Tujina

Italija začela s preusmeritvami – v Albanijo prispeli prvi begunci

Shengjin , 16. 10. 2024 12.57 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prošnje moških prosilcev za azil, ki so v Italijo prišli iz t. i. varnih držav, bodo po načrtih obravnavali v Albaniji. Italija je namreč tam minuli teden uradno odprla dva migrantska centra. Begunci bodo lahko še vedno zaprosili za azil, če jim bo ta odobren, pa jih bodo kasneje vrnili na italijansko obalo. Kritiki tovrstne azilne politike pa ob tem opozarjajo, da poteza predstavlja nevaren precedens.

Kot poroča Deutsche Welle, je v albansko pristanišče Shengjin prispela ladja italijanske mornarice, ki je v državo na Balkanu prepeljala prve preusmerjene begunce. Gre za 16 moških, ki so jih rešili na morju po njihovem odhodu iz Libije, so sporočili italijanski uradniki. Deset moških prihaja iz Bangladeša, šest pa iz Egipta.

Gre za začetek kontroverznega italijanskega načrta, prek katerega bodo nekatere begunce iz Italije preusmerili v državo, ki ni članica Evropske unije. Italijanska desničarska premierka Giorgia Meloni je spremembo označila za novo, pogumno in precedenčno, ki da povsem odraža evropski duh.

Italija se je zavezala, da bo v naslednjih petih letih 670 milijonov evrov namenila za dva centra za obravnavo migrantov v Albaniji. Tja naj bi sicer odpeljali le tiste moške, ki prihajajo iz držav, ki veljajo za varne. Prav tako bodo morali biti preusmerjeni migranti razvršeni v skupino oseb, ki so zdrave in ki ne kažejo znakov fizičnega nasilja.

Begunci bodo sicer lahko še vedno zaprosili za azil, vse, ki jim bo ta odobren, pa bodo kasneje vrnili na italijansko obalo.

Po dogovoru, ki sta ga podpisala Melonijeva in njen albanski kolega Edi Rama, bosta oba albanska centra lahko skupno obravnavala do 3000 migrantov. Rama je sicer ob tem poudaril, da so dogovor z Rimom sklenili zaradi več deset tisoč Albancev, ki jih je Italija sprejela ob padcu komunizma leta 1991. Dodal pa je tudi, da podobnih dogovorov ne bo podpisal z nobeno drugo državo.

In medtem ko so skupine za človekove pravice načrt označile za nevaren precedens, pa ga je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila kot razmišljanje "izven okvirjev".

Število beguncev, ki so se iz severne Afrike odpravili v Italijo, se je leta 2024 v primerjavi z letom 2023 zmanjšalo za 61 odstotkov. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je do 15. oktobra lani poskusilo prečkati mejo 138.947 beguncev v primerjavi s 54.129 letos.