Tujina

Hezbolah kot tarčo nočnih napadov izpostavil oporišče blizu Tel Aviva

Jeruzalem, 25. 08. 2024 07.03 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, U.Z., N.L.
Komentarji
472

Libanonsko gibanje Hezbolah je sporočilo, da je ponoči izstrelilo več kot 320 raket na več položajev izraelske vojske. Več ur po napadu je vodja gibanja Hasan Nasrala v nagovoru sporočil, da je bila glavna tarča izraelska vojaška obveščevalna baza Glilot v bližini Tel Aviva. Izraelska vojska je zatrdila, da napad na oporišče ni bil uspešen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hezbolah izstrelil 320 raket in številne drone
    03:19
    Iz 24UR: Hezbolah izstrelil 320 raket in številne drone
  • Eksplozije na nebu na severu Izraela
    01:09
    Eksplozije na nebu na severu Izraela
  • Eksplozije, vidne iz mesta Haifa
    00:31
    Eksplozije, vidne iz mesta Haifa

"Naša današnja vojaška operacija je končana," je sporočilo gibanje Hezbolah. Dodali so, da bo vodja gibanja Hasan Nasrala popoldan podal izjavo, v kateri bo spregovoril o "najnovejšem razvoju dogodkov," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Glavni cilj operacije je bila baza Glilot, oporišče izraelske vojaške obveščevalne službe, ki se nahaja približno 110 kilometrov od meje in kilometer in pol od Tel Aviva", je popoldne Nasrala dejal v nagovoru, ki ga je prenašala libanonska televizija.

Povedal je še, da je Hezbolah z napadom, s katerim se je odzval na uboj enega od svojih najvišjih poveljnikov Fuada Šukra 30. julija v Bejrutu, tako dolgo čakal iz več razlogov, med drugim tudi zaradi izraelske in ameriške mobilizacije sil v regiji.

Nasrala je ob tem zatrdil, da Hezbolah v odziv na atentat na Šukra ni in ne bo napadal civilnih območij in infrastrukture, navaja BBC.

Dodal je še, da so vsi Hezbolahovi brezpilotni letalniki uspešno vstopili v izraelski zračni prostor, v današnjem napadu pa niso uporabili preciznih izstrelkov in raket, čeprav bi to po njegovih besedah lahko storili v prihodnosti.

Zanikal je tudi navedbe izraelskih sil, ki so davi sporočile, da je približno sto njihovih letal v Libanonu na okrog 40 lokacijah uničilo "na tisoče raketometov" libanonskega oboroženega gibanja.

Izraelska vojska je danes sporočila še, da nobeden od izstrelkov libanonskega gibanja ni zadel svoje glavne tarče, torej oporišča Glilot v bližini Tel Aviva. Potrdili so tudi smrt pripadnika izraelske mornarice, ki pa ga je verjetno zadel kos izstrelka izraelske zračne obrambe.

Neimenovan uradnik v ZDA je po navedbah AFP medtem potrdil, da so ameriške sile pomagale Izraelu pri sledenju raketam in dronom, ki jih je izstrelil Hezbolah, vendar pa naj ne bi sodelovali pri izraelskih napadih na libanonskem ozemlju ali sestreljevanju raket in letalnikov. "Še naprej pozorno spremljamo razmere in ostajamo pripravljeni, da podpremo obrambo Izraela pred napadi Irana in njegovih posrednikov," je dodal.

Odziv Hamasa

Na dogajanje v Izraelu in Libanonu se je danes odzvalo tudi palestinsko gibanje Hamas, ki se v Gazi bori proti izraelskim silam, in napad na Izrael označilo za "udarec v obraz fašistični okupacijski vladi in sporočilo, da terorizem in zločini proti palestinskemu in libanonskemu ljudstvu ne bodo ostali brez odgovora".

Gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, je ob tem potrdilo navedbe o smrti enega od svojih borcev v izraelskem napadu na mesto Khiam na jugu države. Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so bili na jugu Libanona v izraelskih napadih skupno ubite tri osebe.

V Izraelu razglasili 48-urne izredne razmere

Izraelske trditve o preventivni akciji in preprečenem napadu je libanonsko oboroženo gibanje medtem označilo za "prazne besede".

Izraelska vojska je namreč davi sporočila, da je sprožila preventivne napade v Libanonu na podlagi znakov, da se Hezbolah pripravlja na izvedbo obsežnejšega napada. Pri tem naj bi uničila "na tisoče Hezbolahovih raketometov", usmerjenih proti severnemu in osrednjemu delu Izraela. 

"Približno 100 bojnih letal [...] je uničilo na tisoče Hezbolahovih raketometov, ki so bili nameščeni v južnem Libanonu. Večina jih je bila usmerjena proti severnemu Izraelu, nekateri pa proti osrednjemu Izraelu," so zapisali v izjavi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je ob tem razglasil 48-urno stanje izrednih razmer za vso državo, potem ko je Hezbolah ponoči sporočil, da so izstrelili več kot 320 raket na 11 položajev izraelske vojske. "Razglasitev izrednih razmer omogoča IDF (izraelski vojski), da izda navodila državljanom Izraela, vključno z omejevanjem zbiranja in zapiranjem krajev, kjer bi to lahko bilo pomembno," je sporočil.

Jeruzalem
Jeruzalem FOTO: Profimedia

Galant je kmalu po začetku napadov govoril s svojim ameriškim kolegom Lloydom Austinom in ga obvestil o dogajanju. Austin je potrdil ameriško podporo Izraelu, govorila pa sta tudi o pomenu izogibanja širši eskalaciji razmer v regiji, pri čemer je Galant poudaril, da bo Izrael "uporabil vsa sredstva, ki jih ima na voljo, da bi odstranil morebitne grožnje".

Sestal se je izraelski varnostni kabinet

Zaradi eskalacije razmer se je davi sestal izraelski varnostni kabinet, medtem sta se na situacijo odzvala tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu in zunanji minister Izrael Kac.

"Odločeni smo storiti vse, da zaščitimo našo državo, varno vrnemo prebivalce s severa na njihove domove in se še naprej držimo preprostega pravila: kdor nas prizadene, bo deležen enakega odgovora," je Netanjahu sporočil v izjavi, ki jo je objavil njegov urad. Dodal je, da je izraelska vojska s proaktivnim delovanjem "odstranila grožnje", potem ko je zaznala priprave gibanja Hezbolah na napad na Izrael.

Zunanji minister Kac pa je sporočil, da si Izrael ne želi vsesplošne vojne na Bližnjem vzhodu, vendar bo zaščitil svoje državljane in ozemlje pred napadi. Tudi on je po navedbah BBC vzpostavil stik s kolegi iz številnih držav in jih pozval k podpori Izraelu v luči napadov.

Pozivi k umiritvi razmer

V uradu posebnega koordinatorja ZN za Libanon in pri misiji ZN v Libanonu (UNIFIL) so v skupni izjavi pozvali vpletene, naj "prekinejo ogenj in se vzdržijo nadaljnjega zaostrovanja razmer," ki so jih opisali kot zaskrbljujoče. 

K umiritvi razmer je pozval tudi libanonski premier Nadžib Mikati, ki je danes sklical izredno zasedanje libanonske vlade. Tako kot predstavniki ZN je pozval k implementaciji resolucije ZN št. 1701, s katero se je leta 2006 končala vojna med Izraelom in gibanjem Hezbolah.

Ob tem je Mikati poudaril podporo mednarodnim prizadevanjem za prekinitev ognja v Gazi. Odkar je 7. oktobra lani tam izbruhnil konflikt med Izraelom in gibanjem Hamas, tudi ob izraelsko-libanonski meji prihaja do skoraj vsakodnevnega obstreljevanja med izraelsko vojsko in Hezbolahom.

Na dogajanje na Bližnjem vzhodu so se kasneje odzvali tudi v Bruslju in v Londonu.

"Razmere na Bližnjem vzhodu so dosegle kritično raven nevarnosti za regijo in širše. Podpiram poziv libanonskega premierja Mikatija k takojšnji implementaciji resolucije št. 1701, poleg prepotrebne prekinitve ognja v Gazi, da bi preprečili nevarnost izbruha vojne," je na omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

"Za vsako ceno se je treba izogniti nadaljnjemu zaostrovanju na Bližnjem vzhodu. Ponovil sem, da Združeno kraljestvo podpira varnost Izraela, pomen zadržanosti, potrebo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi vseh talcev," pa je po pogovoru z izraelskim ministrom za strateške zadeve Ronom Dermerjem na omrežju X sporočil britanski zunanji minister David Lammy.

Odgovor na uboj Šukra in Hanija

Libanonsko gibanje je sicer nočne napade na Izrael sprožilo v odgovor na uboj enega od svojih najvišjih poveljnikov Fuada Šukra 30. julija v Bejrutu. Dan zatem je bil v Iranu ubit vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija, vse od takrat pa celoten Bližnji vzhod pričakuje odgovora Hezbolaha in Irana. Zdi se, da so bili današnji napadi prvi večji povračilni ukrep Hezbolaha, medtem ko odgovor iz Irana še ni prišel.

Napad Hezbolaha na Izrael so danes pozdravili jemenski hutijevski uporniki, ki od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju, s čimer izražajo podporo Palestincem v Gazi. "Hezbolahu čestitamo za pogumen napad, ki so ga zjutraj izvedli proti izraelskemu sovražniku," so sporočili v izjavi in dodali, da bodo sami "zagotovo odgovorili" na napad, ki so ga izraelske sile 20. julija izvedle na pristanišče Hodejda v Jemnu, ki je pod njihovim nadzorom.

KOMENTARJI (472)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iziizi
25. 08. 2024 21.19
+2
HEZBOLAH JE TREBA IZKORENINIT
ZLATKO JAKLIN
25. 08. 2024 17.29
+4
Joj, prav smiliš se mi. Kolk moraš biti bolan v glavi, da take klobasaš. Levake si pa kar domov pelji, pa jih futraj in napoji. Resnica je verjetno v tem, da taki, kot si ti, ki ste volili za levake, se zdaj počasi spreobračate. Pa lep dan ti želim, grem raje pečt bučni štrudelj, kot pa se pregovarjati.
ZLATKO JAKLIN
25. 08. 2024 16.43
+0
VladaPada - 5-6 letnik koraka s kalašnikovo....daj malce se zamisli, sploh če si kdaj držal kalašnik v roki....po tvoji teoriji imajo potem Palestinci oboroženega vsakega tretjega otroka še predenj dopolni 10 let. In kaj misliš, kak odnos bodo imeli ti ranjeni, prestrašeni, obubožani otroci do "napadalcev" ko odrastejo. Kako že, zob za zob oz. milo za žajfo :)
VladaPada
25. 08. 2024 17.04
+5
Majstor nisem ti jaz kriv ker si slep in si lažeš da nisi levak. Še malo pa jih bodo tam dol vse zbombal, da neboš jokal nedolžni otroci... za otroke so odgovorni starši starši jih pa vzgajajo v teroriste. Drugače pa so Hutiji spet rastrelili tanker in onesnažili morje pa nikjer ni zblojenih levih aktivistov da bi obsodili... ker so vaši islamisti. Pospravi si v glavi malo ne nekaj na pamet levak.
Boogieweeed
25. 08. 2024 18.16
-2
ZLATKO JAKLIN
25. 08. 2024 16.30
-2
Aja patogen, Dolanca pust pa čist pri miru. Saj veš kako pravijo: "De mortuis nihil nisi bene." - o mrtvih govori le dobro.
ZLATKO JAKLIN
25. 08. 2024 16.17
-1
"Patogen" - si bolan, si okužen, imaš zajedalce..... očitat nekomu, da je levičar je naravnost bolano, kar govori tudi tvoj nick. To kar ste volili, kar imejte. Nisem volil ne Goloba in ne Musarce , ker sem preveč desno usmerjen. Na strani Palestine pa sem, saj to kar počno Izraelci ni normalno in ne humano. Ne zagovarjam s svojimi zločini niti Palestince. Da pa ubiješ na genocidni način preko 10.000 neoboroženih in nedolžnih otrok, moraš biti pa zelo bolan, (patogensko stanje) da to odobravaš.
VladaPada
25. 08. 2024 16.35
+2
Na neto maš posnetke kakp otroci s kalašniki v rokah marširajo po ulicah. Tako so jih vzgajal ne pa kot ti misliš da so to nedolžni ljudje ki so doma lego kocke skladali in igrali playstation...tudi ti Patogena obtožuješ za neka za kar se še sam nisi pozanimal. Niso to nobeni nedolžni ljudje ampak radikalizirani vojščaki. Škoda da ti nemorem prilepit linkov da si malo ogledaš stvari o katerih se ti sploh ne sanja.
Boogieweeed
25. 08. 2024 18.18
-1
Ti si žrtev propagande. Idi knjige brat ne pa gledat tega kar potrjuje tvojo iluzijo ki so ti jo tvoji lastniki o katerih se ti ne sanja, vcepli v. Glavo....
patogen
25. 08. 2024 16.02
-2
Slovenski levičar je za Palestince zato, ker jih je ustanovila Moskva leta 1956 kot narod. Ker se je izrael naslonil na Američane tega leta. Prvo ime zanje je bilo po nalogu Moskve Marksistično leninistična Fronta za osvoboditev palestinskega naroda. Pojem torej, ob katerem sovenski levičar postane mehak kot neka sluz... Iz tega gnezdeca so tudi iz Dolančevega Faksa za Bežigradom, ker so jih Bebler pa Šetinc šopali v glavo s Palestinci. Ti pa potem naslednike do danes naprej....
dolgi
25. 08. 2024 14.57
+5
strašen napad! dobesedno so jim "posvetili". ampak nič več kot to!
Rock8
25. 08. 2024 14.53
+0
ZLATKO JAKLIN
25. 08. 2024 14.34
-3
"OvčjiPastir" - Mednarodno priznanje države Palestina (Wikipedija) - Mednarodno priznanje države Palestina je cilj Palestinskega osvobodilnega gibanja (PLO) od razglasitve neodvisnosti 15. novembra 1988 v mestu Alžir, na zasedanju Palestinskega državnega sveta v izgonu. Do danes je 145 (75,1 %) od 193 članic Združenih narodov priznalo državo Palestino.
dolgi
25. 08. 2024 15.28
+1
V programu PLOje bilo : Osvobodilna organizacija bo uporabila vsa sredstva, predvsem pa oborožen boj, da osvobodi palestinsko ozemlje in vzpostavi neodvisno vojaško narodno oblast nad vsakim delom palestinskega ozemlja, ki bo osvobojen.
patogen
25. 08. 2024 15.57
+2
Zlatko, še imena teh držav si poglej. Sama afriška eksotika in pa Slovenija. Nobena resna Evropska država. Priznanje islamistične tvorbe je velika napaka Slovenije. Naslednja vlada bo morala to priznanje preklicati, tako kot je Madagaskar preklical priznanje Kosova.
txoxnxy
25. 08. 2024 14.32
+8
Kot je videti na video jih izraelska obramba dol tolče kot jaz muhe na mizi .
slav?ek23
25. 08. 2024 14.52
-1
Hezbolah je zadel okoli 11 ciljev v Izraelu, med drugim tudi hiter patrolni čoln, poročajo o žrtvah.
dolgi
25. 08. 2024 14.58
+8
tudi če vržeš 300 kamnov v zrak boš nekaj zadel. karkoli že.
slav?ek23
25. 08. 2024 15.03
+5
Verjetno je bila velika večina teh raket starih sovjetskih katjuš, vsaka stane par tisočakov. Zdaj si pa zračunaj koliko stotin miljonov je pokuril Izrael za obrambo pred temi raketami.
dolgi
25. 08. 2024 15.21
+5
slavček lahko gleda na to tudi kot na reklamo za izraelsko in ameriško orožje. za dobro reklamo pa to ni drago.
slav?ek23
25. 08. 2024 15.58
-2
Kakšna reklama neki, še ene Ukrajine ne morejo oskrbovat 🤣
VladaPada
25. 08. 2024 14.30
+7
Fajonke so blokirale balkanske države za vstop v EU priznale pa so Palestinsko državo, ki jo vodi teroristična organizacija Hamas in jih že desetletja vinancirajo nevladne organizacije... torej so brez ekonomije, gospodarstva.... brez pogojev da imajo svojo državo. Zanimivo je tudi, da levaki cel čas pljuvajo čez Nato, ker je po njihovem to amreriška organizacija, pozabljajo pa, da je islamska Turčija tudi članica Nata.... tako zmedene glave težko najdemo še kje, kot med levo svobodnimi anrhisti, ki simpatizirajo z Hamasom, Hezbolahom, Hutiji, Iranom. Še najbolj se pa vidi kako so nepoučeni, da v vseh komentarjih, ki niso po njihovih željah vidijo JJ. Na koncu pa tisto najbolj zanimivo. Biden je CIA, Kamala je njegova naslednjica... CIA pa po celem svetu lovi take, s katerimi svobodni levaki s Fajonkami na čelu simpatozirajo. Zmeda v glavah, vam pravim.
Boogieweeed
25. 08. 2024 18.21
-1
Ti si eden tistih vidim, ki je ob napadu muslimanske ga nacija v Turčiji obsojal ruse in Putina. Sedaj pa tako posploševanje od tebe da glava peče. Kupi si pamet pa srce zraun če ga boš dobo.
simc167
25. 08. 2024 14.12
-12
na bruhanje mi gre kaj vse pišejo kletni norčki pukljastega krokarja.
dolgi
25. 08. 2024 15.00
+6
v ogledalo poglej, se boš skozlal kot se šika.
BWC Buyer
25. 08. 2024 14.05
+1
Bo treba na x in tg it preverit
OvcjiPastir
25. 08. 2024 13.48
-2
Palestinci niso nikoli v preteklosti imeli svoje države. Zakaj jim preden so se judi naselili niso Arabci odstopili kos ozemlja, zmeraj so jih pobijali in odganjali. Zakaj se sedaj ravno od judov zahteva da jim dajo svojo državo? Ker so zadnji prišli?
OvcjiPastir
25. 08. 2024 13.51
-4
Poleg tega Izrael je bil priznan od večine držav, palestinska država ni NIKOLI bila priznana, če pa bi, potem Izraelci ne bi imeli pravice imeti tu svoje države.
Balerion
25. 08. 2024 14.09
+3
Judje so Ozrael dobili po vojni dejansko zaradi denarja.
OvcjiPastir
25. 08. 2024 14.14
-4
Sicer resolucijo o palestinski državi je podprlo večina UN držav ampak ta nikoli ni bila sprejeta, ker so temu arabske dežele nasprotovale. Danes pa se de facto smatra kot država.
Boogieweeed
25. 08. 2024 18.22
+0
Kaj si napisal? Palestinci so imeli svojo državo tam od pamtiveka. Ne vem kaj jete doli v kleti...
Betuul
25. 08. 2024 12.56
+7
Kje sta Tanja in Samuel& palestinškova
zmerni pesimist
25. 08. 2024 12.44
+5
In kje so padle
Betuul
25. 08. 2024 12.55
-1
Kollerik
25. 08. 2024 13.20
+2
patogen
25. 08. 2024 13.43
-1
Ko je bil Kolerčina mlad, se je drl po ulici Ni mira, ni rata brez Jaserja Arafata. Pogojni refleks pripadnosti islamističnim palestincem je ostal tudi v starem telesu....
Vselepo
25. 08. 2024 12.42
+8
Kje je sedaj resitev Pakistana z piznanjem, Golobnjak vas tako tako......., da se sami neveste, kako vam dobesedno krade, eni pa se vedno to podpirate....
Betuul
25. 08. 2024 12.38
+6
320 raket! Pa kakšne so to da nobena nič ne zadane! Zihr so Pirotehnične: kitajski zid , vesoljska postaja, divji zahod, cirkus , čarovnice, vampirjev ples&tepeš ples itd!
Betuul
25. 08. 2024 12.41
+4
Karmen3
25. 08. 2024 12.37
+10
Imam občutek, da se človeške družbe širom po svetu ukvarjajo s simptomi, z vzroki pa ne. In če pogledam nazaj v novejšo zgodovino, kjer lahko najdem več informacij, lahko vidim eno zanimivo stvar. Vsi, ki so bili prej podrejeni in potem prišli na oblast, so začeli uveljavljati njihovo enoumje, čeprav so se pred tem borili proti enoumju nekoga drugega. Če povem bolj po domače, pred prihodom na oblast, so se borili, če uporabim današnje izrazoslovje, za demokracijo, po nastopu na oblast pa jim kar na enkrat diktatura ˝paše˝ : ). Mogoče je razlog v tem, da je tako lažje vladati kot pa v demokraciji, kjer je zmeraj veliko različnih mnenj in je zaradi tega kot družba težje napredovati. V praksi pomeni to zastoj napredka, ker ni poenotenja, ki je potreben za to, da se stvari lahko premaknejo. Razumem, da je v teoriji vse lahko, v praksi pa potem drugače, vendar zgodovinsko gledano, če lahko tako rečem, ta pink ponk ni prinesel drugega kot to, da se vrtimo v krogu. Ali pa ta primer. Dokler v družini ne postavimo mej, toliko časa v družini vlada anarhija. In če se vrnem na svetovno sceno, je Iran pravi prikaz tega, kako se ljudje spreminjajo. Najboljši vizualni prikaz tega so oblačila žensk v tej državi. Če se lahko ob tem še malo pohecam, že tako je v demokraciji po svoje težko moškim, ki se morajo prilagajati drugim moškim, kažin pa rata, če se v to vključijo še ženske. Potem se pa večina moških strinja, da je bolje diktatura kot pa demokracija : ). In preden me zasujete z minusi, ne trdim tega, so ženske boljše vladarke kot moški, temveč to, da tam, kjer sta sodelovala na vrhu mož in žena, so bile stvari malo bolje postavljene. Ženske namreč s svojo ˝premosorazmernostjo˝, vidimo stvari raznobarvne in ne samo črno belo. Res je, da je za to odgovorna naša čustvenost, vendar ravno to lahko na koncu loči plevel od zrnja. Ima pa to tudi svojo pomanjkljivost in sicer to, da je potem takem v vsaki situaciji posebej treba preveriti, če karikiram, ali gre za plevel ali zrno, kar je pa mukotrpno delo, ker za to rabiš veliko ljudi na različnih področjih, v kolikor želiš pridobiti realno oceno nekega človeka. Potem pa je tukaj še en vidik in sicer zakon močnejšega. Ali je človeštvo že toliko napredovalo, da lahko razume, da je treba vzdrževati enakovrednost v koraku s tem zakonom, pa nam bo povedala evolucija, Bog, vesolje ali usoda, kakor je komu ljubše. Jaz sicer upam, da ja, ker v obratnem primeru bo manj človeškosti, kar pa za samo družbo ni najbolj v redu. Pa lep dan še naprej.
Betuul
25. 08. 2024 12.44
-3
Pomen zgidbe zgoraj je : da je jevrejIzrael lesena država ustvarjena po herzlu rheodoru in še enem bogataši in da so jevreji kje navoženi in da si s podporo sionist amerov anglov itd Zelo velik upajo na arabskem! Ter sejejo zlobo in zlo
Karmen3
25. 08. 2024 14.48
+2
Nauk te zgodbe je, če sem lahko malo sarkastična, res zanimiv...in sicer s tem sklicevanjem na zgodovinske meje....če so te informacije, ki sem jih prebrala na netu, verodostojne, potem imamo tukaj en paradox...ko je Nemčija v prejšnjem stoletju, če lahko tako rečem, hotela svoje zgodovinske meje nazaj, se je zgodila 2. svetovna vojna in tisti, ki so bili v njej, če temu lahko tako rečem, največ na tapeti, so storili isto, ko so zahtevali svoje ozemlje nazaj....je pa res, če drži tisto, kar sem prej navedla glede verodostojnosti, so tudi tam ljudi razdeljeni, kako ravnati...tisti, ki so prišli iz Evrope, opozarjajo na to, da se dogaja podobno kot se je njim, tisti, ki pa so drugačnega mnenja, se pa obnašajo tako, kot so se Nemci v 2. svetovni vojni....tako, da smo tudi tukaj tam, kjer smo skozi celo zgodovino....na eni strani strani imamo ljudi, ki druge vidijo kot podraso in na drugi strani ljudi, ki druge cenijo bolj kot pa svoje....kot kaže, pa nobena od teh strani nima tistega pravega recepta, kako sobivati....sama upam, da je samorefleksija tisti delček, ki nam manjka pri tem, da bi lažje sobivali....ker edino človek, ki pozna svoje pluse in minuse, se bo lahko objektivno približal drugemu človeku, kajti na tak način se ne bo imel za več od drugega, ker mu/ji bo jasno, da je to naša človeška narava in da se med seboj razlikujemo le v niansah...zelo mi je všeč en praktičen primer tega, zato ga bom napisala tudi tukaj, da malo bolje lahko razložim, kaj mislim s tem...recimo, da vas v službi šef/ica nadere po krivici in vi pridete domov in možu/ženi užaljeno razlagate, kaj se vam zgodilo....v tistem, ko to razlagate, vidite, da nekdo od družine ni splaknil kozarca z jogurtom, ki se sedaj veselo suši v lijaku....kmalu nato v sobo stopi otrok in vi ga naderete, zakaj ni splaknil....takrat se pa oglasi žena/mož in pove, da je to on/a storil/a : )....če sedaj analiziram obe situaciji, lahko ugotovim, da sta tako šef/ica kot mati/oče storila isto dejanje, prvotni razlog za to pa je ta, da se je na podrejenega lažje spraviti kot na enakovrednega...in če bi se teh dvojnih meril bolj zavedali, potem tudi ne bi moglo biti toliko vzvišenosti, arogance, zgražanja in moraliziranja, temveč bi se iskala rešitev v tem smislu, kako se, zbasati ven iz takih situacij brez, da bi sebe poveličevali...in ravno to poveličevanje samega sebe pripelje potem do situacij, ki jih lahko gledamo po svetu....toliko iz moje strani ter hvala za komentar...lep pozdrav.
dolgi
25. 08. 2024 15.25
+2
malo dolge prispevke imaš, bom skrajšal: za butla je palica.
jung
25. 08. 2024 15.55
+1
Karmen3
25. 08. 2024 17.03
-1
Se strinjam, da bi bilo luštno, če bi bile stvari tako enostavne : ), pa žal niso....vsi imamo včasih kakšne pametne, pa včasih tudi kakšne manj, tako, da....kaj pa sedaj : )....a smo potem vsi, če se lahko malo pohecam, za čez koleno dati ali pa raje to, da smo taki, da iver v drugem vidimo, v svojem pa ne : )...če dovoliš, je takole boljše skrajšano : )....hvala za komentar in lep pozdrav.
Karmen3
25. 08. 2024 17.04
kita 1111
25. 08. 2024 12.34
+14
Ko gledat ta članek in objave sem se začel spraševati ali sploh živim v Sloveniji med Slovenci , toliko pristašev islama kot ga imamo v naši deželici še nisem videl
Betuul
25. 08. 2024 12.45
+5
dober dan
25. 08. 2024 13.54
-1
Nismo pristasi islama, ampak ne maramo izraela
Balerion
25. 08. 2024 14.10
+0
Ne razumeš a? Gre se za to kdo dela zločine in kdo je žrtev. Pa ni važno a imam rad Islam ali ne. Izrael je pošast.
U1665256761563
25. 08. 2024 15.11
+3
Zanimivo, res. Še bolj zanimivo, da smo proti migrantom, ker je med njimi vsaj % kriminalcev in skrajnih islamistov, hkrati pa tistih, ki imajo tisoče skrajnežev islamistov na pragu, ne razumemo, ko se borijo proti njim. 🤷‍♀️
kiropraktik
25. 08. 2024 15.40
+3
Raje mesarje? Teroriste? Brezdelneže, ki živijo na tuj račun že 75 let! Ki jih niti muslimanske države ne marajo?