Tujina

Grenko-sladka zamenjava: za zapahi še več kot tisoč političnih zapornikov

Moskva , 03. 08. 2024 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dogovor, ki je med drugim osvobodil Evana Gershkovicha, je bil grenak za tiste politične zapornike, ki so še vedno za zapahi v Rusiji. Da bi se zgodovinska izmenjava kmalu ponovila, je malo verjetno, zato je to zlovešče sporočilo za vse kritike Kremlja, naj bodo previdni, saj se je izpraznilo nekaj zaporniških celic.

Anne Fogel za Politico pripoveduje o občutkih obupa in razočaranja, ko se ime njenega brata ni pojavilo med imeni na seznamu za zgodovinsko zamenjavo. Njen brat Marc Fogel, 63-letni nekdanji učitelj na angloameriški šoli v Moskvi, ni bil med tremi ameriškimi srečneži, ki so prejeli vstopnice za svobodo. Aretirali so ga avgusta 2021 in ga obtožili tihotapljenja marihuane. Zdravniški recept za kanabis zaradi bolečin v hrbtu, ki ga je imel iz ZDA, ni preprečil 14-letne zaporne kazni. Ko so v začetku tega tedna začele krožiti govorice o bližajoči se zamenjavi zapornikov, je Anne spoznala, da njen brat znova ne bo del izmenjave zapornikov.  Kot je povedala, se ta v zaporu vedno bolj lomi, in boji se, da se bo predal. Kot je povedala za Politico, je nemoč srce parajoča. Zanjo je to grenko razočaranje. Še vedno je jezna in verjame, da je ameriška vlada dala prednost izpustitvi disidentskih Rusov pred vrnitvijo njenega brata.

Putin s šopkom rož za vohunko, prijeto v Sloveniji
Putin s šopkom rož za vohunko, prijeto v Sloveniji FOTO: Profimedia

Kako so sestavili končni seznam zapornikov, vključenih v zamenjavo, je skrivnost, ki je diplomati morda nikoli ne bodo izdali. Jasno pa je, da se mu večina od približno 1000 političnih zapornikov, ki ždijo v ruskih centrih za pridržanje in kazenskih kolonijah, nikoli ni niti približala, piše Politico. 

Njim in njihovim podpornikom sicer zgodovinska predaja daje upanje. A medtem ko imajo mednarodni zaporniki največ glasu, je večina političnih talcev v zaporih Rusov. Za zunanji svet in za velik del ruske družbe so nevidni. Oseba, za katero so bili mnogi presenečeni, ko so izvedeli, da ni bila vključena v zamenjavo, je opozicijski politik Aleksej Gorinov. Ta je bil julija 2022 obsojen na sedemletno zaporno kazen, ker je kritiziral ruski napad na Ukrajino. 63-letni Gorinov, ki je danes še vedno v centru za pridržanje vzhodno od Moskve in trpi zaradi kronične pljučne bolezni, je bil nedavno obtožen novih obtožb, tokrat zaradi javnega opravičevanja terorizma, potem ko je z drugimi zaporniki razpravljal o vojni v Ukrajini. 

Poleg Gorinova je v ruskih kaznilnicah še veliko drugih uglednih zapornikov. Nekateri, kot je Jurij Dmitrijev, sovjetski zgodovinar, so bili zaprti že leta pred obsežno rusko invazijo na Ukrajino. Drugi so postali žrtve ruskega vojnega zatiranja svobode govora. Med njimi sta gledališki osebnosti Jevgenija Berkovič in Svetlana Petričuk, ki sta obtoženi, da sta v predstavi opravičevali terorizem. Še na stotine drugih podobnih primerov kaže na naraščajoči val represije Kremlja, ki ne kaže znakov umirjanja. 

Odvetnik Gorinova Denis Shedov je za Politico priznal, da ima mešane občutke glede zamenjave, a  je zagotovo pozitivno, da so nekatere najvidnejše ruske opozicijske osebnosti zdaj na prostosti. Predvsem za Ruse, da vidijo, da njihovi demokratični voditelji ne bodo umrli v zaporu in da obstaja nekaj upanja za spremembe. Vendar to ne bo spremenilo smeri Putinovega režima, je prepričan: "Represija je del njihove politike."

Zamenjava zapornikov je bila zgodovinska tako po obsegu kot po svoji kompleksnosti, piše Politico. S sedmimi vpletenimi vladami, ki zajemajo tri celine, in skupno 24 izmenjanimi ljudmi je zamenjava edinstven dogodek v Rusiji in ZDA, so ocenili. 

Prvotno naj bi zamenjava vključevala tudi Alekseja Navalnega. Domnevalo se je, da bi ga bil Putin pripravljen zamenjati za Vadima Krasikova, morilca FSB, ki je bil v Nemčiji obsojen na dosmrtni zapor zaradi umora čečenskega disidenta. Ker pa naj bi pogovori še potekali, je decembra lani Navalni nenadoma izginil, se nato znova pojavil v zaporniški koloniji na Arktiki in v nekaj tednih skrivnostno umrl.  Po navedbah ekipe Navalnega je Putin odobril umor Navalnega in pri tem predpostavil, da to da ne bo oviralo izpustitve Krasikova.

V pričakovanju prihoda osvobojenih Američanov v ZDA
V pričakovanju prihoda osvobojenih Američanov v ZDA FOTO: AP

Neizrečeno pravilo je, da bi morale izmenjave zapornikov zrcaliti druga drugo: vojak za vojaka, vohun za vohuna.  A Rusija je v četrtek na letalo med drugim poslala novinarje, politike in zgodovinarja. V zameno pa je Putin na rdeči preprogi pozdravil ruske vohune, kibernetske kriminalce in morilca z dokazanimi povezavami s Kremljem. Namesto da bi bila videti osramočena zaradi kontrasta, je Moskva iz tega naredila spektakel. Putin je nekdanje zapornike, ki so se vračali, osebno pozdravil na pisti letališča Vnukovo in s seboj pripeljal svoje najvišje obrambne in varnostne šefe, izpostavlja Politico.  Morilca Krasikova je objel in skupini povedal, da se bo z njimi kmalu pogovarjal o njihovi prihodnosti. 

Putin je na letališču pričakal izpuščene vohune in zapornike.
Putin je na letališču pričakal izpuščene vohune in zapornike. FOTO: AP

Alexander Baunov, nekdanji ruski diplomat, je dejal, da je Kremelj z izmenjavo ujetnikov Rusom poslal sporočilo, naj se ne bojijo storiti zločinov v imenu režima, saj jih bo domovina rešila.  

Da bi se vse strani strinjale z zamenjavo, naj bi trajalo več let in možnosti za ponovitev zgodovinske zamenjave so majhne, še izpostavlja Politico. Za kritike Kremlja, ki še vedno uživajo na svobodi, je to sporočilo, naj ravnajo previdno, saj se je zdaj izpraznilo nekaj zaporniških celic. Čeprav so pogovori o zamenjavi verjetno prehajali v zaključno fazo, so ruske oblasti sprožile nove primere proti več novinarjem zaradi domnevnih povezav z Navalnim.  "To ni otoplitev ali humano dejanje," je o izmenjavi zapornikov zapisal ruski novinar Dmitrij Koležev. "Kremelj je potreboval vrnitev svojih vohunov, zato so zbrali talce in jih nekaj izmenjali. Drugi bodo ostali v zaporu." 

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marre
04. 08. 2024 08.26
+1
Enostavno se pač ne gre v Putlerjevo Rusijo.. Če nekdo, ki ima recept dobi za 17g trave, katere ni preprodajal in jo je očitno imel za lastno uporabo 14 let aresta v kazenski koloniji, potem je vse jasno.. Kot je jasno kot beli dan dejstvo, da Putlerjeva totalitarna država, ki ni ne pravna, kaj šele demokratična in svobodna, na nekih izmišljenih obtožbah zapira zahodnjake, z namenom kasnejše zamejave za svoje vohune, plačane morilce itd.. Dejstvo in to so Ruski podatki, da je v Rusiji 99%+ obtoženih ljudi, kasneje obsojenih, kar je statistično nemogoče.. Edino kar te reš, je poznanstva znotraj režima ali veliko denarja..
peresni
04. 08. 2024 08.18
Golob je mojster za podeželske zmikavte z desne.
rdeča petokraka
03. 08. 2024 21.49
-1
Vse države imajo vohune, posebno tiste ki so v vojni. To so Rusi in Američani. In tudi število predanih vohunov pove koliko je kakšna država globoko v vojni.
Bolfenk2
03. 08. 2024 21.07
+0
S tem, ko so američani ruske špijone zamenjali za ruske "oporečnike" so priznali, da so ruski oporečniki zgolj ameriški agenti.
peresni
04. 08. 2024 08.17
+1
marre
04. 08. 2024 08.27
+1
Čudno.. Še nedolgo nazaj si za sveto trdil, da so vse te zgodbe o Ruskih vohunih samo "zahodna" propaganda in da je vse izmišljeno.. Hitro obračaš ploščo, oziroma se lepo držiš navodil iz Kremlja..
za bojši jutri
03. 08. 2024 20.56
+4
vsak Rus, ki dela v škodo Rusiji je politični zapornik, Če američan dela v škodo amerike, pa je izdajalec , zločinec, kot npr. Snovden
txoxnxy
03. 08. 2024 19.43
+3
Večja baraba ko si boljše prideš skozi. Žalostno toda resnično.
Butalivud
03. 08. 2024 19.37
+3
Naši skovirji ulovijo dva komarčka in je veselje vsemedijsko. Kje so pa ostali člani komarskega združenja?
marmilan
03. 08. 2024 19.30
+3
to je samo propaganda hlacev zda.
Butalivud
03. 08. 2024 19.30
+0
Veselje in zadovoljstvo tako enih kot drugih.
ZIPPO
03. 08. 2024 19.23
-2
Kdo je največji ameriški svetovni vohun? Kdo ve?
ZIPPO
03. 08. 2024 20.50
+0
A ste pametni! Odgovora minusarji ne veste a ne! 🐵🤣
ZIPPO
03. 08. 2024 20.51
+0
Wolfman
03. 08. 2024 19.22
+0
Američani veseli, Rusi še bolj. Očitno se da pogovoriti in sodelovati. Če se Trump pride nazaj bo še bolje.
MasteRbee
03. 08. 2024 19.18
+3
Izmenjava med prijatelji, ostali so/smo canonfodder. Bi prebavil, če ne bi bil med njimi celo morilec.
fatherlander
03. 08. 2024 19.13
+4
Tole je en navaden slab Hollywoodski teater ne pa tajno vohunska obveščevalna dejavnost raznih akterjev bodisi ruskih, ameriških ali pa kakšnih drugih.....ta naš žolti tisk jih je kar imenoval za vrhunske vohune.....res patetično
Vselepo
03. 08. 2024 18.35
+8
Golobe spet si si nadal krono, za katero nimas popolnoma nic, blefer, za prijetje vohuna je Slovenija dobila komando od ZDA, ce ima kdo zasluge sje to mednarodno sodelovanje policije....
periot22
03. 08. 2024 18.31
+4
Ameriški hlapci Putin je za vas bog!!!!!
Pegasus2
03. 08. 2024 19.00
-2
ZIPPO
03. 08. 2024 19.24
+3
E.Nigma
03. 08. 2024 18.23
+4
Kaj na to reče Iman Helif je moški ali ženska? Njega pa niso nič vprašali
MiskoPol
03. 08. 2024 18.19
+3
Zanimivo, da so ZDA bile zelo zainteresirane za zamenjavo "čisto navadnega novinarja" (torej vsekakor ne vohuna) Gershkovicha, za ostalih 1000 jih pa ne briga. Ali je Gershovich slučajno zadel loto ali pa morda le ni bil tako "čisto navadni novinar" (kot navajajo tudi naši mediji)?
rdeča petokraka
03. 08. 2024 21.54
-1
anabanana
03. 08. 2024 18.09
+3
Kako dolgo še o ujetnikih🥴
Zdenko Krajnc
03. 08. 2024 17.41
+2
Dejansko je primer ruskih vohunov v Sloveniji jasno pokazal, kako deluje naše sodstvo. Še neobsojena, le v kazenski preizkavi, pa sta se Golob in Biden dogovorila, da jih naši izpustijo. Nato je bil "izveden" sodni postopek dan pred izpustitvijo brez čakanja, brez da bi se vleklo iz obravnave v obravnavo, brez pravnomočnosti sodbe in dobila sta točno tako malo kazni, kot sta že odsedela v preizkovalnem zaporu. In zdaj boste rekli da slovensko sodstvo deluje neodvisno, transparentno, zakonito in celo pošteno... pa ne pozabite, če psu pozabite dati jesti, je zagrožena višja kazen, kot pa sta ta dobila za vohunjenje v Sloveniji. Se pravi Slovenija dejansko ni smela vohunov kaznovati, ker so jih američani rabili za kupčkanje za lastne vohune. Zdaj pa samo rečite, da smo samostojna in neodvisna država.
MiskoPol
03. 08. 2024 18.21
+0
Zdenko, pa saj ne morem verjeti. A ni sodstvo posebna veja oblasti? Ali te veje vse zanihajo v isto smer, ko zapiha pravi veter?
PREDSIGNAL69
03. 08. 2024 18.24
+2
300 let do specialista
03. 08. 2024 17.41
+3
Gazi Vlado "demokratični" Zahod.