Tujina

Izbruh nove različice opičjih koz, WHO razglasila javnozdravstveno krizo

Ženeva, 14. 08. 2024 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi izbruha nove različice opičjih koz v Afriki razglasila javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti, kar je najvišja stopnja opozorila. Leta 2022 so opičje koze v angleščini preimenovali v mpox, da bi se izognili stigmatizaciji, ki izhaja iz prvotnega imena.

Opičje koze
Opičje koze FOTO: Shutterstock

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da obstaja nevarnost, da bi se opičje koze prvič po letu 2022 znova razširile po svetu in postale tveganje v več državah, so sporočili po današnjem zasedanju odbora WHO za nujne primere v Ženevi.

Kot je povedal generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, je WHO pri razglasitvi krize upoštevala priporočilo neodvisnih strokovnjakov za opičje koze.

Virus opičjih koz se na ljudi lahko prenese ob stiku z okuženo živaljo (največkrat prek glodavcev ali primatov) ali okuženim človekom ali s človeškimi telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus. Prenos med ljudmi je lahko tudi kapljičen. Okužba se širi med osebami, ki so med seboj v tesnem stiku, piše na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

"WHO bo v prihodnjih dneh in tednih usklajevala odziv na globalni ravni, pri čemer bo tesno sodelovala s prizadetimi državami in s prisotnostjo na terenu preprečevala prenos bolezni, zdravila okužene in reševala življenja," je dodal Ghebreyesus.

Razglasitev javnozdravstvene krize sicer nima konkretnih posledic. Njen namen je opozoriti pristojne oblasti po vsem svetu in jih pozvati k pripravi na morebitne izbruhe. Nazadnje so javnozdravstveno krizo razglasili za pandemijo covida-19 in prejšnji izbruh opičjih koz leta 2022.

160-odstotno povečanje števila primerov

Po podatkih, ki jih je prejšnji teden objavil nadzorni zdravstveni organ Afriške unije, so od januarja 2022 v 16 afriških državah zabeležili skupno 38.465 primerov opičjih koz s 1456 smrtnimi primeri. Letos so v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 160-odstotno povečanje števila primerov.

Opičje koze so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo, kjer so letos potrdili že več kot 14 tisoč primerov in 524 smrtnih žrtev. 

Odtlej je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno predvsem na nekatere zahodno- in srednjeafriške države. Maja 2022 so se primeri okužb opičjih koz, ki povzroča vročino, bolečine v mišicah in izpuščaje na koži, začeli hitro širiti po vsem svetu, predvsem med homoseksualnimi moškimi, in sicer zaradi podskupine clade 2b.

Izredne razmere so tedaj trajale med julijem 2022 in majem 2023. V epidemiji, ki je zajela približno 90.000 primerov, je življenje izgubilo 140 ljudi.

Kakšni so simptomi? 

Simptomi so so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj. Ta se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno z genitalijami. Pri nedavno odkritih potrjenih primerih, poročajo o pojavu izpuščajev na področju genitalij. Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade. Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna, pojasnjujejo na NIJZ. 

Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu.
Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu. FOTO: Profimedia

Večina zbolelih sicer ozdravi v nekaj tednih, tveganje za težji potek bolezni pa je večje pri majhnih otrocih nosečnicah in imunsko oslabljenih osebah. Smrtnost pri zahodnoafriškem sevu, ki je bil doslej odkrit v primerih, o katerih so poročali v Evropi, je manj kot en odstotek. 

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NeXadileC
17. 08. 2024 10.36
Beovićka in ostali se spet pojavljajo na malih zaslonih, nekaznovano.
NeXadileC
17. 08. 2024 10.29
WHO s Tedrosom na čelu je razglasil svetovno javno zdravstveno krizo. To pomeni da zdaj imajo skoraj popolno oblast v rokah, povsod, kod je sporazum z WHO podpisan. Pri tem jim bodo pri uveljavljanju ukrepov pomagali, Policija, vojska, NATO in UN enote. Kvečjemu, vračajo se "covid potrdila", ki jih testno uvajajo v EU septembra, in sicer v Grčiji, na Portugalskem, v Nemčiji, Belgiji in Latviji (EUVABECO, 22. jul 2024, ). Tokrat sicer pod nazivom in v obliki "cepilne kartice" (Europen Vacinatination Card), brez katere marsikaj spet ne bo mogoče. Torej nazaj prihajajo, oziroma jim je odprta pot, tudi omejitve gibanja, policijska ura in podobno, praktično vse, kar smo že imeli...
brabusednet
15. 08. 2024 10.48
+1
A cepiva pa ni vsaj za anticepilce,da ne izumrejo.
Fregasto
15. 08. 2024 12.25
-1
Kmalu bomo dobili še cepivo proti izpuščanju vetrov, klimatske spremembe to zahtevajo.
Balerion
15. 08. 2024 13.04
+0
Betuul
15. 08. 2024 10.21
+3
A te opičje koze afriške pridejo od afriškega peska ki je zašel tu gor ! Tak da bi poleg arso alarmov označili še kje bodo opičje koze , parkljevka, pasje ošpice, prašičja kuga, metljajevka itd
Arhaist
15. 08. 2024 09.59
+4
KOPIRANO: 💥💥💥 Kot sem objavila včeraj, je WHO razglasil izredne razmere na področju zdravja nednarodnega pomena zaradi okužbe z virusom Mpox ‼️ Svetovna zdravstvena organizacija tako načrtuje uvedbo dveh cepiv (eno je cepivo Jynneos, drugo pa je nedovoljeno cepivo z Japonske). ‼️ SZO se je za ta korak odločila po več kot 500 zabeleženih smrtnih primerih zaradi Mpox, od tega 96 % v Kongu. Pred nekaj leti je SZO že opredelila bolezen Mpox kot globalno izredno stanje, ko se je razširila v več kot 70 držav. Vendar je nato ta problem v veliki meri izginil iz novic - zdaj pa se je spet vrnil. 💥💥💥Kongo ima 100 milijonov prebivalcev - 500 smrti od 100 milijonov je 0,0005 %‼️ vseh in tako kot v primeru Covida bodo smrtni primeri zagotovo zelo vprašljivi. Mpox se večinoma prenaša s tesnim stikom z okuženimi osebami, pogosto s spolnimi odnosi med moškimi. V zadnjih mesecih so osrednji mediji poskrbeli za razburjenje zaradi ptičje gripe, vendar je zanimanje za to temo hitro upadlo. Korak za korakom so sledili scenariju iz koronskega obdobja, a nič od tega ni delovalo. Sedaj poskušajo znova. Najprej z zastraševanjem. Dr. Tedros, tiskovni predstavnik družbe Big-Pharma iz SZO, je izrazil zaskrbljenost zaradi pojava novega seva Mpox, njegovega hitrega širjenja na vzhodu Demokratične republike Kongo in poročanja o primerih v sosednjih državah. Poudaril je, da je potreben usklajen mednarodni odziv, da bi ustavili te izbruhe in rešili življenja. Čeprav je pomembno pomagati tistim, ki so zboleli za mpox, to ne sme privesti do tega, da bi mediji podpihovali strah, da bi izsilili sprejetje novih omejevalnih ukrepov. SZO je že drugič v dveh letih razglasila, da so Mpox "izredne razmere za javno zdravje mednarodnega pomena" (PHEIC - Public Health Emergency of International Concern). Prvič je bila v to kategorijo uvrščena poleti 2022, nato pa je bil ta status leta 2023 potiho preklican. ‼️Takrat so poskušali Mpox prikazati enako nevarno kot gobavost in kugo. Uporabljeni so bili testi PCR, spletne strani so bile prilagojene, da bi se grožnja zdela večja - vendar nič od tega ni bilo uspešno. Na koncu je bolezen navidezno preprosto izginila. Zdaj se je bolezen vrnila, tokrat pod novim imenom. Govori se o različnih sevih in različicah, vendar ta pristop poznamo preveč dobro, da bi se dali preslepiti. Pomembni vprašanji sta: "Zakaj zdaj?" in "Kaj sledi?".
NeXadileC
17. 08. 2024 10.30
Zdaj že navajajo možnost dvojne okužbe hkrati, mpox in covid. Menda imajo enega ki zraven ima še tretjo, aids.
Arhaist
15. 08. 2024 09.28
+4
TOTALEN ZLOM! Japonska razglasila izredne razmere, ko so pri 96 milijonih državljanov našli "nanobote" - The People's Voice Japonska je razglasila izredne razmere, potem, ko so pri 96 milijonih državljanov odkrili nanobote, kar je sprožilo globalni preplah zaradi cepiv mRNA proti COVID-19. Medtem ko japonska vlada sproži preiskave, se Big Pharma in svetovna elita trudijo zatreti resnico. Odkrijte posledice te krize brez primere in boj za pravico ob globalnem medijskem mrku. Japonska je z razglasitvijo izrednih razmer po odkritju nanobotov v telesih 96 milijonov svojih državljanov svet pahnila v šok in nevero. Te majhne, ​​zahrbtne naprave, za katere vlada trdi, da so bile uvedene s cepivi mRNA proti COVID-19, so sprožile val znanstvenih preiskav in kazenskih preiskav, ki grozijo z razkritjem zarote brez primere. Svetovna elita in velika farmacevtska družba, razburjena zaradi morebitnega razkritja svojih domnevnih zločinov, sta si prizadevala zatreti resnico. Kljub temu drzna poteza japonske vlade nakazuje, da je v teku revolucija, ki je svet ne sme prezreti. Japonska vlada je zbrala skupino vrhunskih znanstvenikov, raziskovalcev in zdravstvenih strokovnjakov, ki bodo vodili te preiskave. Njihov cilj je ugotoviti resnico o tem, kako so bili ti nanoboti predstavljeni, kakšen je bil njihov namen in kako jih je mogoče nevtralizirati ali odstraniti. To je monumentalna naloga, ki zahteva polno sodelovanje mednarodnih strokovnjakov in institucij.
osservatore
15. 08. 2024 15.34
-2
Ker se Arhaist ni cepil proti Covidu mu je Covid destruktivno uničil še tistih nekaj vijug sivih celic v podstrešju.
CyberWorm00000
15. 08. 2024 09.06
-8
kle upam da se antiwaxerji ne cepijo in se okužijo s kozami : ))) se bojo sami prostowoljno samoizolirali za kak mesec k bojo flekasti po faci : )))
CyberWorm00000
15. 08. 2024 09.07
-7
prou priwoščim jim dam za rundo če se ne cepjo : ))
Arhaist
15. 08. 2024 09.07
+7
Točno tako, Pejt se cepit, čimprej naj ti naročijo Zva brek...
CyberWorm00000
15. 08. 2024 09.09
-6
kle tut staro prewerjeno cepiwo proti črnim kozam pomaga staro 60 let : )))
CyberWorm00000
15. 08. 2024 09.10
-4
Arhaist
15. 08. 2024 09.13
+2
Ojoj dej se malo poučit prosim, črne koze so bile enak na teg kot covid, črne koze so bile samo v Jugoslaviji... Nekdo je zaslužil že takrat...
CyberWorm00000
15. 08. 2024 09.18
-3
tist k je w yugi hotu kej preweč zaslužit je kamne touku na golem otoku : ))
CyberWorm00000
15. 08. 2024 09.23
-2
w biwši jla so jim dajali injekcije pa wojaki sploh niso wedli kaj je notr : ))) kao witamini : ))) ti bi skakal po luftu k opica : )))
Mali medo
15. 08. 2024 09.42
-1
Jako vi FB zdravniki ko se skupi najdete.Pazite da vas kdo ne ukrade.
Arhaist
15. 08. 2024 08.40
+6
KOPIRANO: če se prav spomnim sem pričela spremljati netopirja iz Kitajske novembra 2019 ... čez cca 3 mesece je bil lockdawn ☝️ V tem trenutku je v velik izbruh opic v Afriki ... torej pričakujem lockdawn sredi novembra 2024 ... ali prej 🤷‍♀️ Glede na hitrost direktiv veza cepilno potrdilo, ki ga uvaja Latvija, Potrugalska, Grčija, Belgija in Nemčija ... odprite denarnice za nov nakup cepilnih prepustnic ... pa mimogrede ... v septembru obvezno testiranje letalskih potnikov grških destinacij ... Res je skrajni čas, da se ponovi vaja s plenicami čez usta in potrdili 🤷‍♀️
Arhaist
15. 08. 2024 08.39
+5
‼️ Delnice družbe Bavarian Nordic, proizvajalca Mpox cepiv, so v nekaj urah poskočile v nebo.
Arhaist
15. 08. 2024 08.38
+4
Počakajmo septembra in novembra, takrat bo upor tak, da ga niso videli. Ljudje niso pozabili prejšnje PLANDEMIJE. Watchermen se bo sigurno teku cepti.
Delavec_Slo
15. 08. 2024 08.08
+6
Ja beovička hitro nabavi 100 mio doz cepiva od majbertfarme, saj kuverta polna onih po 500 tudi bo!
Arhaist
15. 08. 2024 08.05
+3
No pa zacnimo po istem receptu kovidne plandemije. Spet lazi, to ne obstaja tako kot covid ne obstaja. Samo obce bodo nasedle. Tokrat bo upor veliko vecji in tudi naucili smo se iz prejsnje prevare… Nic ne bo…
Balerion
15. 08. 2024 08.23
+6
Pri nas res ne bomo prav preveč prestrašeni. Marsikje pa je situacija drugačna. Še zdaj nosijo maske.
ime24
15. 08. 2024 08.55
-4
med kovidom nisi smel vstopiti v banko brez PCT. Zdaj bo to nadgrajeno: blokirana bančna kartica brez PC ali še najbolj verjetno, samo C. Kako boš to rešil?
Arhaist
15. 08. 2024 09.11
+4
Important notice
14. 08. 2024 21.59
+0
Nič čudnega, ko pa prihajajo ljudje iz drugih okolij! In ... ali imajo že cepivo=
TvojaMamica
14. 08. 2024 21.56
+2
Njim je itak v interesu...
Balerion
14. 08. 2024 21.56
+1
Po čudnem naključju so spremenili IHR pravilnik meseca Maja.
Balerion
14. 08. 2024 21.51
+5
WHO nima nobene kredibilnosti več, vlada ve, kaj ljudje želimo, pa še kar podpisuje pogodbe z njimi. No pri meni ne bo uspelo. Med covidom ni in tokrat mi niti na pamet ne pade, da bi poslušal Logarco. Adijo TV in novičarske strani, ne berem več prvi dan, ko se kaj začne.
komarec
14. 08. 2024 21.48
+4
Podobne izpuščaje imam na hrbtu ker me je popraskala robida. A imam morda opičje koze? V bližini ni bilo ne koze ne opice. Kje se da dobit cepivo?
Betuul
14. 08. 2024 21.47
+4
In dones so prek radijs obvestil da je narastel covid in da bo potrebno v maske
Balerion
14. 08. 2024 21.52
+1
Balerion
14. 08. 2024 21.46
+4
Gremo ovce. Že dolgo se ve da bo Oktobra nekaj. Cepite se! Rešili boste dedka.
Balerion
14. 08. 2024 21.48
+3
Sam se ne cepim, pa da me na luno pošljejo. Preveč so nas peljali na led. Pa kar pozabite, da bom kakšno masko nosil!
CyberWorm00000
14. 08. 2024 21.53
-2
sej se ne rabiš boš pač flekast hodu okol : ))) kle se ti bo že na faci widlo če si okužen in se te bo folk izogibal : )))
Balerion
14. 08. 2024 21.54
+2
Nisem tiste vrste kot ti. Me ne skrbi preveč.
Balerion
14. 08. 2024 21.56
+1
Ti tudi. Pa pazi na miokarditis. 10% ljudi cepljenih proti mpox ima povečan Tropnin.
CyberWorm00000
14. 08. 2024 21.58
-1
6x wečji je pri prebolewanju kowida kot pri cepljenju : )))
Balerion
14. 08. 2024 21.58
+0
Sicer pa, ti si se cepil s samo eno dozo Johnsona, torej si med nami anticepilci.
Balerion
14. 08. 2024 21.58
+0
CyberWorm00000
14. 08. 2024 21.59
+0
ime24
15. 08. 2024 08.58
-2
kako boš prišel do denarja, ko ti bo brez cepilnega potrdila blokirana bančna kartica?
Balerion
15. 08. 2024 10.28
-1
Volja
14. 08. 2024 21.41
+5
Ni to bolezen, ki so jo na mega žuru na Kanarskih širili LGBT predstavniki. Prinesel jo je celo tisti, ki je rekel, da je dovolj pameten, da ve kako to zgleda in se takim izogiba...