Tujina

Hamas zahteva 'popolno ustavitev trenutne agresije na Gazo'

Gaza/Tel Aviv, 12. 06. 2024 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V odgovor na načrt za prekinitev ognja v Gazi, ki so ga predlagale ZDA, se je odzval še Hamas. In kot so dejali, zahtevajo nekaj sprememb. Kot najpomembnejšo zahtevo so izpostavili trajno zavezanost Izraela k prekinitvi ognja in ne le šesttedensko, kot je zapisano trenutno.

Hamas in njihovi zavezniki iz Palestinskega islamskega džihada (PIJ) so sicer izrazili "pripravljenost za pozitivno sklenitev dogovora", vendar želijo popolno prekinitev ognja v Gazi, poroča BBC.

Predlagani načrt, ki ga je v ponedeljek potrdil tudi Varnostni svet ZN, namreč predvideva šesttedensko prekinitev ognja, ki pa naj bi sčasoma postala trajna. "Naša zahteva daje prednost interesom palestinskega ljudstva in poudarja potrebo po popolni ustavitvi trenutne agresije na Gazo," sta sporočili obe skupini. 

Gaza po šestih mesecih vojne
Gaza po šestih mesecih vojne FOTO: AP

Američani so sicer ocenili, da je koristno, da je Hamas predložil nek odgovor in da trenutno ameriški uradniki "ocenjujejo" zahteve skupine. Kaj še piše v Hamasovem odgovoru na ameriški načrt, pa tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby ni želel komentirati. Tiskovni predstavnik Hamasa Jihad Taha je sicer potrdil, da poleg prekinitve ognja odgovor vključuje umik, obnovo in izmenjavo zapornikov.

"Odziv Hamasa je ponovno potrdil stališče skupine, da mora vsak sporazum končati cionistično agresijo na naše ljudi, da se morajo izraelske sile odstraniti, obnoviti Gazo in doseči resen dogovor o izmenjavi zapornikov," je za Reuters poudaril eden višjih članov Hamasa.

Kje pa stojijo Izraelci? Državni sekretar ZDA Antony Blinken vztrajno ponavlja, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu "potrdil svojo zavezanost" načrtu za prekinitev ognja v Gazi. Predlog, ki ga je prejšnji mesec predstavil ameriški predsednik Joe Biden, torej vključuje šesttedensko prekinitev ognja, pri čemer bi Hamas izpustil nekaj talcev v zameno za to, da bi Izrael izpustil večje število palestinskih zapornikov. 

Razmere v Gazi
Razmere v Gazi FOTO: Profimedia

V drugi fazi bi Hamas izpustil preostale talce, Izrael pa bi se v okviru prekinitve ognja popolnoma umaknil iz Gaze. In Netanjahu je sicer dejal, da je njegov vojni kabinet odobril načrt, vendar ga sam ni nedvoumno podprl. Skrajno desni člani kabineta so celo zagrozili, da bodo izstopili iz koalicije in povzročili razpad, če se bo dogovor nadaljeval, saj menijo, da se bodo s to potezo "vdali Hamasu". 

A številni Izraelci, predvsem družinski člani talcev v Gazi, si obupno želijo, da bi dogovor sprejeli. Ko se je Blinken v Tel Avivu sestal z izraelskimi uradniki, so mnogi pred njegovim hotelom vzklikali in pozivali k sklenitvi sporazuma. 

In medtem ko potekajo ti dogovori, Palestinci sporočajo, da so izraelske sile, ki delujejo v južnem mestu Rafa, razstrelile že več hiš. V izraelskem zračnem napadu na glavni ulici v mestu Gaza so bili ubiti najmanj štirje ljudje. 

V Gazi je po izraelskem napadu umrlo že več kot 37.000 ljudi, poleg tega se mnogi tam soočajo z lakoto, saj so izraelske sile zaprle meje in s tem prekinile dotok hrane, zdravil in drugih življenjsko nujnih potrebščin. Izrael je ofenzivo na Gazo sprožil po napadu Hamasa 7. oktobra, ko so Hamasovi borci vdrli v južni Izrael, ubili približno 1139 ljudi in jih okoli 250 ugrabili.