj v normalnem) sistemu ne morajo soditi. Prav tako na avtomobilu in v avtomobili NI BILO DNK (če sza jo zbila, prevažala, prekopavala bi moralo biti DNK ja na oblačilih, sedežih, prtljažniku, avtomobila povsod. (50-60 let kasneje so potrdili na katerem sedežu v katerem avtu je sedel Jimmy Hoffa, sumili so prej) prav tako pred DNK so kriminalci skrivali zgolj prstne odtise-čez desetletja pa so forenziki še enkra šli skozi dokazni material ter zbrali DNK, ki je v ogromni bazi (zasebno ameriško podjetje, glej 20min video od Veritas-videi o znanostih) našli serijske morilce pred 90imi ko se DNK začne uporabljati k kriminalističnih preiskavah. Torej tole je vse skupaj en BS - iskanje neujemajočih se izvaj ljudi, za katere je psiholog ocenil da nimata mentalne kapacitete za prikrivanje takega dejanja ampak pri tako odmevnih primerih (ko sam Vučić pritiska na Policiste) takrat se pričnejo dogajat tali nesmisli...in upam v kolikor ne bo DOKAZANO nedvomno, da imata karkoli pri izginotju da ju spustijo.
Robert S.
15. 10. 2024 13.35
+2
ti pa očitno preveč yt gledaš, pojdi malo ven na sonce
Pig Brother
15. 10. 2024 12.47
+0
pa to da je na več različnih mest osumljeni vozil policiste kjer naj bi bilo truplo a trupla ni bilo nikjer. Tle mi pa odpovedo možgani
Pig Brother
15. 10. 2024 12.47
+5
Pri tem procesu logike ni nobene, nekaj poveš natančno opišeš in potem zanikaš. Tega jz ne znam z mojimi možgani razumet.
brusilec
15. 10. 2024 13.25
+0
big_foot
15. 10. 2024 12.35
+7
Sicer sta najverjetneje res kriva ampak brat od enega je umrl na policiji ker so ga tako čez prste spustili... če te tako mlatijo bi tudi ta dva priznala krkoli. Tako da če slučajno ta obtožnica pade bo ravno zaradi nasilnih policajev. Oba se bosta lahko zagovarjala da so jih prisilili v priznanje ker imata dokaz da so brata ubili zaradi nasilja.... Žal se zna zgodit da bosta bila prosta.
Pig Brother
15. 10. 2024 12.35
+4
Čiščenje službenega vozila čez 3 dni meni samo po sebi govori, da je to klasika pri vseh službah. Če bi bilo kaj bi verjetno čistila avto isti ali naslednji dan. Tu men to ne pije vode. In DNK ga ni čistila da ga izbriše, ali vsaj te ne vedo zanj
mackon08
15. 10. 2024 13.02
Pig Brother še enkrat preberi kaj je napisano.
brusilec
15. 10. 2024 13.29
+2
v srbiji ne čistijo službena vozila na 3 dni.. sploh pa ne boš trdil da se ni čistilo, če je možno da se je.. in ja, krvi ne očistiš, očistiš pa lase, dlako, kožo...
santamaura
15. 10. 2024 12.24
+13
Neki totalno zapiti gnusi od človeka se gredo preko odvetnikov foro - Brez trupla ni zločina - Ali se bo nesrečna deklica vrnila domov, če jih bodo oprostili, ker jim ne morejo dokazati zločina ???
Bagzii
15. 10. 2024 13.26
-2
??? Prosim. Brez trupla niti ne veš ali so deklico prodali, da pa je truplo sta povedala 2 alkoholika, verjezno pod prisilo kriminalistov in se "odpovedala" odvetnikom. V avtu kjer naj bi dejlico prevažala, prekopavala, zbila nobenih sledi (upam da veš, da bi vse DNK sledi lahko prikrila zgolj če bi avto zapeljala v sod s kislino). Torej ti si PREPRIČAN/A da sta deklico ubila, nikjer niti DNK, osumljena alkoholika za katera je izvedenec povedal da prikriti tega in DNKja nista mentalno sposobna, "odrekla" sta se odvetniku....malo razišči kako, soloh v Srbiji potekajo preiskave ko so kriminalisti pod medijskim in političnim pritiskom, ko imajo prvega osumljenca je za njih to storilec, nato iščejo zgolj dokaze v zvezi z njim, ali jih sproducirajo... in ne brez trupla, in brez DNK-ta 2 človeka 99.9999% deklice nista zbila niti je vozila v avtomobilu. V tem času ko pa bodo obsodili obsojena, pa je lahko (nimam dokaza) deklica ki je bila prodana že v zahodni evropi, ZDA-pri družini ki so pripravljene plačati ogromno denarja, lahko je preprosto bila uporabljena za organe, prostitucijo. Ampak ti, ker si iz medijev pred meseci slošal da bi jo naj povozila 2 pijanca - druga zgodba če bi povsod v avtu, kar bi MORALI najdi polno DNKja (kri, lasje, pot, koža,....) pa če se je avto opral 50x.. zarnkrat je dokazano zgolj da deklice ni (kaj je bolj verjetno, da so jo ugrabili, dogovorjeno prodali in imeli dan ali 2 da jo spravijo dalec stran ali zgodba (izsiljena) dveh alkoholikov???
btbslo
15. 10. 2024 12.24
+8
Bogi otrok, kaje dozivljala zaradi norcev :(
Dany75
15. 10. 2024 12.11
+4
bla bla bla...mlatenje prazne slame..deklica je živa..fix...in najverjetneje rpodana kam v tujino....ni frajerja da bi truplo skril tako dobro da ga nebi našli...ni šans...če ne drugega bi psi našli sledi....tak da...lažejo vsi poprek...
xxman.y
15. 10. 2024 12.26
+6
sam res, najbolje da tebe vprašamo. ti že veš...
lunaa12
15. 10. 2024 12.34
+0
tudi jaz se to sprašujem... sigurno bi do sedaj našli tru plo, niso jo zakopali 100 m pod zemljo.. ali je bila prodana nekam v tujino, ali za organe, to najbrž ne bomo nikoli zvedli.
Qwertzuiop
15. 10. 2024 12.40
+2
Jaz ne poznam enega omejenca, ki bi rajši priznal umor (in še to na grozljiv in krut način) kot ugrabitev.
brusilec
15. 10. 2024 13.32
+2
da ne moreš tko skriti trupla? dej mi avto za 5 minut, se bom nekam zapeljal v ta radij, v pol ure bom zakopal vrečo smeti, da je ti 100 let ne najdeš..
MESE?AR
15. 10. 2024 13.35
-2
Če bi po vseh časopisih v EU bili podatki in slike otroka ga ne bi mogel nobeden tako skriti, da ga ne bi našli !
CelyCely
15. 10. 2024 12.09
+5
Bo tudi kak policist obtožen za umor?
Lojze Biber
15. 10. 2024 12.28
-2