Tujina

Hrvaški policisti zavrnili skupino migrantov, nato zaslišali strele

Zagreb, 21. 09. 2023 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški policisti so na meji z BiH zavrnili skupino migrantov, ki je skušala nezakonito vstopiti v državo, kmalu zatem pa so zaslišali strele. Kdo je streljal, še ni jasno, preiskava še poteka.

Kot so sporočili s PU v Karlovcu, so včeraj malo pred 16. uro policisti, ki varujejo državno mejo v kraju Koranski Lug, zaslišali več strelov iz smeri ozemlja Bosne in Hercegovine. Malo pred tem so policisti ustavili skupino migrantov, ki so skušali nezakonito prestopiti mejo, in jim zavrnili vstop. 

V incidentu, ki ga še preiskujejo, sicer ni bil nihče poškodovan. Ob tem še vedno ni znano, ali je streljal kdo od migrantov, tihotapcev ali povsem tretja oseba. 

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je dogodek potrdil in dodal, da poteka kriminalistična preiskava. "Policisti so slišali strele, nihče ni bil poškodovan. Kaj točno se je zgodilo, še ni ugotovljeno," je pojasnil. 

Hrvaški varnostni organi so o dogodku obvestili tudi kolege iz BiH. 

Hrvaška policija
Hrvaška policija FOTO: Shutterstock

To sicer ni prvič, da so bili hrvaški policisti priča streljanju na bosansko-hercegovski strani meje. Gre namreč za gozdnato območje, kjer ugotavljajo tudi krivolove in gozdne tatvine. Hrvaški policisti v zadnjem času opažajo tudi določeno nervozo med tihotapci in migranti na drugi strani meje, saj med njimi lahko izbruhnejo konflikti, če ne morejo čez mejo.

V sredo naj bi streljanje ob meji z BiH po pisanju Jutarnjega lista prijavili tudi pripadniki posebne enote splitske policije. Slišali naj bi dva strela na bosansko-hercegovski strani meje, vendar pa ni bilo znakov, da so bili streli uperjeni proti njim.

Število migrantov na Hrvaškem se je letos povečalo za 170 odstotkov. Največ jih je prav v Karlovški županiji, kjer vstopajo v državo iz BiH. Tu so v prvih osmih mesecih kazensko ovadili že 284 tihotapcev migrantov. Kljub večjemu številu migrantov na hrvaškem notranjem ministrstvu in policiji poudarjajo, da niso zaznali večjega števila kaznivih dejanj ali prekrškov.

Hrvaško mejo sicer varuje 6700 policistov. Najdaljšo mejo ima Hrvaška z BiH, od koder po t. i. zahodnobalkanski poti pride največ migrantov.