Tujina

Ligurijo prizadele poplave in plazovi, deževja pa še ni konec

Savona, 17. 10. 2024 17.20 | Posodobljeno pred 43 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijansko Ligurijo so po obilnih padavinah prizadele poplave in zemeljski plazovi. Ponekod so bile prekinjene železniške povezave, iz več krajev poročajo o poplavljenih ulicah, šole so zaprte v večjem delu te italijanske dežele na severozahodu države. Deževje se bo po napovedih nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh.

Za celotno območje Ligurije so oblasti danes izdale oranžno raven opozorila, vremenoslovci pa napovedujejo prihod nove nevihtne fronte, ki bo dosegla severozahod Italije, in s tem dodatne padavine.

V obdobju 18 ur so v Liguriji namerili 200 milimetrov dežja. Oblasti opozarjajo na veliko namočenost terena, saj je obenem v 30 dneh padlo že 650 litrov padavin na kvadratni meter, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz več krajev v deželi so že v sredo poročali o poplavah. Vodotoki so bregove med drugim prestopili v vaseh Ferrania, Altare in Cairo Montenotte nad pristaniškim mestom Savona, od koder prav tako poročajo o poplavljenih ulicah.

Več cest je zaprtih zaradi poplav in podrtih dreves. Nekaj časa na enem od odsekov ni bila prevozna niti avtocesta, ki povezuje Genovo in Ventimiglio. Ponekod so zaradi nevarnosti razlivanja rek začasno ukinili tudi nekatere železniške povezave.

Neurje je v sredo povzročilo tudi nekaj zamud na genovskem letališču Cristoforo Colombo. Šole so danes zaprte v treh od štirih pokrajin znotraj dežele - v Genovi, Savoni in La Spezii. Slednja je v zadnjem neurju tudi sicer najhuje prizadeto območje in šole ohranja zaprte še v petek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nove vremenske nevšečnosti so dosegle tudi dežele Piemont, Emilijo-Romanjo in Toskano, kjer se do ponedeljka prav tako obetajo nove padavine.

Iz sosednje Benečije (Veneto) medtem danes poročajo o vnovičnih težavah zaradi naraščanja morske gladine pri Benetkah, kjer so aktivirali sistem zapornic Mose, da bi mesto v laguni zaščitili pred poplavami. Gladina vode se je povzpela do 110 centimetrov nad povprečno višino. Voda je kljub temu poplavila Trg svetega Marka in najnižje predele zgodovinskega središča mesta.

Območje severne Italije so v zadnjih tednih že večkrat prizadela neurja, ki so terjala tudi smrtne žrtve.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lojze Biber
17. 10. 2024 18.20