Tujina

Guterres: Čas je za politični pogum in končanje vojne v Gazi

New York, 13. 07. 2024 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
0

Generalni sekretar ZN Guterres je znova pozval h končanju vojne v Gazi, takojšnji humanitarni prekinitvi ognja in izpustitvi vseh talcev, ki jih zadržuje Hamas. Po njegovi oceni je skrajni čas za politični pogum in dosego dogovora. Medtem je bilo v izraelskih zračnih napadih na begunsko taborišče v naselju Al Mawasi na jugu Gaze ubitih najmanj 71 ljudi, 289 je ranjenih. Izraelska vojska je dejala, da je bil tarča napada vodja vojaškega krila Hamasa Mohamed Deif.

"Zdaj je čas, da se konča grozljiva vojna v Gazi, najprej s takojšnjo humanitarno prekinitvijo ognja ter takojšnjo in brezpogojno izpustitvijo vseh talcev. Skrajni čas je, da strani pokažeta politični pogum in politično voljo ter končno dosežeta dogovor," je zapisal generalni sekretar ZN Antonio Guterres na družbenem omrežju.

Antonio Guterres
Antonio Guterres FOTO: Profimedia

Poleg tega je pozval k podpori in nadaljnjem financiranju Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). "Brez potrebne podpore in financiranja UNRWA bodo palestinski begunci izgubili pomembno pomoč in zadnji žarek upanja na boljšo prihodnost," je zapisal in mednarodno skupnost pozval, naj zaščitijo omenjeno organizacijo. 

V izraelskih napadih na jugu Gaze več deset mrtvih

Medtem se tudi danes nadaljujejo izraelski napadi na Gazo. Po navedbah palestinske tiskovne agencije Wafa je v zračnem napadu v kraju Deir el-Balah v osrednjem delu Gaze umrlo najmanj pet ljudi, med njimi dva otroka, več je bilo ranjenih.

Izraelske sile so izvedle tudi zračni napad na hišo v begunskem taborišču Nuseirat, v katerem je bilo ranjenih vsaj deset ljudi, obstreljevale so tudi severni del begunskega taborišča, poroča Wafa.

V izraelskih zračnih napadih na begunsko taborišče v naselju Al Mawasi v bližini mesta Han Junis na jugu Gaze pa je bilo danes ubitih najmanj 71 ljudi, 289 je ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Izraelska vojska pa je sporočila, da so bili tarča napada vodje Hamasa. "Vojska je napadla Mohameda Deifa in Rafa Salamo, ki sta dva od pobudnikov pokola 7. oktobra," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po napadu sporočila izraelska vojska. Pri tem ni navedla, ali sta bila v napadu ubita. "Napad je bil izveden na omejenem območju, ki ga upravlja Hamas, kjer so bili po naših informacijah prisotni le Hamasovi teroristi in kjer ni bilo civilistov," so dodali. Toda posnetki s kraja kažejo, da so med ranjenimi tudi številni otroci. 

V izjavi, v kateri je sporočilo število žrtev, je palestinsko ministrstvo za zdravje obsodilo "brutalen pokol" in navedlo, da so številne ranjene prepeljali v bolnišnico Naser v mestu Han Junis.

Predstavnik agencije za civilno zaščito v Gazi Mahmud Bassal pa je opozoril, da številnih žrtev zaradi obstreljevanja izraelskih sil ni bilo mogoče doseči.

"Še vedno veliko trupel leži na ulicah, pod ruševinami in okoli šotorov razseljenih, do katerih ni mogoče priti zaradi silovitega obstreljevanja izraelske vojske," je dejal.

Katarska televizija Al Jazeera je pred tem poročala, da je bilo v izraelskih napadih na Al Mawasi ubitih več kot 50 ljudi, še več deset pa je bilo ranjenih. Izraelske sile so sicer to območje označile za varno območje, poroča Al Jazeera.

Po podatkih Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) se na območju Al Mawasija nahaja 1,5 milijona ljudi.

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje v enklavi umrlo več kot 38.345 ljudi. Še 88.295 ljudi je bilo ranjenih.