Tujina

Izginili med vročino: v Grčiji pogrešanih več turistov, na Tenerifu iščejo najstnika

Atene, 19. 06. 2024 15.28 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na grških Kikladih poteka iskanje dveh Francozinj in upokojenega namestnika ameriškega šerifa. Vročina, v kateri se je nedavno znašla Grčija, je sicer terjala že pet smrtnih žrtev. Slednje še toliko bolj skrbi grške reševalne službe, ki menijo, da turisti niso ustrezno obveščeni o tveganjih, ki jih predstavlja pohodništvo pri tako visokih temperaturah. "Ampak za pohode v vročini so se odločili sami, človeka ne moreš aretirati zaradi tega, samo upaš lahko, da je dovolj pameten," je dejal poveljnik reševalne službe. Ob tem pa se nadaljuje tudi iskanje najstnika, ki je izginil na španskem Tenerifu.

Britanski najstnik Jay Slater je na Tenerifu izginil v ponedeljek. In ker iz Grčije poročajo o "srhljivki" zaradi vseh pogrešanih in umrlih turistov, oblasti na tem španskem otoku še toliko bolj vneto iščejo 19-letnika.

Kot poroča The Independent je njegova prijateljica Lucy, ki se je s Slaterjem na otoku udeležila glasbenega festivala NRG, povedala, da je 19-letnik po nočnem druženju odšel k ljudem, ki jih je spoznal na počitnicah. Pogrešani najstnik je v ponedeljek ob 8.15 zjutraj prijateljici sporočil, da se namerava do svoje nastanitve vrniti peš, saj da je zamudil avtobus. Pot do namestitve naj bi peš trajala približno 11 ur. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lucy je dejala še, da ji je prijatelj povedal, da se je izgubil, da potrebuje vodo ter da ima na telefonu le 1 odstotek baterije. Telefon je nato ugasnil, njegova zadnja lokacija pa je bila zabeležena v parku Rural de Teno – gorsko območje, ki je priljubljeno med pohodniki.

Na Tenerife je zdaj odletela tudi družina 19-letnika, ki je na Facebooku ustanovila tudi skupino za pomoč pri iskanju.

Med vročino iščejo tri pogrešane turiste v Grčiji

59-letni Albert Calibet je na otoku Amorgos pogrešan že prejšnjega torka, njegova partnerka pa je z vsakim dodatnim dnem, ko ga ne najdejo, bolj jezna na grške oblasti. Kot poroča The Independent, je prepričana, da grške oblasti niso storile dovolj pri iskanju njenega partnerja.

Dejala je, da je popolnoma zgrožena nad počasnim iskanjem. "Albert je prvi posredovalec vse od svojega 25. leta. Vsak, ki bi izginil, bi si zaslužil podrobno preiskavo in iskalno akcijo, ampak Albert si to zasluži še toliko bolj," je dejala za The New York Post.

Grški otok Amorgos
Grški otok Amorgos FOTO: Shutterstock

Na otok je s sorodniki pogrešanega 59-letnika odpotovala tudi sama. Tam želijo ustvariti lastno reševalno ekipo, saj da oblasti niso izpolnile obljub, da bodo pogrešanega iskali tudi s pomočjo dronov, lovskih psov in več helikopterji. Prav tako pa naj bi zavrnili poskuse družine, da bi financirala dodatno pomoč.

Calibet je izginil po tem, ko se je v vročinskem valu odpravil na štiriurni pohod po tem grškem otoku. Sicer izkušeni pohodnik je svojo nastanitev zapustil v torek ob 7. uri zjutraj, nato pa ga niso več videli. Prav tako moškega niso uspeli več priklicati na telefon.

Britanski medij ob tem poroča, da je drugi pogrešani pohodnici na grškem otoku  tik pred izginotjem uspela hotelu poslati sporočilo v stiski. Lastnik gostišča, v katerem je bivala 73-letnica, je dejal, da se je s Francozinjo nazadnje slišal, ko ji je v petek okoli 8.30 zjutraj vrnil klic. Pred tem je namreč zgrešil njen klic ob 5.50 zjutraj.

Druga Francozinja, stara 63 let, ki je izginila na otoku Sikinos, sicer ni bivala v istem hotelu, vendar pa oblasti domnevajo, da sta se pogrešani na pohod odpravili skupaj. 

Iskanje obeh Francozinj se je vse od njunega izginotja v petek okrepilo. Obe sta izginili v času izjemno visokih temperatur, v primežu katerih se je nedavno znašla Grčija s svojimi otoki.

'Ne moreš aretirati človeka, ker se je ta odločil za pohod v vročini'

Grške službe za nujno pomoč sicer skrbi, da tuji turisti niso ustrezno obveščeni o tveganjih, ki jih predstavlja pohodništvo pri tako visokih temperaturah. "V vseh mojih letih v policijski službi, ko sem nadzoroval takšne operacije, se ne spomnim česa podobnega," je dejal eden od poveljnikov na Sirosu.

"Ob tem pa se moramo zavedati tudi, da je bil to najbolj vroč junij doslej ter da so se vsi ti ljudje sami odločili za pohodništvo. Ne moreš aretirati človeka, ker se je ta odločil za sprehod, niti ga ne moreš prisiliti, da ostane v hiši. Le upaš lahko, da bodo turisti ob takšni vročini pametni," je dejal.

Vročina je sicer na grških otokih v juniju terjala že pet smrtnih žrtev: 5. junija so na Kreti odkrili dva mrva pohodnika, nato so 9. junija na otoku Simi odkrili truplo pogrešanega britanskega TV-voditelja. Nedavno pa so na Samosu našli tudi truplo 74-letnega nizozemskega turista in na otoku Mathraki truplo 55-letnega Američana.

Minuli teden je Grčija zabeležila svoj prvi vročinski val v zgodovini; temperature se namreč več kot tri dni zapored narasle na okoli 38 stopinj Celzija. Grške oblasti so bile zaradi tega prisiljene zapreti Akropolo in vsa druga arheološka najdišča v grški prestolnici, uradniki pa so se pripravili na pojav požarov v naravi. Zaradi vročine so zaprli tudi številne šole.

V prihodnjih dneh se bo vročina v Grčiji nadaljevala; v Atenah naj bi temperature narasle do 35 stopinj Celzija, temperature na priljubljenih turističnih otokih Rodos in Krf pa bodo dosegli 32 oz. 36 stopinj Celzija. Na Kikladih pa se bodo termometri naslednji teden dvignili do okoli 30 stopinj Celzija.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
20. 06. 2024 08.43
Kaj to delajo podnebne spremembe. Niti podnebni znastveniki si ne bi tega mislili, da bo tako.
R 500
19. 06. 2024 21.57
+1
Še zmeraj drži,bolj star-bolj nor.
slayer2
19. 06. 2024 19.59
+0
"Ampak za pohode v vročini so se odločili sami, človeka ne moreš aretirati zaradi tega, samo upaš lahko, da je dovolj pameten," Vse povedano!!!
Mio56
19. 06. 2024 19.37
+4
A kdo slucajno rabi sluzbo? K sodelavc pr 50 cez par dni lezi v Grcijo, pa ze preventivnonpredcasno iscemo novga sodelavca!
deratizacija
19. 06. 2024 19.36
+4
Neke vrste naravna selekcija.
flojdi
19. 06. 2024 18.02
+4
..upanje ma prisotnost pameti je razlozil ze ajnstajn
devlon
19. 06. 2024 17.33
+5
Ja..ok.. Doma ostante
geemale
19. 06. 2024 18.24
-4
pol pa ti ne boš mogu fovšije zganjat...