Tujina

Iz sveta se vrstijo obsodbe nasilja: 'Vojna je poraz, vedno je poraz'

Peking/Adis Abeba/Wellington/Canberra/Džakarta, 08. 10. 2023 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po tem, ko je teroristično palestinsko gibanje Hamas napadlo Izrael, ta pa se je silovito odzval, se iz sveta vrstijo obsodbe nasilja in pozivi k miru. V Pekingu so izrazili globoko zaskrbljenost in pozvali k t. i. rešitvi dveh držav. Afriška unija je sprti strani pozvala, naj se brez predpogojev vrneta k pogajanjem. "Vojna je poraz, vedno je poraz. Molimo za mir v Izraelu in Palestini," pa je dejal papež Frančišek.

V nepričakovani eskalaciji nasilja, najhujši na območju v več desetletjih, je doslej umrlo že več kot 500 ljudi na obeh straneh, več kot 2000 pa je ranjenih. Izrael je danes napadlo tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran. Po besedah izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja prihaja dolga in težka vojna.

Iz kabineta Netanjahuja so pozno popoldne sporočili, da se je izraelski premier danes po telefonu pogovarjal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, italijansko premierko Giorgio Meloni in britanskim premierjem Rishijem Sunakom. Kot so zapisali, so omenjeni voditelji "izrazili neomajno podporo pravici Izraela do obrambe, dokler je to potrebno", je poročal izraelski Haaretz.

Meloni je ob tem izrazila tudi solidarnost s svojci žrtev, talci in ranjenimi. "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da se ta napad ne bi sprevrgel v dogodek velikih razsežnosti z neizmernimi posledicami za celotno regijo," pa je dejal Scholz in vse vpleten pozval, naj v danih razmerah na podpihujejo terorizma. Sobotni napad Hamasa je označil za barbarski.

Podporo Izraelu je izrazil tudi ukrajinski predsednik Zelenski, ki je dejanje Hamasa označil za "predrzen napad velikega obsega". Netanjahuju je izrazil sožalje zaradi številnih smrtnih žrtev.

Na eskalacijo se je danes odzvala tudi Ankara. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da je Turčija odločena okrepiti diplomatska prizadevanja za umiritev konflikta, a dodal, da je rešitev dveh držav edina poti do miru.

Poljski predsednik Andrzej Duda pa je danes izjavil, da spopadi med Izraelom in Hamasom koristijo Rusiji. Po njegovih besedah se s tem namreč pozornost mednarodne skupnosti odvrača od vojne v Ukrajini. Ob tem je ocenil, da bi spopadi na Bližnjem vzhodu lahko prinesli nove migracijske pritiske na Evropo, poroča agencija Reuters.

Kitajsko zunanje ministrstvo je izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nasilja in vse vpletene pozvalo k prekinitvi ognja in umiritvi razmer. Ob tem so v Pekingu pozvali tudi k t. i. rešitvi dveh držav, ki vključuje ustanovitev neodvisne palestinske države.

K vrnitvi za pogajalsko mizo "brez predpogojev" in uresničitvi rešitve dveh držav je pozvala tudi AU. Vodja komisije AU Musa Faki Mahamat je na svetovne sile naslovil prošnjo, naj "prevzamejo odgovornost za uveljavitev miru in zagotovitev pravic obeh narodov", češ da je "zanikanje temeljnih pravic palestinskega ljudstva, zlasti pravice do neodvisne in suverene države, glavni vzrok stalnih izraelsko-palestinskih napetosti".

Napad Hamasa na Izrael
Napad Hamasa na Izrael FOTO: AP

Na spopade so se danes med drugim odzvale tudi Nova Zelandija, Avstralija in Indonezija. Novozelandski premier Chris Hipkins je izrazil "resno zaskrbljenost". "Nova Zelandija nedvoumno obsoja teroristične napade na Izrael, ki jih vodi Hamas," je dejal in izrazil zaskrbljenost Wellingtona, da se bodo razmere v prihodnjih dneh še zaostrile. Vse strani je pozval k zadržanosti, zaščiti civilistov in spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.

Avstralski premier Anthony Albanese je medtem na družbenem omrežju X zapisal, da Avstralija "v tem času stoji ob strani prijatelju Izraelu". "Obsojamo neselektivne in odvratne napade Hamasa na Izrael, njegova mesta in civiliste," je zapisal in dodal, da ima Izrael pravico do obrambe.

Globoko zaskrbljenost zaradi spopadov in pozive k miru je izrazila tudi Indonezija, siceršnja podpornica palestinske strani. "Srž konflikta, to je izraelska okupacija palestinskih ozemelj, je treba rešiti v skladu s parametri, o katerih so se dogovorili ZN," je v izjavi zapisalo zunanje ministrstvo v Džakarti.

K zadržanost in umiritvi napetosti je danes pozvala tudi mirovna misija ZN v Libanonu (Unifil). "Smo v stiku z oblastmi obeh strani, na vseh ravneh, da bi se izognili resnejši eskalaciji," je zapisala na omrežju X.

Na spopade se je danes odzval tudi papež Frančišek. Pozval je k miru in poudaril, da "terorizem in vojna ne vodita do rešitve". "Z zaskrbljenostjo in bolečino spremljam dogajanje v Izraelu (...) Izražam solidarnost z družinami žrtev," je na Trgu svetega Petra v Vatikanu dejal prvi mož rimskokatoliške cerkve in pozval h končanju nasilja. "Vojna je poraz, vedno je poraz. Molimo za mir v Izraelu in Palestini," je še dejal.

Spopade je v soboto že obsodilo več članic EU, vključno s Slovenijo, kot tudi Velika Britanija, ZDA, Ukrajina in Indija. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je med drugim izrazil solidarnost EU z izraelskim narodom in ogorčenje nad napadi Hamasa, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja in mirni rešitvi.

 Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes na družbenem omrežju X obsodila "vsak napad na civilno prebivalstvo". "Verjamem, da je zdaj čas za zadržanost vseh strani, da bi preprečili stopnjevanje nasilja ter nadaljnje izgube življenj in trpljenje civilistov," je zapisala. "Moje misli so z vsemi žrtvami in njihovimi najdražjimi."

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FrankCostello
09. 10. 2023 20.02
Židje imajo sedaj enkratno priložnost da zredirajo Palestince z obličja zemlje, realno. Povod je dober, pa še velesile imajo za sabo.
Smuuki
09. 10. 2023 11.14
+0
Se bojim da smo v 3 svetovni. Trenutno trpijo na izbranih žariščih. Prižigajo se nova v kratkem bomo vsi vedeli kako izgledajo eksplozije v živo. Žal mi je naših otrok, vnukov. Tega jim ni bilo treba doživet.
Špinača
09. 10. 2023 09.04
+1
vi rusoljubci pa dajte se kar dalje zagovarjat razne teroristične režime po svetu!!
Špinača
09. 10. 2023 09.01
+0
ko vidiš kaj delajo Rusi s civili v uk in palest.hamas prav tako s civili, so se mi oboji zasrali!
Špinača
09. 10. 2023 08.58
+4
hamas v japankah po Izraelu! kod da ne vejo, da jih bo Izrael" zradiral
jutri_pa_res
08. 10. 2023 21.55
+1
Židje že 2000 let ne morejo nikakor živeti v miru. Večno jih nekdo želi razgnati in uničiti.
Smuuki
09. 10. 2023 11.18
+1
Vedno znova poskušajo in nočejo verjeti da so Davidovi sinovi posedujejo višji iq in so izbrano ljudstvo. Nihče jim ne bo preprečil njihovega poslanstva. Vsi poiskusi so se izjalovili kakor se bo tudi ta. Veliko bo žrtev oni pa bodo vladali svetu pa to komu prav ali ne
Dark Knight
08. 10. 2023 21.20
IDF naj uniči nasprotnika v prafaktorje!
ActiveR
08. 10. 2023 20.49
+4
Hezbolah in Hamas sta glavna ovira, da nimajo svoje dežele. Težko se je odreči denarju, ki priteka na njihov račun. In ko so že čisto blizu dogovora te dve skupine zanetita ogenj in novo desetletje imajo zagotovljen vir denarja.
roten
08. 10. 2023 20.37
+0
Ko so tile bankirji uničevali cel svet ne samo Gaze he bilo pa vse OK hazarji
Rock8
08. 10. 2023 20.12
+0
Obsodba nasilja??koga nad kom?7o let izraela nad palestinci !
Wolfman
08. 10. 2023 20.00
+3
ZDA že pošiljajo orožje obupanim Izraelcem, Palestincem pa ni nihče pošiljal ko so to nujno rabili med terorjem Izraela nad Palestinci!!!!
Rock8
08. 10. 2023 19.57
+1
Vojna je poraz,ja ,dopovedat to izraelcem-misija nemogoča!
puspan
08. 10. 2023 19.51
+0
Bojim se, da gre tokrat resnično zares. V vseh dosedanjih kratkih spopadih, če jih tako sploh lahko imenujemo, so palestinci zelo hitro ponudili premirje, čeprav so toliko časa izzivali, dokler jo niso dobili po prstih. To, kar se je zgodilo sedaj, ni samo delo Hamasa in Jihada, to je tudi delo predvsem Irana in ekstremnih režimov okoli Izraela pa tudi Rusi imajo po moje prste zraven, saj jim vse to zelo odgovarja, še posebno zato, ker s "posebno operacijo" ne uspeva popolnoma nič v Ukrajini. To, kar teroristi sedaj delajo z nedolžnimi in neudeleženimi turisti, večinoma tujci, je vrhunec barbarstva. Upam, da gre Izrael tokrat do konca, čeprav bodo žrtve na obeh straneh alarmantno visoke. Nikoli nisem bil kakšen podpornik Izraela, ampak sedaj vidim, od kje največje zlo prihaja.
Rock8
08. 10. 2023 19.57
+0
4556
08. 10. 2023 20.20
+2
mackon08
08. 10. 2023 19.40
+5
Afriška unija je sprti strani pozvala, naj se brez predpogojev vrneta k pogajanjem. Saj se bodo pogajali samo bo najprej izrael Gazo zravnal z zemljo.
Betuul
08. 10. 2023 19.45
-3
mackon08
08. 10. 2023 19.54
+5
Betuul
08. 10. 2023 20.21
-1
Ampak jih je še neki na 🌏svetu; ki se ne hecajo
jutri_pa_res
08. 10. 2023 19.28
+7
Stvari so kar logične. Rusija je zainteresirana za čimveč konfliktov po svetu, ki bi nekako zmanjšali ameriško podpori Ukrajini, zato te stvari podtalno spodbuja. Po kakem tednu eskalacije v Izraelu lahko pričakulemo še, da bodo situacijo izkoristili še Srbi in vojaško zasedli sever Kosova. Kot je rekel Vučić, bodo o tem kako uro prej obvestili KFOR.
mackon08
08. 10. 2023 19.34
-2
jutri_pa_res ne filozofiraj če nimaš pojma.
Iskrški Lovro
08. 10. 2023 19.19
+8
1. Rusi ubijajo Ukrajince vojni zločin, terorizem, kršenje mednarodnega prava - VSE jasno 2. Ukrajinci se branijo proti rusom in so pogumni, junaški borci za svoj narod in zgled svetu. Dajmo jim poslat denar, hrano in orožje - VSE jasno 3. Palestinci se upirajo nasilnemu okupiranju svojega ozemlja torej se branijo in so.......Teroristi??? Ne vem za moralni kompas drugih ampak mi nekako zdrava kmečka pamet govori , da če je prav navijati za ukrajince, ker se branijo pred rusi je tudi prav, da se navija za palestinci, ker se branijo pred izraelci?? Pač teh dvojnih meril moji možgani ne štekajo..
Betuul
08. 10. 2023 18.57
+4
Iran podpira palstince! Rus podpira iran! Kim dostavlja 🚀Rusom! Tak je ta vojni mix!
MladInPerspektiven
08. 10. 2023 18.52
-2
No da sem vplivnež v Izraelu sedaj bi uporabil vse sile in zasedel beri pobil izgnal vse Palestince(ali vsaj čim več) Kaj se dogaja v ozadju vsega tega je vprašanje. Ali so Izraelski politiki žrtvovali svoje samo, da se lahko pod KRINKO teroristi rešijo Palestincev. Sam močno dvomim, da so bili Palestinci sposobni vse to izvesti.... NI ŠANS
Deletemelater
08. 10. 2023 19.10
+0
Ejga Hitler da sm js nek vplivnez bi se zdaj zgodilo isto tebi
MladInPerspektiven
08. 10. 2023 19.31
+1
puspan
08. 10. 2023 19.57
-1
Samo ne izgovarjaj se, da te ne razumemo! Prekleto dobro te razumemo in lepo si pokazal iz kakšnega testa si. Vem samo to, da se vam ne bo izšlo, G. A. M. A. D. pokvarjena.
Rock8
08. 10. 2023 19.59
-3
wxwx
08. 10. 2023 18.50
+3
Ameri uresnicujejo hitlerjeve sanje o vecvredni rasi, ki bo vladala svetu in pocela jar bo hotela....tukaj stojijo na strani agresorja, ki ze 75 let iztreblja palestinski narod nekaznovano.....v ukrajini stojijo na strani neonacistov, ki so hoteli iztrebit rusko pa tudi madzarsko manjsino, irak v katerem ni njihove manjsine so nekaznovano unicili na podlagi pravljic....libijo, ker je hotela z nafto trgovat v eurih, sirijo, ki je mednarodno priznana z golansko planoto, ki jil je ukradena, dvajset let so unicevali afganistan, ceprav je bila vecina napadalcev iz drzave v kateri voditelj naroca brutalne umore novinarjev, leta so unicevali vietnam in se nesteto drugih med katere lahko stejelo vse proti katerim so uvajali nezakonite sankcije za veliko manjse stvari kot jih pocne v tem clanku omenjen agresor in pri tem izsiljevali svoje kvazi frende, da jih moeaji uvajat tudi oni....kitajsko gospodarstvo poskusajo zavirati z raznoraznimi pravljicami itd.....a slej ko prej bo prisel dan, ko bo ta zlocinski rezim z svojimi sateliti placal za drzavni terorizem???.
MladInPerspektiven
08. 10. 2023 18.41
+1
Najbolj hecno je, da je Zelenski-Ukrajina obsodila napad na Izrael a hkrati pa na ves GLAS kriči KRIM je naš in ne bomo nehali dokler ne osvobodimo KRIMA hahhaha BOLANOOO