Tujina

Groza na potapljajočem se čolnu: pred očmi matere zadavil 16-letno dekle

Rim, 27. 06. 2024 15.45 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred dobrim tednom je javnost pretresel brodolom čolna z migranti ob obali italijanske Kalabrije. Na čolnu je bilo približno 75 ljudi, med drugim iz Afganistana, Sirije, Iraka in Irana. Tragedija se je zgodila potem, ko je na plovilu zagorel motor, potem pa se je tudi prevrnilo. Umrlo naj bi 65 ljudi. A podrobnosti, ki prihajajo na dan sedaj, slikajo grozljivo dogajanje, ki se je na plovilu odvijalo v zadnjih trenutkih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Italijanska La Repubblica poroča, da je preživela ženska preiskovalcem povedala o tragičnem koncu svoje hčerke.  16-letno dekle naj bi na krovu ubil eden od potnikov, ki je prav tako med redkimi, ki so preživeli katastrofo. Ženska ga je prepoznala in prijavila, oblasti pa so ga aretirale. 

Tožilstvo v mestu Locri je izdalo nalog za aretacijo moškega zaradi umora. Preživeli trdijo, da je 27-letni Iračan izvedel grozljiv napad, potem ko je videl, kako sta se utapljali njegova žena in hčerka. 

Obup in gnev naj bi zlil na nesrečno 16-letnico in to pred očmi njene matere, ki po poročanju nekaterih medijev pravi, da jo je zadavil, medtem ko jo je posiljeval. Uradni podatki so skopi. 

Policisti so v izjavi potrdili, da je jadrnica plula ob obali Italije, ko je moški "svojo agresijo stresel na 16-letno iraško dekle, kar je povzročilo njeno smrt zaradi zadušitve".

Preživeli so sicer opisali svojo nevarno pot in delavcem dobrodelnih organizacij povedali, da so "potovali brez rešilnih jopičev in da se nekateri čolni niso ustavili, da bi jim pomagali".

Medtem so varnostne sile v iraškem Kurdistanu v torek sporočile, da so zaradi brodoloma aretirale štiri domnevne trgovce z ljudmi.

Mednarodna organizacija ZN za migracije pa pravi, da je lani v Sredozemlju umrlo ali izginilo približno 3155 migrantov, letos pa več kot 1000 ljudi.

Srednjesredozemska migracijska pot je najbolj smrtonosna na svetu. Na tisoče migrantov se odpravi iz Libije in Tunizije s čolni proti Evropi, pri čemer je Italija pogosto prva točka pristanka.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8