Tujina

'Težko je določiti, koliko kisika še imajo, a morda ga je za manj kot 20 ur'

New York, 21. 06. 2023 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA, N.V.
Komentarji
147

Kanadsko letalo, opremljeno s sonarjem, je v 30-minutnih intervalih zaznalo 'pokajoče' zvoke, ki prihajajo z območja, kjer je izginila podmornica. Iskanje se nadaljuje, čeprav se čas izteka, ker je podmornici ostalo še zelo malo kisika. Na teren pa prihaja še francoska ladja Atalante z robotom, ki se lahko potopi do 6.000 metrov pod vodo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Iskanje podmornice se nadaljuje
    03:37
    Iz 24UR ZVEČER: Iskanje podmornice se nadaljuje
  • Iz SVETA: Novo upanje pri iskanju pogrešanih
    03:02
    Iz SVETA: Novo upanje pri iskanju pogrešanih

Kontraadmiral John Mauger iz ameriške obalne straže je za BBC News povedal, da je posadki na krovu Titanikove podmornice morda ostalo manj kot 20 ur kisika. Po njegovih besedah je zaradi različnih dejavnikov težko natančno določiti, koliko časa imajo, vendar se čas izteka.

Mauger je iskanje opisal kot "zapleteno" in težavno ter dodal, da poteka na oddaljeni lokaciji. "To se je zgodilo na oddaljeni lokaciji, zato smo prednostno usmerili svoja prizadevanja v iskanje na površini in pod površino," je dejal in dodal, da zelo tesno sodelujejo s strokovnjaki za akustiko, da bi razumeli zvoke, ki jih slišijo. Strokovnjaki in oprema so pokazali, "da hrup potencialno povzročajo" ljudje na podmornici, vendar še nimajo potrditev.

Kapitan Jamie Frederick z ameriške obalne straže je dejal, da je to izjemno težko obdobje. "Z družinami ostajamo v tesnem stiku," je pojasnil na tiskovni konferenci za BBC. Območje iskanja se je zdaj razširilo, vendar morajo reševalci upoštevati spremembe v morju in morske tokove. Frederick je dejal, da imajo na krovu omejene obroke, vendar ne more natančno povedati, koliko.

David Marquet, upokojeni kapitan ameriške mornarice, je dejal, da je podjetje OceanGate morda šlo "nekoliko predaleč", ko je na razbitino Titanika spustilo podmornico, ki je prevažala pet ljudi. V intervjuju za BBC je Marquet dejal, da sicer občuduje "inovativni duh" podjetja, ki stoji za pogrešanim plovilom.

"Včasih premikamo meje in inovacije prehitevajo predpise," je dejal. "Toda ko spuščate ljudi na 3000 metrov in več, bodo prevladali zakoni matere narave. Zato mislim, da so šli morda nekoliko predaleč." Vendar bi bilo zelo težko rešiti pogrešano podmornico in pravočasno pripeljati njeno posadko na varno. 

Tudi če bi Titana našli, bi za uspešno reševanje potrebovali daljinsko vodena vozila (ROV), ki bi operaterjem na površini omogočila jasen pregled nad lokacijo potopnega plovila, morebitnimi ovirami in mesti, kamor bi lahko pritrdili kable, ki bi ga dvignili več tisoč metrov skozi vodo. Če bi Titan in njegova petčlanska posadka res prispela do razbitin Titanika, bi se nahajala 3800 metrov pod površjem morskega dna - pregloboko, da bi jih dosegla večina plovil ROV. Le "majhen odstotek podmornic na svetu deluje tako globoko", je za CBC povedal Marquet.

Pokajoči zvoki iz pogrešane podmornice?

Med iskanjem Titana naj bi zaznali pokajoče zvoke iz pogrešane podmornice, poroča CNN.  Sklicujejo se na zaupne informacije ameriške vlade. Uradnega odziva oziroma potrditve o zvočnih signalih, ki bi lahko prihajali iz pogrešane podmornice, še ni. Kot poročajo mediji, naj bi se v 30-minutnih intervalih z območja, kjer je izginila podmornica, slišali pokajoči zvoki, ki bi lahko bili zvočni signali. Na območje so pripeljali dodaten sonar in tudi štiri ure potem, ko so ga prvič zaznali, so še vedno slišali enak zvok, še poročajo. CNN dodaja, da naj bi ujeli še več zvokov, ki dajejo upanje, da so potniki v podmornici še vedno živi.  "Kanadsko letalo P-3 je na območju iskanja zaznalo podvodne zvoke. Daljinsko vodena podvodna vozila so bila poslana na območje, da bi raziskala izvor zvokov,"  pa je sporočila ameriška obalna straža.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predstavniki ameriške obalne straže so pred tem v torek povedali, da je iskanje zajelo območje, veliko 26.000 kvadratnih kilometrov, vendar niso našli nobenih konkretnih sledi o izgubljeni podmornici Titan. Iskanje se nadaljuje, čeprav se čas izteka, ker je podmornici ostalo za manj kot dva dni kisika. Jamie Frederick iz prvega okrožja ameriške obalne straže v Bostonu je novinarjem povedal, da je posadki v torek popoldne (18.00 po srednjeevropskem času) ostalo največ za 41 ur kisika. To pomeni, da bi se lahko zaloge zraka izčrpale v četrtek zjutraj.

Francoska ladja Atalante z robotom, ki se lahko potopi do 6.000 metrov pod vodo, naj bi prispela pozno zvečer in se pridružila iskanju pogrešane podmornice. Robot brez posadke, imenovan Victor 6000, podjetja Ifremer se lahko potopi globlje kot druga oprema, ki je zdaj na lokaciji v severnem Atlantiku, in ima roke, ki jih je mogoče daljinsko upravljati za rezanje kablov ali izvajanje drugih manevrov za osvoboditev ujete ladje, poroča Guardian.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Victor "ne more sam dvigniti podmornice", lahko pa pomaga privezati podmornico Titan na ladjo, ki jo lahko dvigne na površje, je povedal Olivier Lefort, vodja Ifremerjevih pomorskih operacij. Victor lahko izvaja vizualne raziskave z vso video opremo, ki jo ima. Opremljen je tudi z manipulacijskimi rokami, ki bi jih lahko uporabili za izvleko podmornice, na primer z rezanjem kablov ali stvari, ki bi jo ovirale na dnu.

Povedal je, da lahko 25-članska ekipa, ki jo potrebuje za upravljanje robota, "dela neprekinjeno do 72 ur", ko pride na kraj nesreče. "Ne vemo, kaj se je zgodilo. Slišani zvoki nam dajejo upanje, da je podmornica na morskem dnu in da so ljudje še živi, vendar so možni tudi drugi scenariji. Četudi je upanje majhno, bomo šli do konca."

Podmornica Titan
Podmornica Titan FOTO: AP

Ameriške in kanadske iskalne ekipe tako bijejo bitko s časom, da bi našle turistično podmornico, ki je izginila med nedeljskim potapljanjem do razbitin Titanika. Na krovu je pet ljudi, kisika pa vedno manj. Med ujetimi potniki sta potrjeno tudi britanski poslovnež in 'gospod Titanik'. Iskanje se širi tudi v globine morja.

Podmornica Titan
Podmornica Titan FOTO: AP

Stik s podmornico, ki pelje turiste do razbitin Titanika, se je prekinil približno uro in 45 minut po potopu. Reševalna akcija se je nadaljevala vso noč v sredini Atlantika, pri reševanju pa sodelujejo tako vladne agencije, mornarici Kanade in ZDA kot globokomorska podjetja. Medtem ko reševalcem že pomaga kanadsko letalo, ki je opremljeno s sonarjem, na pomoč prihaja tudi francoski globokomorski robot.

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentator aligator
22. 06. 2023 08.42
-1
Ob vsej tehnologiji,ki je na razpolago niso namestili v plovilo nič kar bi javljali lokacijo.Ojej
Esprit
22. 06. 2023 08.32
Težko je razumeti ljudi, ki so se odločili za potapljanje na tej zasebni podmornici. Ker je podjetje javno imelo težave z varnostjo podmornic in znatnimi zapleti v zvezi s tem ter brez licence za potovanje tako globoko in so te informacije zlahka dostopne. V tem smislu je presenetljivo, da se ljudje, ki se odločijo za tako nevarna potovanja, vsaj ne poizvedujte o podjetju, podmornici,...glede na to, da gredo na izredno zahtevno avanturo....Tudi podjetje, ne vem, kako se kar tako lahkotno odločijo, da bodo nudili potovanja tako globoko, čeprav je ta podmornica imela edino licenco do 1,5km globine.
orhideja79
22. 06. 2023 08.28
-1
če so slišali zvoke pod vodo, še ne pomeni, da so jih našli. Če še ne veste, zvoki pod vodo potujejo veliko hitreje kot na kopnem. Še vedno, pa obstaja upanje in to, vedno umre zadnje
tarzan13
22. 06. 2023 08.14
-1
A kdo ve, kaj se dogaja z podmornico?
Lojze Biber
22. 06. 2023 08.16
-1
TreznaGlava
22. 06. 2023 08.19
-1
Poleg tega da so zaznali zvoke, ki naj bi prihajali s podmornice, nic. Tudi ce jih najdejo, bo prepozno, saj so temperature pod niclo in ce se niso zadusili, so zmrznili, kisika pa naj bi zmanjkalo danes dopoldne..
Lojze Biber
22. 06. 2023 08.06
+1
gongash
22. 06. 2023 08.04
+1
Greš gledat atrakcijo in sam potaneš del atrakcije. Miljoni gor dol , pred smrtjo noben ne zbeži.
Angelski
21. 06. 2023 21.46
+0
Kdo umre zadnji? Upanje umre zadnje. Ne, miljonarji
231koak
21. 06. 2023 21.35
+2
Se večji izziv jih bo dvignet gor.
tarzan13
21. 06. 2023 21.48
+1
francozi imajo tehniko, samo nevem zakaj niso bili že včeraj tam?
Najpametnejši
21. 06. 2023 21.19
-10
Imajo serčo, da so zraven Amrike. Če kdo jim lahko samo Američani pomagajo, ker imajo opremo in znanje. Ampak to bo zelo težko…
Lojze Biber
22. 06. 2023 08.07
+1
punkracij
21. 06. 2023 21.09
+1
Lahko je samo eden,ki je napto nekomu,vsi ostali so lahko kolateralna škoda,veliko tveganje je avanturistično popotovanje na dno oceana.
rindingind
21. 06. 2023 21.02
+10
Vsak gre na lastno odgovornost. Tu je isto kot pri nas k so Tomaža Humarja reševal. Kumi so ga potegnil dol enkrat pa še ni blo dovolj. Ne moreš človeku preprečit.
tarzan13
21. 06. 2023 21.18
-3
nemoreš preprečiti, lahko mu pa poveš, da gre lahko tut kaj narobe
Caseino123
21. 06. 2023 20.39
+2
Sam pa upam, tudi če so milijarderji, da jih rešijo.
papi1
21. 06. 2023 20.16
+11
Lahko si miljarder, narave ne moreš kupiti in prav je tako!
Caseino123
21. 06. 2023 20.37
-5
Gadni ste s to foušijo. 95% komentarjev, vmes pa 30% takih "bi blo bolje če bi z nami delili" 🤢 da vas ni sram
Qwerty
21. 06. 2023 21.44
+0
Žal je to danes sport, zakaj ne da polovico meni. A navadni ljudje tudi razdajo polovico plače ostalim ki jih poznajo ? Ga še nisem videl
Ramzess
21. 06. 2023 20.04
+6
Kako oni vse to vedo, ugibajo, si izmišljujejo ali imajo resni vir, na podmornici.
tarzan13
21. 06. 2023 20.03
+18
Da ti 3x povejo, da greš na lastno odgovornost in ,da se lahko zgodi najhujše, milsm a je folk znoru, da potem vseeno rinejo tja dol ?
Rožice so zacvetele
21. 06. 2023 20.00
+0
Konec je, ubogi ljudje, kar so doživljali, si ne predstavljam. Naj počivajo v miru.
exdetektiv
22. 06. 2023 09.43
Težko si je predstavljat tak prehod iz življenja v smrt. Žal so tokrat precenili zmožnost tehnologije.
nutrio
21. 06. 2023 19.57
-2
Dve stvari iz članka: 1. "To se je zgodilo na oddaljeni lokaciji, zato smo prednostno usmerili svoja prizadevanja v iskanje na površini in pod površino," = neverjetno "spodbudno" 2. ..."da je iskanje zajelo območje, veliko 26.000 kvadratnih kilometrov"... = Slovenija Slaba...
ssecnik
21. 06. 2023 20.31
+0
gongash
22. 06. 2023 08.06
+0
peglezn
21. 06. 2023 19.55
+5
ce je najglobje morje malo cez 11.000 m, potem se strinjam z vami, da pri 13.000 narava definitivno naredi svoje.
First Last
21. 06. 2023 19.52
+7
Če zmanjka kisika smrt ne bodo hlastali za zrakom, ampak vrednost co2 naraste do te meje, da postane posadka najprej zmedena, dobi glavobol, vrtoglavico in nato počasi omedli. Smrt nastopi kasneje, odvisno od okoliščin, v njihovem primeru vrjetno nekaj ur.
peglezn
21. 06. 2023 19.50
-5
kolk mi pa dol visi za te preseratorje...
tarzan13
21. 06. 2023 20.52
+5
a imaš lahko vseeno malo sočutja, do ljudi ki so zdaj v taki paniki, ki se ji sploh ne,da predstavljati?
exdetektiv
22. 06. 2023 09.47
-1
Se mu že po nicku vidi, da je, kot živo bitje sočuten kot likalnik.