Tujina

Hrvaško osmerico, obtoženo trgovine z otroki, naj bi izpustili iz zapora

Lusaka, 20. 02. 2023 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osem hrvaških državljanov, ki so obtoženi trgovine z otroki, naj bi še danes izpustili iz zambijskega zapora. Branili se bodo lahko s prostosti. Po informacijah zambijskih novinarjev naj bi tožilstvo ob tem vložilo zahtevo za prenos primera na višje sodišče. O tem naj bi odločali v torek.

Zadevo je do zdaj obravnavalo občinsko sodišče v Ndoli. Po prvi aretaciji 7. decembra lani so Hrvate privedli pred sodnika Dominica Makalicha, ki je 6. februarja sprejel sklep o ustavitvi postopka in odredil, da morajo Hrvati v 48 urah zapustiti Zambijo. 

Isti sodnik je nato odločitev preklical, in sicer na zahtevo državnega tožilca. Tedaj je dejal, da prekinitev postopka ne pomeni oprostilne sodbe, a je kljub temu Hrvatom dovolil, da zapustijo državo. A že dan kasneje se je znova zapletlo, saj so osmerico na letališču tik pred vkrcanjem na letalo znova prijeli in odpeljali v zapor. 

V nadaljevanju je primer prevzela nova sodnica, ki je na zadnji obravnavi 14. februarja ugodila zahtevi za obrambo s prostosti. Določila je tudi varščino v višini 1000 dolarjev (936 evrov). Osumljenci morajo ob tem predati svoje potne liste in dokazati, da imajo v Zambiji urejeno bivališče.

Aretirani Hrvati v Zambiji
Aretirani Hrvati v Zambiji FOTO: AP

Sodnica je naslednji narok razpisala za 1. marec, a želi tožilstvo zdaj zadevo prenesti na višje sodišče, poroča hrvaški portal 24sata, ki je v stiku z zambijsko novinarko. Kot dodajajo, je tako možno, da bodo datum naroka znova prestavili. 

Zambijske oblasti so sicer podale tudi obtožnico proti uradnici za migracije na letališču Ndola, kjer so nedavno znova aretirali hrvaško osmerico. 36-letnica je trenutno v priporu. Vsi osumljenci so se sicer izrekli za nedolžne. Po poročanju hrvaških medijev so Hrvati prvič v zaporu preživeli 48 dni, od ponovne aretacije pa minevajo trije tedni. Bivali naj bi v izjemno težkih razmerah. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
20. 02. 2023 20.50
Nikoli več jim ne bo padlo na pamet,da bi posvajali..
nur-amrabar
20. 02. 2023 19.00
+1
kongo že leta 2017 prepovedal vse posvojitve tujcem z zakonom!
Čriček mali
20. 02. 2023 13.10
+2
Evo to je prekleto sodstvo!!!!