Tujina

'Hamas, upam, da te bo bog uničil, kot si ti uničil naše otroke'

Gaza, 06. 07. 2024 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podpora Hamasu na območju Gaze strmo pada, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave. Ljudje, ki vsakodnevno izgubljajo svoje bližnje, izgubljajo potrpljenje in vedno bolj k odgovornosti pozivajo Hamas.

Palestinka, potem ko zagleda truplo svojega umorjenega sina, kriči v agoniji. Vendar svoje jeze ne usmerja na Izraelce, katerih orožje ga je ubilo, ampak na Hamas. "Upam, da te bo bog uničil, Hamas, kot si  ti uničil naše otroke," kriči v videu, ki so ga posnele ekipe NBC News v Gazi. Ženski po obrazu tečejo debele solze, njen partner ji pokrije usta in vztraja, da je njen najstniški sin umrl kot mučenik in jo odpelje stran od kamer. 

Viralen je postal tudi videoposnetek moškega, ki kriči pred množico, ki se je zbrala pred bolnišnico v Gazi. Poimenuje se kot akademik Muhammad Judeh. Njegov obraz in majica na posnetku sta bila prekrita s krvjo. "Naše vodstvo je umazano. Navadili so se na naše prelivanje krvi," je dejal. "Bog jih preklinja. Oni so izmečki."  

Evakuacija iz Gaze
Evakuacija iz Gaze FOTO: AP

Podpora Hamasu pada 

Skoraj devet mesecev po Hamasovih terorističnih napadih 7. oktobra ljudje v Gazi vedno bolj izražajo razočaranje nad islamistično skupino, ki na območju vlada od leta 2007. Nestrinjanje z vladavino Hamasa je bilo nekoč na območju Gaze redkost, javno govorjenje o tem pa je še vedno tvegano. Toda obup in kaos vojne sta odprla prostor za kljubovanje tistih, ki vsak dan gledajo, kako jim umirajo najbližji. Priljubljenost Hamasa na območju je precej padla v mesecih po napadih na Izrael 7. oktobra, v katerih je bilo ubitih 1200 ljudi, približno 250 pa jih je bilo vzetih za talce, spomni NBC News. 

Samo približno petina prebivalcev tega območja še podpira te napade, kar je manj kot skoraj polovica novembra, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je izvedla neodvisna organizacija s sedežem na Zahodnem bregu. Ta kaže tudi, da ima Hamas podporo le približno četrtine prebivalcev v enklavi, kjer je število smrtnih žrtev od 7. oktobra ta teden, po podatkih palestinskih zdravstvenih ustanov, preseglo 38.000,

"Priljubljenost Hamasa med prebivalstvom, ki zdaj dejansko živi v zavetiščih, šotorih in improviziranih skupnostih, upada," je za NBC News dejal Nader Said, predsednik organizacije, ki je izvedla raziskavo.