Tujina

Tragedija na Lošinju: klančina trajekta padla na mornarje, trije umrli

Mali Lošinj , 11. 08. 2024 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z., M.S.
Komentarji
0

Na trajektnem pomolu v pristanišču Mali Lošinj se je zgodila grozljiva nesreča. Uvozna klančina trajekta Lastovo je padla na štiri uslužbence Jadrolinije. Trije so poškodbam podlegli, eden pa je hudo poškodovan. Iz Jadrolinije so sporočili, da so zaradi dogodka globoko pretreseni.

Uvozna klančina trajekta Lastovo, ki bi moral ob 16. uri izpluti proti Zadru, je padla na štiri osebe, zaposlene pri Jadroliniji, poroča net.hr

Tri smrtne žrtve

S Primorsko-goranske policijske uprave so sprva sporočili, da sta v dogodku umrli dve osebi, ena pa da je huje poškodovana.

"Danes okoli 15.10 smo prejeli obvestilo, da sta na rivi v Malem Lošinju umrli dve osebi, ena oseba pa je bila poškodovana. Po prvih podatkih naj bi osebi umrli zaradi padca klančine motornega čolna. Na kraju dogodka bo stekla preiskava, ki jo bo vodila namestnica okrožne državne tožilke z Reke. Pri razjasnitvi tega dogodka poleg policije sodelujejo tudi druge pristojne službe, ki bodo ugotavljala okoliščine smrti in vsa pomembna dejstva," so sporočili s policije.

Ministrstvo za pomorstvo, promet in infrastrukturo je pozneje sporočilo, da so umrli trije mornarji, eden pa je huje poškodovan. 

"Po prvih podatkih, ki jih imamo, se je danes v popoldanskih urah med deli na Jadrolinijinem trajektu Lastovo v Malem Lošinju zgodila nesreča, v kateri so umrli trije člani posadke Jadrolinije, četrti pa je bil huje poškodovan. Najprej bi radi izrazili obžalovanje zaradi teh strašnih nesreč in sožalje družinam umrlih ter upamo na okrevanje poškodovanega člana posadke."

Gasilci pritekli sami: Slišali smo kričanje

Danijel Crnović, poveljnik Javne gasilske brigade Mali Lošinj, je za net.hr povedal, da jih na intervencijo niso poklicali, saj so sami slišali kričanje. "Vse se je dogajalo kakšnih 200 metrov od nas. Takoj smo priskočili na pomoč in enega od ponesrečencev potegnili iz morja. Bil je živ, poškodovano ima ramo in kolk. Odpeljali ga bodo v bolnišnico," je povedal.

Net.hr še poroča, da je posadka trajekta v šoku. Nesreča naj bi se zgodila po tem, ko so avtomobili že zapustili trajekt. Klančina se je začela dvigovati, nato pa se je nenadoma spustila. Pod njo so bili takrat ravno štirje nesrečni uslužbenci. Tri je klančina pokopala pod seboj, četrti pa je padel v morje. S helikopterjem so ga prepeljali v reško bolnišnico. Po poročanju novinarke RTL Maje Brkjača je zunaj smrtne nevarnosti in je v stabilnem stanju. 

"Živimo v hiši čez cesto, slišali smo močan udarec in vse se je streslo. Policisti so prišli čez pet minut in območje obkolili," pa je za 24sata opisal bližnji stanovalec.

Na kraj dogodka je odpotovala tudi županja Malega Lošinja Ana Kučić

Klančina trajekta, ki je padla, je težka najmanj 10 ton. 

Jadrolinija: Globoko smo pretreseni 

"Z veliko žalostjo sporočamo, da se je danes v pristanišču Mali Lošinj zgodila nesreča, v kateri sta po prvih podatkih umrla dva mornarja iz ladje Lastovo, eden pa je bil huje poškodovan. Lastovo vzdržuje državno trajektno linijo Zadar (Gaženica)Ist OlibSilbaPremudaMali Lošinj in v času nesreče je bil privezan v Malem Lošinju. Družinam žrtev izrekamo iskreno sožalje, zaradi tega nesrečnega dogodka smo globoko pretreseni," so sporočili iz Jadrolinije.